Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе тия що са толкова изплашени?Да не им лъснат далаверите ли?Значи,един пенсионер с минимална пенсия не стачкува,че му удържат такса на банкомата,а ресторантьора плаче,че трябва да плаща по банков път и това щяло да му прогони персонала.Я стига!
86
1
 
16
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 9 месеца
Щом ресторантъорите роптаят значи е добър! Те имат интерес да укриват данаци!
85
0
 
14
 
! Отговори
Помощи ли? преди 9 месеца
Навсякъде където ходим по нашето черноморие, ни издават служебен бон. Явно до "фикса" не достига нищо.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Минават на предварително плащане като в парламента за кюфтета,примерно А.Василев си вземал касов бон да му се зачетат разходите изхарчени за ядене с посещението му в столовата устроена като ресторант за депутати,а можел да си тръгне без да плаща щот не са му издали касов бон и то от ресторанта столова за важни персони депутати на които се сервира,понеже са в парламента,а останалите към парламента обслужващи го минават с таблите с ядене един по един и един подир друг и всеки си плаща не по евтино
83
0
 
17
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 9 месеца
Хайде стига са ревали.Все са недоволни.В 21 век не може да даваш пари на ръка.Всичко трябва да е с фишове.Така и работника ще следи какво му се плаща,как го осигурява работодателя.Вдигнаха 20%ДДС на парното,но оставиха на ресторантите 9%.Защо?За да си купят поредния имот или кола.Това е най-сивия сектор в д-вата и не трябва да им се отстъпва.0%ДДС на хляба,но той не поевтиня.Оказа се,че всички работещи спонсорираме мафиотите,за да не си намалят стандарта на живот за сметка на нас.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
После не искаме минимални пенсии и искаме all inclusive в болниците
81
0
 
28
 
! Отговори
До незнаещите преди 9 месеца
Вижте какво кара Алибегов, коментара е излишен ? Така наречения "бизнес" който щял да бъде "натоварен" са всъщност такива елементи като Алибегов. Точно тези които единствени получиха компенсации за Ковид мерките. Сякаш ние дето насила ни забраниха да изкарваме пари, получихме нещо ? На всичко отгоре на тези безделници държавата им намали на половина и повече ДДСто. За да "Не вдигнат цените"....Дали па не ги вдигнаха? Да. Тежко им е наистина. Ама на нас останалите не ни ли е тежко. А ?
80
0
 
13
 
! Отговори
Баланс преди 9 месеца
Мярката е да вдигнат ДДС на ресторантите на 20 % . Цените и така са достатъчно високи там .
79
0
 
12
 
! Отговори
Тъжната истина преди 9 месеца
До Алиебов ахаххахаха българина е мазохист!!! Той Тиквата Бойко в изтеклите записи си казваше, че ги е***е с 200 в час и после пак за него гласуват. Керванът си краде, а песовете си лаят САМО :)))
78
0
 
22
 
! Отговори
Ясен е какъв им е преди 9 месеца
Проблеми на тия. Плащането на заплатите по банков път и издаването на касови бележки. Направо е прозрачна истерията им
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хем некачествена и безумно скъпа храна, нагло обслужване и като ти се изсипят аверите на собственика става нек'в ужас, нек'в ад
76
0
 
6
 
! Отговори
Конан Барманина преди 9 месеца
Така ще изд-рънча Сачи с вашите пари, че пушек ще се вдига ей :)
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тез и те не се нареваха ... за да искаш трябва и да дадеш ... избягвам заведения всякакви
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От пандемията насам си вдигнаха цените безобразно , аз пък от своя страна не им стъпвам , така , че всичко е наред .
73
4
 
9
 
! Отговори
Алиебов преди 9 месеца
Карам си новата 7ца за 700 бона, хич не ми дреме , колко ме хейтите.Ще си ревете и с реването ще си останете, а накрая ще дойдете в Rafiто да апнете за 20 лева шопска.Пред компа сте силни, ама ни живо само мълчите .
72
0
 
27
 
! Отговори
мак преди 9 месеца
Намаляването на ддс от банкянския беше ок, тогава не скачаха. На когото не му харесва, да смени бизнеса, да гледа овчици или банани. И без това кръчмите са прекалено много.
71
0
 
32
 
! Отговори
Турист преди 9 месеца
Ресторантьорите и като цяло заведенията са едни от най-големите длъжници на хазната от десетилетия насам. Масовото укриване и неплащане на ДДС, осигуровки, данък печалба и т.н е същаствено значение за тяхното съществуване или поне за по-голяма част от тях. Всеки, който е минал през този биснес под каквато и да е форма го знае. Сега като ги натиснаха малко взеха да цвилят. Това е един от най-сивите сектори в БГ и е редно да се изчисти. После и другите.
70
0
 
19
 
! Отговори
"Общество" преди 9 месеца
До ЦецоСъгласен съм и аз НИКОГА няма да стъпя в заведение на Конан Варварина. А мастития ако знаеш каква кола кара, но се бори за правата на "изтомозените" ресторантьори :) Повръща ми се! Единствено с непосещаване на заведения на такива незнайни палячовци се променят нещата!!!
69
0
 
22
 
! Отговори
Коги укрива данък!? преди 9 месеца
А когИ укрива данъци нИ рИва а? Ама сега ще ви натовари да спазвате правилата! А на всички, които рИвете, че не ви давали касова бележка в заведения - колко от вас пуснаха сигнал до НАП? Ама то е лесно да плюеш вместо да направиш малко усилия. Аз съм подавал сигнал в НАП и може да са всякакви, но правят проверка на принципа таен клиент и може да е след няколко месеца, но информират за направена проверка и констатирани нарушения и наложени глоби. Ама *** не му се занимава да пуска сигнали....
68
1
 
25
 
! Отговори
ЦИРК преди 9 месеца
никаква дискриминация не е. дедесари долни. ще плащат като всички. тая държава е на тоя хал заради кражби

Спонсорирани публикации