Страхотни! България е новият европейски шампион по шахмат за жени

Това е най-големият успех в историята на женския ни шах
Обновена: 20 ное 2023 22:04 | 20 ное 2023 21:53, Красимир Ангелов
229
Страхотни! България е новият европейски шампион по шахмат за жени
Снимка: Българска Федерация по Шахмат 2022

Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята!

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата. Триумфът на българката дойде от позиция, в която тя бе съвсем близо до загубата.

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход Нино Бациашвили и Нургюл Салимова направиха трикатно повторение, което автоматично донесе равенство в партията.

Около два часа и половина по-късно двата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. Първо на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева след 36 хода.

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Към средата на партията Пейчева изглеждаше близо до загубата, но в крайна сметка българката показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Битеван преди 5 месеца
укристан от 9 години печелят евровизии, боксови титли, и всякакви други съревнования , винаги това е свързано с продажбата на националните интереси на фащ, това да спече световно първенство една държава е нещо като потупване от рамото от фентаниловите американски щати
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БРАВО, МОМИЧЕТА- ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се знае, има още време до изборите, ще видим на изборите.
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво! Ето това са "красивите и интелигентните", а не кресльовците по площадите.
187
6
 
2
 
! Отговори
Шахмататор преди 5 месеца
Русия участвала ли е? В повечето спортове когато Русия участва крайните резултати са други...
186
1
 
17
 
! Отговори
мдааа преди 5 месеца
Добре че са жените да ни отсрамат !
185
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на момичетата , това е постигнато въпреки нашета федерация която не можа да подаде корекйтно документите - организаторите ни дадоха wild card за да участваме въобще.Троньора каза че ги е събирал от всякакви страни и до последно не знаел кои ще могат да вземат участие
184
1
 
2
 
! Отговори
До браво преди 5 месеца
4 състезателя от един отбор играят срещу 4 от другият ( класически формат по швейцарска система ) после се гледа от 4 срещи кой отбор има повече точки и съответно получава 2 точки ако е победил 1 ако са наравно и нула ако е загубил.След 9 кръга броят кой отбор има най много точки и той е шампион (+ не е световно , а европейско )
183
0
 
16
 
! Отговори
Позитивен преди 5 месеца
Красиви и интелигентни! Най-добрите качества съчетани заедно.
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България простотията няма да намалее докато не се осъзнае. Докато си намираме как са ни виновни другите, никаква оправия.
181
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малкоизвестен факт е че само СССР(Русия), Китай и България имат световни шампиони по шах при мъжете и при жените в цялата стогодишна история на шахмата.Всеки да го тълкува както си иска. Но аз съм от по-старото поколение и си спомням че българският шах и при социализма имаше дълбоки корени и по отборните състезания нашта школа беше между най-силните в света. Нашите удивителни момичета са наследници на прекрасна традиция и най-после съдбата ги сложи на върха и на място което заслужавахме отдавна!
180
0
 
15
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 5 месеца
БРАВО!
179
15
 
2
 
! Отговори
браво преди 5 месеца
Обяснете на публиката на кой вид игра са шампиони.Има май различни видове шах.Не споменавате и кои са участниците в това световно събитие.Не ми е ясно и какво е това отборно.Да не е като щафетата в лека та атлетика?
178
1
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 5 месеца
До АнонименНе бъркайкте спорта, с управлението на държавата! Българина е много глъв:))) Види некой успял в дадена област и веднага: да го направим министър председател. Пичуаре, за управлението на държавата са нужни комплексни качества, особено вътрешна зрялост и мъдрост. Затва, Стоичков не стана мин. председател;))) И се видя, вече на възраст, защо. Така че, не слагайте каруцата пред коня. Не всеки успял някъде, става за държавен глава. А е факт, че този успял, не мой го излъчите!
177
0
 
10
 
! Отговори
Кольо преди 5 месеца
Браво, момичета!
176
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, и?
175
0
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 месеца
Честито на всички българки и българи! Браво на тези умни момичета, Господ здраве да им дава и нови успехи!!!
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ФЕНОВЕТЕ НА ТИЯ ПРЕКРАСНИ И УМНИ МОМИЧЕТА ДАЛИ ЩЕ ТРОШАТ, ЧУПЯТ, ЩЕ ПАЛЯТ И ХВЪРЛЯТ- НЕ НАЛИ- ТЕ ДАВАТ ПРИМЕР- ТИХИ И СКРОМНИ!
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте път на умните и работливи бг ЖЕНИ! МЪЖЕТЕ НЕ СТАВАТ, УВИ!! А ИСКАХ ДА МОГАТ!-------------------------------------------------------------Сега радостта е разбираема, голямо браво на момичетата, но няма нужда от такива коментари и противопоставяне. В шаха например има таланти и при момчетата, но на тях не им се помага, а конкуренцията и нормативите при тях са значително по-високи
172
0
 
17
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
П О З Д Р А В Л Е Н И Я ! ! ! ! Отборът и треньорите заслужават най-високи почести награди ! ММС вместо да арчи милиони за разни ритнитопковци е крайно време да инвестира в индивидуалните спортове. За пореден път се видя , че пътят на БГ спорта не са спортните ингри , а индивидуалните спортове ( дколкото шахматът минава в категорията спорт)! Анадъм !

Спонсорирани публикации