Експерти: Идват наркотици, по-смъртоносни от фентанила

Растат смъртните случаи сред употребили нитазени
27 сеп 2023 17:00, Стела Стоянова
75
Експерти: Идват наркотици, по-смъртоносни от фентанила
Снимка БГНЕС, архив

Синтетичният опиоид фентанил е добре известен с многото жертви, които е отнел - главно в САЩ, но и другаде.

Сега един по-малко известен клас синтетични опиоиди, наречен нитазени, започва да се появява в случаите на свръхдоза и от двете страни на Атлантическия океан, съобщава „Сайънс Алерт“.

Наскоро нитазените бяха обект на национално предупреждение за безопасност на пациентите в Обединеното кралство в резултат на рязкото увеличаване на броя на смъртните случаи, свързани с опиоиди през последните два месеца, като няколко случая бяха свързани с нитазени.

Някои лекарства от класа на нитазените са 100 пъти по-силни от морфина, т.е. почти толкова силни, колкото фентанила. Нитазените обаче могат да бъдат по-смъртоносни.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Jama Network Open, съобщава, че хората, които са предозирали с нитазени, обикновено се нуждаят от две или повече дози от лекарството налоксон, което предотвратява свръхдоза, докато тези, които са предозирали с фентанил, обикновено се нуждаят само от една доза.

Нитазените са разработени за първи път от швейцарската компания Ciba Pharmaceuticals през 50-те години на миналия век като нов вид силно обезболяващо средство (аналгетик). Но лекарствата така и не са пуснати на пазара. Оказва се, че химици в тайни лаборатории са прелиствали стари научни документи в търсене на нови синтетични опиоиди, които да направят, и са се натъкнали на този клас смъртоносни лекарства. Тези нови синтетични опиоиди са незаконни в Обединеното кралство, тъй като попадат в обхвата на Закона за психоактивните вещества от 2016 г., който забранява всички химически съединения, способни да предизвикат психоактивен ефект у хората.

Как действат те?

Опиоидите действат на места в мозъка и на други места в тялото, наречени мю-опиоидни рецептори. Тези мозъчни рецептори, когато се активират, могат да облекчат болката, а при високи дози предизвикват чувство на еуфория, последвано от сънливост. Морфинът, хероинът и фентанилът активират тези мю-опиоидни рецептори. Фентанилът обаче може да го направи в много по-ниски дози от морфина или хероина, а някои нитазени могат да облекчат болката в още по-ниски дози от фентанила. Например при проучване върху плъхове е установено, че нитазен, наречен N-десетил изотонитазен, облекчава болката с доза, която е почти десет пъти по-малка от тази на фентанила и около 1400 пъти по-малка от тази на морфина, за да се постигне същият ефект. Тези лекарства не само облекчават болката и предизвикват еуфория, но и потискат дихателната система. Това означава, че намаляват дишането, а това е причината за смърт при свръхдоза опиоиди. N-десетил изотонитазенът предизвиква апнея (при която дишането спира) при около една трета от дозата на фентанила. Освен това възстановяването на нормалното дишане след N-дезетил изотонитазен отнема много повече време (208 минути) в сравнение с фентанил (67 минути). Следователно трябва да се приеме, че някои нитазени могат да имат потенциала да бъдат по-смъртоносни от фентанила и хероина.

Съществуват и проблеми с нитазените, които се използват като фалшификати в други незаконни наркотици, като кокаин, бензодиазепини и синтетични канабиноиди ("спайс"). Употребяващите незаконни наркотици може несъзнателно да приемат опиоиди и трябва да са наясно с риска от респираторна депресия.

Напоследък в случаи на свръхдоза са открити няколко нитазена, а броят на новите наркотици от този клас (наречени аналози), които се появяват на улицата, изглежда нараства. Истинската степен на навлизане на този наркотик на незаконния пазар обаче не е известна, тъй като много тестови центрове не са пригодени за тестване на нитазени.

И не само нитазените са тези, за които трябва да сме загрижени. Съществуват и нови синтетични опиоиди, които не са нитазени, като например бруфиноподобните съединения. Както и при нитазените, при лабораторните тестове е установено, че тези лекарства са малко по-силни от фентанила и много по-силни от хероина или морфина.

За щастие, предозирането с опиоиди може да бъде обърнато с помощта на налоксон - който блокира мю-опиоидните рецептори и е много ефективен, ако се даде навреме.

Агенциите за обществено здраве в Обединеното кралство подчертават необходимостта от обучение на употребяващите хероин и на тези, които влизат в контакт с тях, относно нитазените и начините за лечение на свръхдоза с налоксон, пише БГНЕС.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
ФлякФ преди 2 месеца
Екзекуции на всички рептили сатанисти и политици на площада пред Общината. След тях всички бандити, наркотрафиканти и престъпници. След тях всички корумпирани служители на държавна или частна служба.
41
2
 
17
 
! Отговори
нормално, преди 2 месеца
нали намаляват населението. я вирус ше направят, я войни, я смъртоносни наркотици. глобалистка му работа... златен милиард... тайни общества... военноиндустриалния комплекс на *ащ...
40
10
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
Наркотиците идват от запада, но истинския идеолог на геноцида над Българския народ идва от Русия и лично от Путин!
39
1
 
11
 
! Отговори
Амин преди 2 месеца
Естествен подбор!
38
1
 
18
 
! Отговори
чукове преди 2 месеца
Наркотиците са американското лекарство за намаляване на населението на земята . Чичо САМ се занимава с подпалване на воини и разпространение на наркотици и джендърство . Много са изобретателни . Целият Пентагон хилядите лаборатории по света за създаване на зарази болести от рода на ковит шарки и какви ли не гадости имат си и служби и службички фондации и какво ли какво ли не .Истински злодеи
37
0
 
4
 
! Отговори
До Резултат преди 2 месеца
Даааа, наистина си РезултатА. От прехода. Тебе не те ли научиха какво е сравнителна и превъзходна степен в V-та сменна гимназия? Как може да пишеш "по добри", бе? :D
36
3
 
3
 
! Отговори
Резултат преди 2 месеца
62 Експертите от САЩ са по добри от БГ експертите то такива няма а хора с купени дипломи в БГ
35
1
 
2
 
! Отговори
Експертите кои са? преди 2 месеца
Защото на тях се позовавате. Цитирайте ги. Дайте и българите-експерти, ако обичате. България не е САЩ, официално все още. Писал съм в коментарите под статията. Като експерт по национална и международна сигурност. Очевидно.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 28 Да, така е. Интернет гръмна тези дни с разкритията на проф. Phillip Buckhaults, експерт по молекулярна генетика. Потърсете видеото в тубата, докато не са го свалили и от там. Дрогата поне не изменя завинаги човешкото ДНК, за разлика от ковид ваксината...
33
0
 
8
 
! Отговори
Троян преди 2 месеца
До АнонименЯ питай приятеля си на колко километра е бил точно от Москва, там са 18 000 000. Три Българии. Външни тоалетни няма. Кажи му другия път да отиде във Санкт Петербург и да се върне да разправя лъжи във селската кръчма.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа бавно започва да осъзнава, че цялата и индустрия ще се срине от скъпия американски газ. Глупости! Европа никога не е разчитала на скъпата газ от САЩ. Европа имаше план за блицкриг със санкции и оръжия за Украйна който за няколко месеца щеше да срине Русия и Европа щеше да разполага с изобилие от евтин газ и нефт и всичко. Планът беше добър, Путин тотално го разби, а сега Европа няма план Б, и отчаяно цикли на проваления план А.
31
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера един приятел се върна от Русия, и разправя, че извън Москва на 5 километра населените места нямат канализация и руснаците ползват външни тоалетни.
30
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, Руската икономика постоянно се свива заради наложените и санкции от страна на Запада вследствие на инвазията в Украйна и само въпрос на време да колабира. Сега ние от консолидирания и обединен запад трябва само да продължаваме да сапортваме Украйна с пари и оръжия каквото и да ни струва това, докато Русия колабира.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е работа която се извършва вече 30 години. Започват с детето още от училище, после го обучават в американски университети, финансират курсовете в НПО, редовно го взимат в САЩ на нови и нови обучения, и после пак като порасне пътува до САЩ на курсове, получава сертификати, и след 10-15 години това е съвсем друг човек. Кажеш ли нещо против САЩ и политиката на САЩ, против Украйна - ти посягаш на него, на целия му живот, на семейството му и е готов на всичко да те смаже. И той е убеден че е добър човек и работи за вярната кауза. Това са "елитите" на България.
28
0
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 месеца
Да припомним, че има един братовчед на фентанила, карфентанил, който е около 10000-12000x по-силен от 1mg морфин (точно колко не е установено експериментално). Не се ползва при хора, тъй като не може да се дозира (говорим за дози от порядъка на нанограми на килограм). Употребата е ветеринарна, за сваляне на слонье, носорозье, хипопотамье etc. дзверовье, като се внимава адски много (вдишване на невидима прашинка / капка на кожата може да е моментална свръхдоза). Ефективен антидот - налоксон.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По улиците на щатите живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия и Беларусь.
26
2
 
3
 
! Отговори
щом преди 2 месеца
"Важните теми на гъзльовците в парламента" са Украйна, Украйна, затварят се църкви, вдигат се цени, учебници безплатни за ученици няма, идва нова Ковид вълна, да затъпееш и ваксинираш с 5 доза, какво е новата дрога, то Кирето след обсъждане с тати са го разрешили и влиза!
25
3
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 2 месеца
Отдавна не се бях смял така :)))) Толкова глупости в тази статия, че чак е забележително! То това е и нивото на сайта като цяло. Единствоно коментарите са по-забавни от самата статия, което е и основната причина да влизам тук - да се забавлявам! Много благодаря!
24
1
 
6
 
! Отговори
До Грозната истина преди 2 месеца
Държавата/те могат да спрат всичко. Това и правят, чат-пат. Фентанилът е синтетика, която добива масова популярност сред наркоманите в САЩ, когато им спират вноса на хероин, заради последната война в Афганистан. От хероина, обаче, печелят много държави и много хора - фермерите на опиумните полета, транспортьорите, граничарите, държавата. Едно кило хероин e тръгвало от Афганистан за $5 000, стигало е в Амстердам за $80 000. Сега ще печели само собственика на лабораторията. И местният "чадър".
23
8
 
1
 
! Отговори
Предприемач до 25 преди 2 месеца
Време бол, брат. Живота е за да правиш бързо кинити и бързо да харчиш за нови и нови изживявания. Ти блъскай като замаян за 4-5К месечно или колкото там получават работниците. Не ми пречиш. Окадар!

Спонсорирани публикации