Афганистан забрани отглеждането на мак: Какво ще стане с хероина за Европа?

Съставката може да бъде заменена с нещо много по-лошо
1 апр 2023 22:15, Нели Христова
114
Афганистан забрани отглеждането на мак: Какво ще стане с хероина за Европа?
Снимка: Pixabay/Uschi_Du

Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита шок в предлагането, а експертите се опасяват, че недостигът може да бъде запълнен от нещо много по-лошо.

Почти целият хероин, консумиран в Европа, идва от Афганистан, където талибаните са наложили забрана за отглеждане на мак, която ще влезе в сила през следващите седмици.

Вероятният недостиг на мак би могъл да направи по-изгодно за престъпниците производството на синтетични опиати като фентанил, които да бъдат продавани на отчаяни наркомани, лишени от хероиновата си доза.

Това от своя страна представлява сериозен риск за общественото здраве, тъй като синтетичните опиоиди обикновено са много по-силни от естествения хероин - 50 пъти по-силни в случая с фентанила. Това означава, че е много по-лесно да се предозира: фентанилът отнема живота на десетки хиляди души в Америка всяка година.

Талибаните забраниха отглеждането на мак през април 2022 г., след като през 2021 г. си върнаха контрола над Афганистан от подкрепяното от САЩ правителство. Реколтата от 2022 г. беше изключена, което означава, че резултатите ще започнат да се виждат с тазгодишната реколта през април. Необходими са между една година и 18 месеца, за да достигне реколтата до европейския пазар под формата на хероин, което дава на правителствата време до следващата година, преди да започнат да усещат въздействието.

"Ако забраната на талибаните наистина доведе до драстично намаляване на хероина, произвеждан от опиумен мак, това може да създаде възможност да видим повече синтетични опиоиди", казва Пол Грифитс, научен директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите (ЕЦМНН).

"Изглежда странно да го кажа, но почти по отношение на синтетичните опиати, голямата наличност на хероин в момента е ... вероятно защитен фактор", каза Грифитс.

Историята потвърждава неговите опасения. Преди това талибаните забраниха опиума през 2000 г., което предизвика недостиг на хероин в Европа. Не след дълго фентанилът се появява за първи път на континента.

"От началото на 2000 г. нататък имахме проблем с фентанила в Прибалтика, особено в Естония, където той беше причина за доста високи нива на смъртност, свързана с наркотици, и беше доста дългосрочен и неразрешим проблем там", казва Грифитс.

До 2017 г. кризата с фентанила в Естония приключи, тъй като интензивните инициативи на правоприлагащите органи затвориха много от производителите в страната. Но според данни, предоставени на "Политико" от ЕЦМНН, в Естония все още има най-висок дял на фатални свръхдози, включващи фентанил, в ЕС.

Урок от Америка

За да си представите колко опасни могат да бъдат синтетичните опиоиди, погледнете към Америка. Там през 2020 г. от свръхдоза фентанил са починали повече от 58 000 души, докато в ЕС те са 97. До 2022 г. броят на смъртните случаи от синтетични опиоиди в САЩ, дължащи се предимно на фентанил, се е увеличил до 68 000.

Съществуват обаче някои важни разлики. Американската опиоидна епидемия се дължи на големия брой рецепти, издадени за лечение на болка през 90-те години на миналия век. Това доведе до свръхдози от самите болкоуспокояващи, както и до увеличаване на пристрастяването, водещо до употребата на незаконен хероин.

Оттогава насам фентанилът е навлязъл в по-широкия пазар на незаконни наркотици в САЩ, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Той може да бъде открит примесен в много незаконни вещества - от фалшив Xanax, лекарство за тревожност, до наркотици за развлечение, включително MDMA, кокаин и дори канабис. Най-бързо растящата група на смъртните случаи от свръхдоза са тийнейджърите.

За разлика от тях много по-малко европейци се пристрастяват чрез лекарства с рецепта, което означава, че основната рискова група вероятно е далеч по-малкият брой зависими от хероин. Освен това има много по-малко изградена база за незаконно производство на синтетични опиоиди.

"В Европа, в много страни, процентът на предписване на лекарства не е непременно по-малък, отколкото в САЩ, но това не се пренася върху незаконната употреба на опиати или незаконно произведените опиати", казва Арнт Шелекенс, професор в Медицинския факултет на университета "Радбуд" в Нидерландия.

В писмо, публикувано в медицинското списание The Lancet през октомври, Шелекенс и колегите му изтъкват като защитен фактор широкото разпространение на здравните грижи в Европа. Това е така, защото то дава на пациентите достъп до достъпни интервенции, като например смяна на тазобедрена или колянна става, вместо да им се налага да разчитат на опиоиди за облекчаване на хроничната болка.

Други са съгласни с това. "Системата на здравеопазването е важна инфраструктура за превенция и лечение на хората, които стават зависими", казва Нора Волкоу, директор на базирания в САЩ Национален институт за злоупотреба с наркотици. "Тя е от ключово значение за действителното предотвратяване на криза като тази, която преживяваме в Съединените щати с фентанила."

Въпреки това Волкоу смята, че с насищането на пазарите за фентанил в Северна Америка Европа може да се окаже следващата цел за трафик на наркотика. "Нищо не казва, че Европа е имунизирана срещу навлизането на тези наркотици в нейните граници", казва тя.

Смесване

Това е тревога, която се споделя от Европейската агенция по наркотиците, която заедно с Европол управлява система за ранно предупреждение, за да следи за незаконни вещества, които влизат в ЕС.

Неотдавнашен анализ на ЕЦМНН показва, че количеството фентанил, което се появява на европейския пазар, намалява - но расте броят на новите опиоиди.

"Пазарът се адаптира към натиска на САЩ и действията на Китай за намаляване на фентанила. И това, което наблюдаваме, е появата на други нови синтетични опиоиди. Първоначално те са неконтролирани, трудно се откриват, хората не знаят за тях и пак са с висока степен на действие", казва Грифитс.

Говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорт смята, че опасността за Европа се крие в смесите с фентанил.

"Малко вероятно е наркотик, наречен фентанил или China White, China Doll или Sudden Death или както и да се нарича ... просто да се появи на европейския пазар", каза Оорт. "Това, което може да видим тук и там през следващата година, е групи, които се опитват да пресекат друг наркотик със смес от фентанил. Така се създават нови пазари, като се знае, че фентанилът е евтин и силно пристрастяващ".

Въпреки това Оп Ген Оорт вярва, че международното сътрудничество и непрекъснатият мониторинг ще бъдат ефективни за задържане на фентанила и че Европол или местните агенции могат да реагират бързо.

В крайна сметка един фактор може да послужи в полза на Европа - времето.

"Тук имахме 10-годишно забавяне или нещо подобно", казва Шелекенс. "В началото идеята в САЩ беше, че тези опиати, ако ги предпишеш, не предизвикват пристрастяване. По времето, когато се стигна до Европа, ние имахме тези много важни уроци от тях, че те не са безвредни."

"Това е просто предимството, че някой друг е започнал пръв", каза той.


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Златния триъгълник преди 1 месец
Ах,ах,и какво ще прави без опиум демократична Европа и господарите зад океана?Едно решение на проблема:ще се произвежда от послушковците в Източна Европа.
98
4
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
А някой си играехме на воля в полетата от жито и макове на път към градината с най-вкусни естествени череши без пари.... Красота, красиво цвете, страхотни спомени от свободно детство без престъпност. После от трън та на глог. Присмял се хърбел на щърбел......
97
0
 
9
 
! Отговори
Молла Омар преди 1 месец
Едно време нашите талибанлари спряха засаждането на макове по чукарите на Афганестан в 1996 година....и затова САЩ ни бомбеха и свалиха в декември 2001 годдина....И от 2002 година ----- хероина и маковете почнаха с хиляди тонове да бълват Хамид Карзай и новата власт. А онова с кулите СТЦ--беше вътрешна американска работа на Дик Чейни и застрахователите на Двете Кули СТЦ 1 И 2 .
96
2
 
6
 
! Отговори
Да везмат преди 1 месец
Да го намалят,че да разберат реалността,Русия ще им скъса трътките европедалски!
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще намалее притокът на "бежанци" от Афганистан, които пренасяха хероина. Няма да има кой да инвестира в транспортирането им. Мафията ще си произвежда синтетичата дрога в Европа.
94
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Какво ще стане с хероина за Европа? И за това ли аз трябва да се тревожа.
93
3
 
9
 
! Отговори
Теодоро преди 1 месец
Пълни глупости и неистини пишете,кой е луд да забранява това което му носи безбожно много пари.Само за справка :Афганистан е най големия производител на Мак и с най много макови полета 95% в цял свят...
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е , химиците са повече от мака.
91
1
 
19
 
! Отговори
Да преди 1 месец
И на мен ми е интересно как представят в статията като нещо лошо забраната на хероин. Наркоманите са от...реп...ки и да отлитат.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засисимите от наркотици не ни интересуват изобщо. Това не са хора а зомбита. Кой нормален човек си унищожава организма и си съкращава живота с наркотици? Аз познавам такъв който е на 40 години а прилича на 65 годишен.
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Автора на статията е жизнено заинтересован какво ще стане с хероина. Явно се друса активно.
88
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.е. краварите са позволявали и насърчавали оглеждането на суровина за кокаин, който после да продават в Европа? Затова ли във всичките им филми хората се друсат? Продуктово позициониране?
87
2
 
20
 
! Отговори
Кире харвардо преди 1 месец
Ее аз ся с кво ше си ям пицата.. ;(
86
1
 
26
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 месец
Сащ се заминаха и дрогата спря.. ти да видиш ;)
85
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато отиде там Американската демокрация, маковите насъждения нарастваха в пъти, дойдоха диваците и спряха наркотиците. Не съм за диваците, но явно има и нещо добро от тях.
84
0
 
16
 
! Отговори
Киро: преди 1 месец
НЕма пица с кристали,Хазарт,кво ще прайм?Депутата ИцкУ:Колега,не ме занимавай с глупости Уе...
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хляба поскъпна, краставиците, олиото, бензина и те поскъпнаха, сега пък и хероина... ЕС да се намеси и да сложи таван на цените на хероина.
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въх ЦРУ го закъса.
81
2
 
14
 
! Отговори
Скалата преди 1 месец
Муриканците искат да има нарко. Тва за тях е бизнес. Мазни ***
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"По-големи наркомани от руснаци и американци НЕМА" - за съжаление колкото по-големи крадци и мошетици са политиците и олигарсите толкова повече психимни отклонения се срещат и в народите населяващи съответните държави. По данни за 2022 самоубийствата в САЩ са се увеличили и равни на тези в Русия. Мисля, че САЩ и Русия (заедно с Латвия) държат челните места по брой самоубийства на глава от населението в северното полукълбо. Капитолия и Кремъл се управляват от унищожители на човеци.

Спонсорирани публикации