Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят

Минималната заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота
851
Храните поскъпнали с до 50%, търговците трябвало да се засрамят
Снимка: БГНЕС

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Четирите мерки, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама". Това каза пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

Още по темата

Той подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи и ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен.

"Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел. енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците", каза Костов.

По думите му покупателната способност на масовия българин намалява. Според него няма нищо лошо да има търговски оборот между държавите, но заради климата, в който живеем, ние имаме конкурентни предимства в производството на домати, краставици, картофи, а от 60 до 80% от тези продукти са внос от други страни.
"Не си ползваме конкурентното предимство. Има генерално сбъркани неща в цялата ни стратегия за развитие на земеделието, а от там и в ценообразуването по цялата верига на доставка. Като купуваш картофите от Полша и доматите от Германия, естествено че транспортните разходи ще са шест пъти по-големи", допълни Костов в предаването "Неделя 150".

По данни на Института на един работещ човек са необходими 1352 лева (нетно), за да живее нормално. Минималната работна заплата е на размер 45% от необходимите средства за издръжка на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


851
Още по темата: магазинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
485
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със свещ ще търсите соца "работливи" хора, ама няма да се върне. Той точно затова се срина, защото гнусните мързеливци се скътаваха и взимаха заплати за нищо. Сега е абсолютно същото- все ревът че нямат пари, но на никой не му се работи. Но разликата от тогава и сега е: сега ядем *** на безбожни цени. Сега образованието и здравеопазването е под всякаква критика. Сега престъпността е в пъти повече. Да ни е честит Бойко, Доган, Киро, Корнелия,Слави и сие.
484
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ То това с облажването е ясно, другарю. Само едно нещо не си разбрал: имоти сами не се "пазят". Когато си глупав, рано или късно ще ги загубиш. Въпрос на време е. :))))
483
1
 
1
 
! Отговори
До629 преди 1 година
Чак пък високо развити,от целият Соц бяхме последна дупка на кавала,може би само Албания ни отнемаше "първенството"
482
0
 
1
 
! Отговори
До 628 преди 1 година
Казваш, че тъкмо научи магaрето да не яде, а то взе, че умpя. Толкова ли не ви научиха и да мислите, преди да повтаряте като папагали някакви теории, които изобщо не сте разбрали?!
481
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 629 Освен от ограбването ни с помощта на съветските другаре, в какво точно се е изразявала "националната катастрофа" 1944та? Щото аз знам, че те са ни откраднали каквото са могли (злато, военен архив" ) и сме ги хранили 3 години, та в какво ДРУГО се състои "националната катастрофа 1944та година? Да не се окаже, че ТЕ са я предизвикали?
480
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1944 година успяхме доста трудно да се възстановим от националната катастрофа от Втората световна война. През 1939 година бяхме на едно от последните места в Европа по икономически развитие и след нас бяха само Румъния и Югославия. После станахме високо развита държава наедно от първите места в света,но дойде 1989 година и ни поробиха с новия колониализъм
479
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената се определя на пазарен принцип (би трябвало). Ако ще и 100лв/кг да направят сиренето търгашите, то като няма кой да им го купи, или ще го хвърлят, или ще намалят цената. Цената става "цена", когато някой потребител каже "Ок, олащам". Така е за абс. всички стоки/услуги. Пример: олиото "гръмна" до 5-6 лв/литър, а сега и на 3лв застоява...ммм.
478
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Пропусна и внук на ШЕФ НА ЯЗОВИР. :)
477
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 625 "При това с тези 28 лева (аз знам за 30 лева), тогава те можеха да живеят както сега с 500-600 лева" Кило сирене 4 лева. 8 кила сирене. Сега ако беше като тогава, сиренЬето трябваше да струва ...... 70 лева килото. Мдаа, добре са си "поживели" тия хорица ....
476
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До АТАКИСТ..... Син на военен, внук на ятаци, помагачи на терористи... Демек, баш когато ти е требвало да се ползваш от привилегиите на АБПФК, са ти дръпнали черджето...
475
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни много обичат да манипулират с "земеделските пенсии" преди 1989 година. Първо това не са пенсии, а социална помощ. Работещите на село не внасяха осигуровки, за да имат право на пенсия. При това с тези 28 лева (аз знам за 30 лева), тогава те можеха да живеят както сега с 500-600 лева. Сега колко е социалната помощ за хората не внасяли осигуровки? Нормалните трудови пенсии започваха от 100 лева нагоре.
474
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 630 Според добре дресираните съветски другаре с бащи к-ре, преди да дойдат асвабадителите, в България е нямало нищо .... мдааа. Така се създава преклонение: да нямаш други богове освен мен. Жалка картинка.
473
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храните поскъпват, доходите много бавно се повишават, стандарта ни на живот спада. Не че беше висок в предишните години
472
0
 
3
 
! Отговори
До Атакиста преди 1 година
Аз мислех,че тейко ти като шапкар,поне една панелна плевня ти е завещал,ама явно и нея профукал безделнико?
471
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниските доходи винаги водят до по-високи цени. Кой е причината България да изостане по доходи от другите държави в ЕС....
470
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "Я виж каква е била България преди 1944-та година ве. Каква инфраструктура е имала. Заводи ли имахме" Имала е другарю сина на военен к-р. Даже Димитър Талев доста е писал за мощната тютюнева индустрия, простираща пипалата си чак до беломорието и до Вардарско. Писали са и за София, и за Русе и Варна за корабоплаването ни, и железницата в Балкана ОЩЕ се движи по трасета прокарани рогава а не от червените другаре, и много още неща, но като си безродник, наричаш България с епитети.
469
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храните поскъпнаха, доходите ни изостанаха и търговците още повече вдигнаха цените, за да компенсират спадналото потребление.
468
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че бедността в България до 1944 година е била потресаваща. Има изказване на депутат в парламента преди 1944 година с данни за тази бедност. Намерете го и четете. Факт е,че после бедността изчезна, за да се появи отново след 1989 година.
467
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговец да се засрами!!!!
466
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ "След 1944-та от една кална бедна България" Малиии, съветската пропаганда как ти е измила мозъчето. България през 30те години е била известна като "икономическото чудо" другарю син на военен к-р. И е строила самолети, преди да дойдат да ни "асвабадят" едни варвари и да унищожат всичко българско, за да може след това да ни "създадат от нищото". Унищожи всичко, за да създадеш от нищото. Това е девиза им.

Спонсорирани публикации