Италиански изкуствоведи възмутени: Да затворим цяла Италия заради порнография?

Те са изумени от уволнението на учителка заради голия "Давид"
Обновена: 27 мар 2023 21:09 | 27 мар 2023 21:07, Нели Христова
140
Италиански изкуствоведи възмутени: Да затворим цяла Италия заради порнография?
Снимка: БГНЕС

Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство.

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включваше изображение на статуята. Родител се оплакал, че снимката е порнографска.

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia, вече отправи поканата за класа. Тя е на мнение, че директорът трябва да бъде "награден, а не наказан".

"Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма да има смисъл", казва Холберг.

Спорът започна, когато съветът на Tallahassee Classical School - чартърно училище в столицата на щата Флорида - притисна директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакаха от урок, включващ снимка на 17-футовата гола мраморна статуя.

Още по темата
Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с вярата си в Бог.

Съобщава се, че бордът е атакувал г-жа Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са били уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител нарече статуята "порнографска".

Инцидентът остави флорентинци и експерти по ренесансово изкуство в недоумение.

Давидът се смята за шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложена е в Galleria dell'Accademia от 1873 г. Холберг казма, че е "изумена", заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

"Не мога да повярвам, че това наистина се случи, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно беше", обяснява тя. "Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал показни дрехи, а е искал да защити народа си с това, което е имал."

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също покани учителя, който показа на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

"Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо", написа той в Twitter. "Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, каза, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година.

Той нарече това "нечувателна грешка" и каза, че "родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина".

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

"Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата", казва Монтанари."От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад."

Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако й бъде предложена.

"Имаше такива противоречия и такива катаклизми", каза тя в интервю за Асошиейтед прес. "Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто?"

Обратно във Флоренция, Холберг направи саркастична забележка: "От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия прелива от произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури . Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешката форма?"


140
Още по темата: ИталиястатуяДавид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
5
 
! Отговори
доктор преди 2 месеца
Те американците са царе на подобни глупости. Креационизъм, Дарвин е забранен, само мисионерска поза е разрешена (полицията има право да проверява) Но върха е бил когато някакъв гений решил да опрости със закон числото Пи от 3.14... на гладко 3... Трябвали им 2 години да разберат че с Пи равно на три не може функционира нищо...
105
0
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
оставете ги ония безполовите зад океана, кравари ли са, овчари ли са! да изобразиш голо човешко тяло е връх в изкуството, а със статуята си давид, микеланджело казва на света - аз съм най-добрият!
104
1
 
11
 
! Отговори
hahah преди 2 месеца
виж, ако кас.стр.ирана статуя на давид щяха да му се зарадват в САЩ, но той не е и е той(т.е. с определен пол) следователно това е недопустима порнография ...хахаха
103
1
 
17
 
! Отговори
Вероятно преди 2 месеца
Някоя леличка е видяла, че атрибута на Давид е по-голям от този на мъжлето и и е писнала кански.
102
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напомняйте на авторите си, че сме в Европа и работим с метрична система. няма футове, инчове и т.н. Гугъл преводач все още не работи с мерни единици.
101
1
 
6
 
! Отговори
изкуствовед преди 2 месеца
Представям си ако беше показала снимка на Barberini Faun какъв панаир щеше да стане.
100
4
 
34
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Имаме христоматиен пример на това какво се случва, когато управлението на света попадне в ръцете на прости хора. В случая на кравари, които не знаят какво е това история, култура или география.
99
2
 
26
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Американците пък каква култура имат?
98
9
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Майката е от Възраждане! Няма как да не е!
97
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво разбира кравар от изкуство за него всичко е порно. Добре че вече не са тези които ще определят накъде ще върви света.
96
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Връща се мрачното средновековие! Разликите в образованието и културата при американците вече стават такива, че приличат на разликите между Столипиново и центъра на Пловдив...
95
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да някакви религиозни откачалки - в САЩ е пълно с такива. Но уроците по рисуване няма как да минат без рисуване на голо мъжко и женско тяло. По тая логика да забранят и уроците по биология. В 6-ти клас вече е в предпубертета. И съвсем скоро няма да е вече точно дете. И в ако си дал една купчина пари за такова училище - ами можеше да си направи труда да прочете учебната програма първо. Класическо училище, ама без класика? Някакво американско безумие пак.
94
2
 
16
 
! Отговори
Адвенчърс преди 2 месеца
Cancel "културата" става все по-агресивна!
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди демокрацията и в България беше така, нямаше Давид и Мъжът и Жената интимно под пъд и над път, само Венера Милоска. После излязоха Чук-Чук и всякакви други порно вестници на всяка сергия, сергиите буквално преливаха от такива образи. За щастие вече ги няма тези крайности.
92
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно Светът се е извратил адски, щом и Давид трябва да го обличат зорлем
91
2
 
23
 
! Отговори
Така става преди 2 месеца
Когато за председател на училищно настоятелство се избират тесногръди хора,идентифициращи света само с техните представи за морал и голота почерпени от "богатия" им живот в усамотена ферма,или в лов на каймани из блатата на Флорида!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ванката сигурно са пропищяли от педофили и изчезнали деца
89
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
планът на америка за изтриване на всяка различна от тяхната култура е в пълен ход
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Холивуд не е Америка.
87
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези родители са явно от много облечените