Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
На министрите от служебното правителство на Гълъба им били виновни търговците. Според мен, не са така нещата. Четири г. съм ги учил търговците от УНСС как се прави бизнес. Добри студенти бяха. Особено когато идваха на упражненията по Стокознание. Виновни са сегашните безработни, които се кандидатират за работни места в поредното НС на България.
162
2
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Проблема е ... Кой създаде мътната вода? Разбира се ,че хитрите българи само това чакат. Изберете пак скопените Харвардски мозъци и ще си скубем косите отново.
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и като знаем че е от алчност какво?...ние виждаме какви са цените в богата европа на същите продукти като тук, цените ни по-високи, ако не е алчност и беззаконие?..
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е алчност че гълъбите взимат от парите ни??
159
1
 
8
 
! Отговори
така е преди 1 година
щото управителие на веригите у нас са българи - алчни за по-големи бонуси . изхода е таван на цените. Не може в една държава олиото да е 3лв в една верига (без там да произвеждат собствен слънчоглед) а у нас в същата верига да е 5-7 лв.
158
1
 
8
 
! Отговори
ИЗХОД преди 1 година
Спешно да се променят законите и търговец , заловен в издевателство над народа, трябва да си получи наказанието - или респектираща сума или в затвора.
157
2
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
За Бога, братя, не купувайте !
156
0
 
14
 
! Отговори
2годиниПладнешкиОбир преди 1 година
Милионер се става, като обезценяваш и обираш труда на другите! Мултимилионер се става, като търгуваш с храни в България!
155
0
 
11
 
! Отговори
ЮнакВиноПие-AxмаКопа преди 1 година
Докато фермерите не се обединят и не започнат сами да си обработват и предлагат продукцията, цените няма да спаднат! Прекупвачите и веригите ще дерат фермерите с ниски изкупни цени,а едновременно ще дерат купувачите с високи магазински цени! Да сте чули най-известните млечни и колбасарски фирми да имат собствени животновъдни ферми откъдето да им идва суровината - мляко и месо?? Няма и да чуете, защото производството на суровина е скъпа хамалогия за axмаcи, а те са хитреци-дерачи!
154
3
 
6
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
До Анонимен с макаронитеКолегата е прав, с уточнението, че в БГ няма макарони, които да не са правени от фуражна пшеница. Всичко българско и родно, на нормална цена, е правено от мека пшеница, която е за угояване на телета. Е как да го дадеш това на децата си?! Па, ако че е "произведено в България"
153
0
 
5
 
! Отговори
Киртак Киро преди 1 година
За България алчноста и корупцията са чужди понятия .Кой не верва да бега и изучи у Харвардо.
152
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Българите са алчни за пари, що тогава очакват в магазините нещо друго?
151
1
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Нормалната печалба е 10/12% които продава на по голям марж да плаща 50%по голями данъци. Другото е мижи да те кажем. Така държавата ще печели повече.
150
10
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
Какви са тия врели некипели? Картел между била и кауфланд ли видяха?
149
3
 
4
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
АммА тоз дебелан добре пооформил се тлъст 4ервеЙ и почти комюнист изглежда взе че направо откри д'хот вассер и почна да тръби на всеослушание и да ни поучава колько льоши били тия разхайтени крадливи и разбойнически настроени бизнесмени и търговци...Ами нали е в неговите и на колегите му от другите ведомства правомощия е да ги ОЗАПТЯТ тези самозабравили се айдуци. И почва да цитира разни практически прийоми, които много добре ги виждаме и знаеме,но кво от това - полза НЙЕНТЕ на хоризонта от това
148
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варна, 3-ти март, празничен ден: ресторанти и кафенета се пръскат по шевовете от клиенти, хотелите, които работят в момента - пълни догоре с туристи. Народ щъка с колите навсякъде, въпреки цената на горивата. В магазините - опашки, количките на пазаруващите пълни с всякакви глезотийки за хапване и пийване. Мда, за бедна страна като нашата не е много зле, нали? Разбирате ли сега защо цените на всичко са високи? Населението очевидно разполага с пари,търговците само използват това...
147
5
 
24
 
! Отговори
Дааа бее преди 1 година
Пазарната/Капиталистическата икономика има само една цел - печалба... за това в Германия не говорят за пазарна икономика, а за социално-пазарна-икономика - "Soziale Marktwirtschaft" защото свободният пазар не е социален - а за да си държава и общество трябва да има и социална точка. България не е като Германия на социално-пазарен-модел, а е като САЩ - на див неолиберален свободен пазар.
146
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дадохте борсите на мутрите и после що така. Купувайте си от производителя и цената ще е ниска.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от изпита за канадско гражданство ли е?
144
6
 
7
 
! Отговори
чичо Митко преди 1 година
Хотелите са пълни за Великден. Няма нищо притеснително.

Спонсорирани публикации