Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"

Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс
20 авг 2023 21:35, Нели Христова
179
Преди края на този век човешката популация ще претърпи "драстична корекция"
Снимка: Pixabay/B_Me

Уилям Рийс от Университета на Британска Колумбия в Канада е провел изследване, според което човешката популация ще претърпи "драстична корекция" преди края на този век.

Това ще е следствие от премахването на много от "естествените коректори" и неспособността за бързи технологични иновации, които да осигурят устойчива консумация на ресурси, съобщава Science Alert.

Според учения ресурсите на планетата се изразходват с неустойчива скорост, но инстинктите ни пречат да решим проблема. Резултатът може да бъде някакъв вид цивилизационен колапс, който да намали броя на световното население, казва Рийс.

Според еколога ще останат само най-богатите и най-издръжливите общества.

"Хомо сапиенс е еволюирал, за да се възпроизвежда експоненциално, да се разширява географски и да консумира всички налични ресурси", пише Рийс в материала си.

"През по-голямата част от еволюционната история на човечеството подобни експанзионистични тенденции са били противодействани от "отрицателна обратна връзка". Въпреки това научната революция и използването на изкопаеми горива ни позволиха да реализираме пълния си потенциал за експоненциален растеж. Те нулираха голяма част от ефекта на естествените коректори на популацията", разсъждава ученият.

"Нашата естествена склонност към краткосрочно мислене, която ни е служила изключително добре в еволюционното ни минало, продължава да ни принуждава да вземем колкото е възможно повече, когато е на разположение. Това подхранва прекомерното потребление и замърсяването.

Нещо повече, предложените от нас решения, като преминаването към възобновяеми енергийни източници, всъщност не решават проблема с експоненциалния растеж на населението и допълнително допринасят за излишното потребление, което върви заедно с него.

Въпросът е дали подобренията в технологиите - във всичко - от борбата с изменението на климата до увеличаването на производството на храни - са в състояние да бъдат в крак с нарастващото ни потребление е неговия ефект върху планетата.

Ако иновациите не могат да осигурят нужните решения, недостигът на храна, нестабилността на местообитанията, войните и болестите ще коригират броя на населението", прогнозира ученият.

"В най-добрия от всички сценарии ще извършим безболезнен преход, управляван по начини, които да предотвратяват ненужното страдание на милиони или дори милиарди хора. Но това не се случва - и не може да се случи - в свят, сляп за собственото си затруднение.

Човешката популация продължава да расте с около 80 милиона на година и крайният й пик е много несигурен. Подновената "отрицателна обратна връзка" може да сложи край на растежа много преди населението да достигне очакваните от ООН 10,4 милиарда около 2080 г.", завършва Рийс.

Позицията на еколога може да се окачестви като нео-малтусианска. Това става ясно и от материала му, в който той дава за пример, че достигането на популация от 1 милиард хора е отнело 99,9% от човешката история, но малко повече от 2 века по-късно хората са 8 милиарда.

Английският икономист Томас Малтус е първият заявил, че човешката популация трябва да бъде поставена под контрол. Това става преди повече от 200 години - през 1798 г.

Идеите му са породени от схващанията, че в началото на 19 век човечеството ще да премине границата от 1 милиард. Очаквало се това да доведе до глад, войни, хаос и колапс на цивилизацията. Прогнозите на Малтус обаче не се сбъдват - науката намира начини да повиши добива на храна и ресурси. Въпреки това идеите на британеца продължават да са популярни.

Повече от една трета от 50 наскоро анкетирани Нобелови лауреати посочват "нарастването на населението/влошаването на околната среда" като най-голямата заплаха за човечеството. Ръстът в популацията и климатичните са счетени за по-опасни от ядрената война.

През 2006 година еволюционният еколог Ерик Пианка от САЩ стана известен с твърдението си, че "90% от хората трябва да се заличат, за да бъде спасена планетата".

Гръмкото му твърдение предизвика трусове в научната общност. С течение на времето говоренето по темата се омекотява и нормализира.

Само 13 години по-късно над 11 000 учени подписват документ, в който призоват за постепенно намаляване на световното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 167 Да, постигнали са някои неща, но после мирната религия плюс жаркото слънце на пустините плюс кръвосмесителните бракове са дали плачевни резултати. Впрочем, ти знаеш ли, че според техните традиции момичето може да се омъжи за човек, който не е неин роднина, само при условие, че никой от братовчедите й не желае да се ожени за нея? Бащите на момичета обаче считат за свой дълг да омъжат дъщерите си за човек, с когото имат роднинска връзка. Изключенията са рядкост. Направи си извод.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 165: Плюсчетата и минусчетата дето ти ги показва брояча цифричките са ти дадени от тях.За това се наричат арабски цифри.Аритметиката също. Не са ти дали малко не ставащите за нищо не мислиш ли?
160
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
..... През 2006 година еволюционният еколог Ерик Пианка от САЩ стана известен с твърдението си, че "90% от хората трябва да се заличат, за да бъде спасена планетата.... Хахахааааа, те пиянките се самозаличават постоянно :))))))))))))))))))))))
159
5
 
7
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 8 месеца
от всички раси Арабите са най некадърни и не ги бива в абсолютно нищо(тоест са излишни за света) не са дали абсолютно нищо на света нито прогрес нито научни постижения
158
0
 
11
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 8 месеца
до 162:Жълтите впрочем са бели(доста по бели нас даже) единствените дето се възпроизвеждат с бясни темпове са черните и кафевите най вече тея от религията на Мохамед
157
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Природата сама се регулира с кактаклизми по целия свят, а човечеството с войни, биологични, ядрени, нарковойни и оръжейни войни! И, който оцелее: може да е просяк, а може и неприлично богат!
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези пишман учени за белия хомо сапиенс ли говорят, щото за друг не знам :)) Да ще претърпи корекции бялата раса, която спря да се възпроизвежда за разлика от кафевите, черните и жълтите :)))
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румънеца и Енчев - Шатрата YouTube .... Съвременно завиране на конската опашка в мозъка на Българина!
154
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но и Питам: Какви християни са Руснаците и Сърбите? Никакви!
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хава нагила Филипп Киркоров YouTube
152
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Shantel CITIZEN OF PLANET PAPRIKA ...... YouTube
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сергей Лазарев, Юрий Стоянов, Николай Басков - Фрау Меркель YouTube
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Филипп Киркоров - Дископартизаньи YouTube
149
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ний сме рицарите на Катуна, покорители на ЕвроРОМА. Рим е наш престолен град. Париж е наш ... превзет, За Средец да не говорим. Името му ний СМЕНИХМЕ и сега СОФИЯ се той зове. Да Сердика, Средец става София по външна Руска ЗАПОВЕД , не по наше БЪЛГАРСКИ УСМОТРЕНИЕ Факт Евреите и Цингомангасарията тогава като са и сменяли името са биле понад 30% от населението на София придошла смарат по времето на Османлиите. Айде наще... Чиста Жива КАНАЛИЗАЦИЯ! Shantel DISKO BOY - YouTube
148
2
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
на финансов език корекция означава 10%...т.е. 750 млн. население...с ковид се опитаха но само 7 млн. умряха...очевидно очакванията са били много по-големи...
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ний бивши ПАРТИЗАНИ, превърнали се в колхозни КАЛПАЗАНИ, не забравили за наша СЛАВА, покорявайки един народ, потушихме в него неговата СЛАВА. Носим ний семето на радостта, който не ни вярва, че революция е тя. Революция в сърцето, само като смигнеме на Айшето. Че тя носи потенциала на РАЗПЛОДА, Айшето наше е в основата на НАРОДА. Деца ний правиме на поразия. В това е наща СИЛА и СТИХИЯ. Дивата природа е в кръвта ни, на кучето хранопровода е ЗОВА НИ. Всички песъчинки са наши ромски картинки!
146
2
 
12
 
! Отговори
Не посягай на децата преди 8 месеца
Чудя се каква ли ще бъде оздравителната тояга и кой ли ще я размаха, след като някои до такава степен вече са си надвили на масрафа, че са тръгнали по "учЕни" да им обясняват що е това мъж и що е жена. Щеше да е само смешно, ако не беше и трагично. През последните години в САЩ отбелязват повишаване на случаите на самоубийства на тийнейджъри, предизвикани точно от това модно сменяне на пола, последвано от осъзнаване на трудно поправими грешки.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Филмчето "Какво е жена?" ме разсмя. Значи *** идеологията до такава степен е шашардисала американците, че дори и интелигентен мъж в зряла възраст тръгва по психоаналитици, психолози-консултанти и университетски професори и им плаща, за да му обяснят що е това жена и що е това мъж?
144
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунизма бе въведен за отглеждане на мaнгасарите безплатно и по времето на Бай Тошо ги отглеждахме и развъждахме и им се кланяхме и ги прославяхме от петилетка на петилетка. Комунистите - мaнгасари иззеха всичко на народа и станаха бизнесмaнгасари. Сега понеже няма вече народ който да им работи се чудят от къде да си вземат долна каста от гoи, които пак да им работят?
143
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 150 - Това филмче може да се намери в мрежата и като се напише името му на български език, ще го видиш със субтитри на български. Дори не си направих труда да го изгледам целия, защото отнема време. Но всеки може да си състави мнение. За нормалните хора да си мъж или жена е предопределено от природата. Най-добър отговор дадоха масаите - физическите полови белези плюс задълженията, които всеки има към семейството си: "Ако имаш деца и не ги изхранваш, значи все още не си мъж."