Пробиви в нарколепсията, рака, иРНК ваксините... Кои са фаворитите за Нобеловите награди?

Последните прогнози в различните категории
29
Пробиви в нарколепсията, рака, иРНК ваксините... Кои са фаворитите за Нобеловите награди?
Част от миналогодишните победители. Снимка: БГНЕС/ЕПА

С обявяването днес в Стокхолм на лауреатите на Нобеловата награда за медицина и физиология започва Нобеловата седмица, предаде Франс прес.

Утре ще бъде обявен носителят на наградата за физика, а в сряда - за химия. В четвъртък ще стане известно името на лауреата в областта на литературата. В петък ще бъде обявен нобеловият лауреат за мир, а идния  понеделник ще бъде съобщено името и на лауреата за икономика.

Що се касае до прогнозите за днешната награда за медицина и физиология може да бъдат отличени изследванията на нарколепсията и по-специално на ключовата роля на една молекула, наречена орексин в това нарушение на съня. В тази насока се споменават имената на французина Еманюел Миньо и на японеца Масаши Янагисава като потенциални лауреати заради техния пробив в изследването на нарколепсията.

Но наградата би могла да отиде и при унгарката Каталина Карико и американеца Дрю Вайсман, пионери на иРНК ваксините, проправили пътя за разработването на антиковидните ваксини.
      
Някои експерти залагат и на американския биолог Киван Шокат за откриването на начини за блокиране на гена, наречен KRAS, чиято мутация се явява в една трета от раковите заболявания, сред които на белия дроб, на дебелото черво и на панкреаса.

Нова форма на терапия, позволяваща да се програмират имунните клетки, за да се борят те с рака, или пък изследване върху човешката микробиотика също са сред фаворитите за днешната награда за медицина и физиология.

Сред имената, споменавани за евентуални лауреати на Нобеловата награда за литература, са китайската авангардистка Цан Сюе, руската опозиционерка и писателка Людмила Улицка и британският писател, преследван с фатва Салман Рушди, който пострада миналата година при нападение по време на лекция в САЩ.

Сянката на войната в Украйна и на една фрагментирана международна общност тегнат над Нобеловата награда за мир, която ще бъде обявена в петък в Осло. Има вероятност тя да бъде присъдена на иранки, протестиращи срещу режима в Техеран след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини преди една година. Според други наградата може да отиде при онези, които разследват военни престъпления, извършени в Украйна. Според трети, активисти в борбата с климатичните промени биха били отличен избор за Нобеловата награда за мир за тази година.

Отличието във всяка от категориите може да бъде присъдено най-много на трима души. Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара). От Нобеловата фондация обявиха по-рано тази година, че е взето решение да се повиши финансовото изражение на престижното отличие като отражение на по-силната финансова позиция на организацията.

Церемониите по връчването на отличията се състоят по традиция през декември в Стокхолм и Осло./БТА, Габриела Големанска

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: нобелови награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
иРНК ваксините печелят нобелова награда - хах - антиваксърите сигурно са в ступор - и надават вой до небесата
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Баньовеца бачкатор без 2лв. в джоба за наука не му говори. Беден до живот, защото е т*п като г*з. Сит търбух за наука глух! Неслучайно пръв по смъртност от КОВИД в света и най-беден в Европа.
23
3
 
2
 
! Отговори
историята помни преди 6 месеца
И като споменахте нарколепсия, айде да напомните и името на така наречената "ваксина", която причиняваше нарколепсия? И да, тя също беше 'безопасна и ефективна точно като експерименталната генна терапия, с която евтанизират уфсете в момента.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бизнес за милярди надали ще се разруши така с лека ръка. Вече не си пациент, а клиент.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно кафенце и си на крака цял ден :) отдавна са му открили цаката на нарколепсията... за рака - за бога хора не се бутайте в мръсотията стойте далече от големите градове - чист въздух и достъп до природата и няма и да имате никога проблеми
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новите лекове се правят така че да поддържат пациентите в състояние на ... пациенти. Защото така изкарват повече пари от тях.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди дни руски учени успешно изпитаха ваксина срещу раковите заболявания.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците проправиха пътя в разработването на антиковидните ваксини със "Спутник".
17
4
 
4
 
! Отговори
Британски учЕн преди 6 месеца
Шарлатани. Просто истинските учени остават в сянка, само разни проджект мениджъри напористо изпъкват за да оберат славата и парите.
16
0
 
6
 
! Отговори
Действително има преди 6 месеца
пробив, но няма да е достъпен за 99% от населението.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
също така да не забравяме коя е предложена за посланник на украйна - изявлената луциферистка марина абрамович.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абсолютни измамници
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всяка седмица ни заливате ни със статии за пробиви за лечението на рак, но хората продължават да умират като мухи от тази болест. Къде са ви пробивите, като всички мои познати си отидоха от рак ?!!
12
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Пробива е как да ви унищожат без да разберете от какво.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
а руските учени що ги нЕма бре ?!!бу ха ха
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Антиваксъра като чуе думата "ваксина" и настръхва! :D
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сигурно ще дадат за мир на Зеленски, както дадоха на Обама преди години. Абсолютен виц!
8
7
 
7
 
! Отговори
1984 преди 6 месеца
Уродливи награди - 4 американски президента са носители на нобелови награди за мир. Пълен фарс. Да дадат и на Хитлер и Бандера посмъртно
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей, чичо л, първо беше 6 месеца, после 2 години, после 5, сега пък 20 години ще чакате, ей, смешковци нелепи!
6
10
 
8
 
! Отговори
Нобел-рептилите преди 6 месеца
-ямат спирка,продължават с експериментите по плана за златния милиард... И даже ги награждават за унищожаването на населението!