Голям изборен шок в Нидерландия, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа

Отзиви след победата на популиста Герт Вилдерс
Обновена: 23 ное 2023 13:15 | 23 ное 2023 13:06, Александър Попов
133
Голям изборен шок в Нидерландия, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Катаклизъм в Нидерландия" е начинът, по който френският в. "Фигаро" определя очертаващата се победа на нидерландския популист Герт Вилдерс.

"След една колкото кратка, толкова и безумна кампания, крайната десница печели парламентарните избори", пише изданието. С 35 от 150-те места в долната камара на нидерландския парламент, Вилдерс е далеч пред алианса на лейбъристите и левите еколози, воден от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, който получава 26 места.

На изборите, на които избирателната активност беше 66%, Вилдерс изглежда получи преимущество с предложенията си за ограничаване на имиграцията - въпросът, който предизвика разпадането на последното правителство на Рюте след 13 години на власт, когато коалиционните партньори не успяха да се споразумеят по предложение за реформа на законите за предоставяне на убежище в Нидерландия. Имиграцията беше основна тема и по време на предизборната кампания, пише португалският в. "Публико".

"Крайнодясна партия е на път да спечели най-голям брой депутати на изборите в Нидерландия", гласи заглавието на британския в. "Гардиън".

Още по темата
Очаква се антиислямската Партия на свободата да получи 35 места в 150-членния парламент - над два пъти повече, отколкото на предишните избори през 2021 г. Това е голям изборен шок, чийто отзвук ще се усети в цяла Европа. Манифестът на партията включва призиви за забрана на джамиите, Корана и носенето на ислямски забрадки в правителствените сгради.

Въпреки това не е ясно дали Вилдерс, чиято партия е завършвала на второ и трето място на предишните избори, но винаги е била изключвана от правителството, ще успее да спечели достатъчно подкрепа, за да сформира коалиция с работещо парламентарно мнозинство, отбелязва британското издание.

С 35 места, Партията на Свободата повече не може да бъде пренебрегвана, заяви веднага след победата си Вилдерс, обръщайки се към останалите партии. Той изрази увереност, че ще успее да постигне споразумение.

Въпреки победата си, партията на Вилдерс далеч не е сигурна, че ще сформира коалиция, отбелязва в заглавието си и френският в. "Монд". За да управлява, тя ще трябва да постигне споразумение с формации от дясното и дясноцентристкото пространство.

Водещите партии ще проявят неохота да влязат в коалиция с човек, който призова Нидерландия да оттегли неотдавнашните си извинения за търговията с роби, да прекрати доставките на оръжие за Украйна, да свика референдум за напускане на ЕС и да се ангажира с "нулев брой търсещи убежище", отбелязва британският в. "Телеграф".

Лидерите на останалите три водещи партии преди това изключиха възможността да участват в коалиция, ръководена от Партията на свободата. Но Питер Омцихт, чиято партия "Нов социален договор" спечели 20 места според екзитпола, изглежда смекчи позицията си, като заяви, че е "на разположение", въпреки че евентуалните коалиционни преговори "няма да са лесни", посочва британското издание.

"Герт Вилдерс е най-лошият кошмар на ЕС", гласи заглавието на "Политико", което предрича, че евентуално правителство водено от крайнодесния популист, ще има сблъсъци с Брюксел по редица теми.

Вилдерс смекчи антиислямската си реторика през последните седмици, но няма признаци да се отказва от евроскептицизма си. Но дори нидерландските избиратели да не бъдат убедени да последват британците и да излязат от ЕС (а социологическите проучвания сочат, че това е малко вероятно), има всички индикации, че евентуално правителство на Вилдерс в Хага пак ще бъде кошмар за Брюксел.

Евентуално място за Вилдерс на масата на срещата на върха на ЕС би променило динамиката, наред с други крайнодесни и националистически лидери. Изведнъж различни политики, вариращи от борбата с климатичните промени до реформата на ЕС и дори изпращането на оръжия за Украйна, ще бъдат подложени на обсъждане и дори на промяна, предрича изданието.

Победата на Вилдерс ще предизвика шок в цяла Европа, посочва и в. "Ню Йорк таймс". Kрайнодесните партии вече отбелязаха успехи в Северна Европа - включително в Швеция, където правителството вече зависи от парламентарните гласове на партия с неонацистки корени, и Финландия, където десницата влезе в управляващата коалиция./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Лошо.Холандия,лошо преди 5 месеца
Нямате демокрация-за 17,5 млн.население имате само 150 депутата,които със сигурност не вземат по три средни работни заплати в обществения сектор като основна заплата плюс хиляди бонуси и екстри.Така хем хората нямат достатъчно представители в парламента,хем тези,които имат са бедняци,предразположени към корупция.Трябва да вземате пример от истински демократичните държави като България с голям брой скъпо платени и всячески осигурен от народа депутати.Е,какво правят в НС е отделен въпрос.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Западна Европа започва да показва истинското си фашистко/расистко лице.
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората се освобождават, само ние позволяваме на кирчовци и буци да ни управляват
94
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ще да е новата нидерландска копейка, ама ние бяхме първи
93
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
Герт Вилдерс. Да кляка да събира ягоди и да гони чужденците !!!?
92
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Надявам се този новоизбран нидерландски политик да не допусне България в Шенген и еврозоната!
91
2
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 5 месеца
Путин харесва това
90
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 5 месеца
Вече мъж на възраст ,казва..."-Аз знам как да си поискам от жена ,ако каже," Не" ,добре , ако обаче каже ,"Да " ,тогава ,ще я патим.."
89
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Знаете ли каква е разликата за последните 40 години в Белгия и Нидерландия. Местните млади хора бяха мнозинство по улиците, сега изчезнаха. След 18 часа по улиците няма местни. По-точно на 10-12 души може да видите до една двойка местни. Същото е във Франция. Германия ги следва плътно. Тези държави са история вече. Останало е само името им. Къде ще сме ние. Къде - от нас зависи, ей !!!!
88
5
 
9
 
! Отговори
до 102 преди 5 месеца
Ти виждал ли си холандска оранжерия или ферма а? Знаеш ли че всичко се прави от роботи там а? Оранжериите им дават реколти нон-стоп защото се осветяват от специални лампи, дето имитират слънчева светлина, виждат се да светят като се минава със самолет на Холандия. Кравите им се доят от роботи и роботи им слагат сеното и фуража и им чистят лaйната. Само един африканец може да направи подобно на твоето изказване.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези нидерландци, никога няма да изгонят африканците и и всички останали чужденци защото няма кой да им събира краставиците и доматите а те не искат да работят тая работаците , това е положението ??!!
86
6
 
8
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
европейците си искаме Хитлер и това е.
85
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крайно време беше!
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Холандците го могат време е за нов Апартейд,този път на Европейския континент!
83
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американска пропаганда в действие - анти европейска партия спечели изборите! Обвинения в дискриминация, антиислямизъм, антимиграция.... Всеки, който се опитва да се измъкне от американската зависимост се обявява за световно зло! Очаквайте цветна революция, протести, ама не мирни... Така се воюва за демокрацията.
82
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Реакцията в ЕС показва същността на съюза-консервативна диктатура, изпразнена от съдържание. Страх от момента на осъзнаване на държавите-членки, че всъщност независимостта им е само декларативна. Нито едно правилно действие по време на кризи! Фонд за мир събира пари за унищожение на цели държави! Лицемерие и подлост! Зависимости и корупция! Повсеместно нарушаване на права в полза на все по-де,билната раздута администрация... Сега Нидерландия ще стане терористична държава...
81
1
 
35
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Герт Вилдерс обяви и че ще спре военната помощ за Украйна наред с всички останали предизборни обещания !Аууу какъв вой - спиране на нелегалната емиграция, забрана за забрадки и Коранът в забележете - ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ УЧРЕЖДЕНИЯ !!!Че какво лошо има в тези неща ?!!Ясно е какво искат избирателите и това ще се случи и в останалите западноевропейски държави ..
80
0
 
4
 
! Отговори
До Така е преди 5 месеца
Ми не той е известен като популист от много време. Явно не знаеш какво е популизъм.
79
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейкин потрива ръце горкия :)
78
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия не са популисти а реалисти . А другите са евродемагози ленинисти които като Ленин верват че народите в ЕС ще са братя и ще се прегръщат а няма да се конкурират . И в България е пълно с ленинисти евроатлантици . Само Възраждане може да направи нещо .

Спонсорирани публикации