Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?

Западните медии за посещението на Си в Москва
21 мар 2023 09:18, Александър Попов
462
Страхът на Запада: Ще създадат ли Китай и Русия блок срещу НАТО?
Снимка: БГНЕС/EPA

Китайският президент Си Дзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският вестник "Телеграф". Само преди шест месеца изглеждаше, че той се отнася хладно към Русия, но вчера в Кремъл двамата лидери се поздравиха като стари приятели, отбелязва изданието.

Като част от разговорите, които започнаха вчера и ще продължат и днес, са планирани официални преговори, а снощи двамата лидери продължиха срещата си с формална вечеря, която беше афиширана като работна среща, въпреки че според коментаторите на нея вероятно са започнали и голяма част от реалните преговори, пише още "Телеграф".

За Си пътуването идва в момент, когато той настоява страната му да играе по-доминираща роля в управлението на световните дела, пише в. "Гардиън". Миналия месец Китай предложи мирен план от 12 точки за справяне с войната, въпреки че в него не се разглеждат критично важни подробности, като например дали руските войски трябва да се изтеглят от Украйна, посочва изданието.

Още по темата
Русия представя пътуването на Си - първото му, откакто този месец получи безпрецедентен трети мандат - като доказателство, че не е изолирана от световната общност на фона на проточването на войната в Украйна, която продължава вече 13-ти месец, коментира "Гардиън".

Тази демонстрация на съюзни отношения, ако не съгласно официален договор, то чрез жестове, подхранва тревогата на Запад, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или икономиката в подкрепата си за Русия - вероятно с оръжия, които Путин да използва в своята войната - и да създаде мощен блок, противопоставящ се на НАТО и САЩ, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

Зад демонстрациите на приятелство между двамата лидери стои чистата геополитика, коментира вестникът. И Китай, и Русия се противопоставят на глобален ред, доминиран от САЩ и техните съюзници, и това изглежда надделява над всички възражения, които Си може да има относно нахлуването на Путин в Украйна, смята изданието.

"Ню Йорк таймс" цитира Уилям Клайн, бивш американски дипломат в Пекин, според когото посещението на Си в Москва "има за цел много ясно да демонстрира, че Китай наистина вижда в Русия незаменим стратегически партньор".

"Каквото и да мисли Китай за войната, той вижда в Русия ключ към създаването на противовес на американския натиск", казва още Клайн. "Не бива да се очаква, че Китай ще пренастрои фундаменталните си интереси заради тази война".

Американското издание "Вашингтон пост" пък цитира думите на Александър Габуев, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", който отдавна изучава руско-китайските връзки. "Реалността е такава, че Китай не вижда абсолютно никакви плюсове в това да престане да подкрепя Владимир Путин, защото няма да има никакви стимули или спечелени точки в отношенията със САЩ", казва Габуев.

Макар че според повечето наблюдатели е малко вероятно Пекин да предложи на Москва военна помощ, както се опасяват САЩ и други западни съюзници, съюзът с Пекин ще позволи на руския лидер да продължи курса си в Украйна, коментира "Вашингтон пост". Изданието цитира и  Крис Уийфър, главен изпълнителен директор и анализатор на руската икономика в консултантската компания "Макро-адвайзъри" (Macro-Advisory), който смята, че "докато Русия има възможност да търгува с Китай и с други азиатски държави, няма опасност тя да остане без пари или да бъде принудена да отстъпи на бойното поле"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
3
 
3
 
! Отговори
Пенка преди 1 година
Светът така или иначе не е вече еднополярен. Предполагам, че и други ще се присъединят към Русия и Китай. За БРИКС желание имат и дъжавите от Южна Америка. Защо да няма желаещи и за този съюз когато се създаде. А това явно ще стане.
391
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Засега съюза се задържа ..видимо до "гостуването" на Владимир Путин в Пекин през есента,въпроса е в Китай.. .
390
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами всеки има право да си създава каквито иска съюзи краварите дда си гледат работата -нали те ги нароиха преди 50 години па и до сега в азия и европа- а нато требеше да се разтуи и ли както обещаха на гл-упа-ка горби да не преминава границите на тогавшанот източна герматия- да не забравиш да го изтриеиш подл-огарче
389
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
китайците имат същите средновековни мераци към Тайван, както рушландия към Украйна
388
5
 
9
 
! Отговори
Слава России! преди 1 година
Слава на Китай!
387
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Формална вечеря = официална вечеря, от formal на английски - официален. Учете български но и чужди езици да не се излагате като български журналисти.
386
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината писачи тук даже и не осъзнават какви ***..оти са. Пишат срещу НАТО,а в същото време ние сме част от НАТО. Щом сте срещу НАТО значи сте и срещу България. Рашките първо на нас ни спряха газа,но вие си обяснявайте колко са добри. През оная работа му е на Путин за България. Даже ако стане война с НАТО първо нас ще избомби.
385
6
 
26
 
! Отговори
Направо преди 1 година
Страхът не е на Западът, а на Пентагона. Запада е купен.
384
7
 
35
 
! Отговори
димчо преди 1 година
Китай прекрасно разбира и знае загуби ли (Русия трябва да определи да бъде унищожена или да използва ядрената си триада) ако първото се осъществи Световното зло ще се нахвърли като бесен пес върху Китай за да я унищожи. Тези две сили са принудени да бъдат единни срещу общият враг който е зъл, безпощаден, агресивен, хитър и коварен.
383
0
 
28
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
То е ясно, че другарят Си не е отишъл в Москва да пие чай.
382
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги със САЩ.
381
0
 
6
 
! Отговори
До 409 преди 1 година
Завиждаш ли а? ;)
380
2
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Бря , колко политически анализатори се навъдиха тук.
379
3
 
19
 
! Отговори
ДоЕвропеец преди 1 година
Да ти напомня каква правят нормалните държави когато накой е недоволен от власта: Пример протести срещу налагането на задържителни експериментални ваксини в тялото от правителството! Въвеждане на военно право, арестуване на протестиращите и замръзяване на банковите сметки! Също забрана на правото на протест със закон! Не беше много отдавна европеецо!
378
6
 
35
 
! Отговори
Из Руските медии преди 1 година
Днес президента СИ официално заяви ,че ще окаже военна подкрепа на Русия ако тя пожелае. Путин му отвърне ,че към момента не се налага. В края на разговора СИ Дзин Пик каза ,че страната му ще направи всичко възможно за да помогне на Русия да се справи със санкциите ! -----Интересно му е да видя ,дали ще го кажат по нашите медии !!
377
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е хелиоцентричен . В следващите години около него ще се въртят Русия и САЩ . А иначе коалиция има и в нея не са само Русия и Китай ами и арабите . Те не могат да допуснат санкциите да дадат резултат щото следващите са те . А Китай никога не действа рязко . Ще гледа да помага на Русия ама без да си личи много иначе ще загуби ролята си на хелиоцентрик (слънцето в тази система)
376
8
 
42
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Когато се разпадна Варшавския договор, тогава трябваше да се разпадне и НАТО защото двата съюза бяха създадени за да си противодействат един на друг. Смятам че е задължително да се създаде военен блок срещу НАТО за да има баланс . Иначе се постига ефект, САЩ чрез НАТО да си дерибействат в целия свят !Което сами разбирате ,че е изключително несправедливо и вредно за по голямата част от света!
375
11
 
11
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Путин към Си Дзинпин : Добре дошъл шефе.
374
6
 
41
 
! Отговори
Боцко преди 1 година
САЩ 80 години налагат техните си правила (икономически, политически, идеологически, финансови) на целия свят, изисквайки всички да ги спазват. Но когато някои честно спазващи тези правила започнат да вземат връх, САЩ изведнъж променят в движение тези правила според изгодата си. А европейци, азиатци, ю.американци вълците ги яли. Личната изгода преди всичко. Европа самоубийствено ще фалира, за да благоденства Америка. Това не е васалитет и слугинаж, а чист неоколониализъм
373
9
 
18
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Анонимен 400 "Франция,Испания ще им паднат правителствата,в Америка банките фалираха ,пък на Русия нищо и няма,нали Путин беше болен..нещо се обърква.." . В нормалните страни когато хората са недоволни от управлението, правителствата си отиват. В Русия хората нямат право да са недоволни, ако случайно някой се обърка да е недоволен от властта, пада от осмия етаж или получава "инфаркт" , а властта си остава същата.

Спонсорирани публикации