Шок в Северна Корея: За първи път гласуваха против партията на Ким Чен Ун

Процентът е малък, но отзвукът от него е голям
29 ное 2023 21:48, Нели Христова
63
Шок в Северна Корея: За първи път гласуваха против партията на Ким Чен Ун
Снимка: БГНЕС

Това политическо земетресение провокира спекулации за бъдещето на една от най-затворените и репресивни държави. И не само - то хвърли света и експертите в смут. В Северна Корея, последната от тоталитарните комунистически диктатури, се проведоха избори, на които кандидатите на управляващата партия не спечелиха 100% от гласовете.

Северна Корея отдавна провежда така наречените избори, в които членовете на Корейската работническа партия не се противопоставят и са послушно избрани от всеки един избирател. Но в гласуването, проведено през уикенда за местните събрания, се случи немислимото преди това: според държавните медии малка част от гласоподавателите са отхвърлили номинираните кандидати.

"Сред гласоподавателите, участвали в гласуването, 99,91 на сто са гласували за кандидатите за депутати в народните събрания на провинциите и 0,09 на сто са гласували против тях", съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA). При гласуването за градски и окръжни събрания процентът на несъгласието беше дори по-висок с колосалните 0,13 процента.

Очевидно това все пак не бяха решаващи резултати, но самият факт, че Северна Корея призна съществуването на опозиция, е забележителен.

Това е първият път от 50-те години на миналия век, когато държавните медии съобщават за съществуването на изборно несъгласие.

KCNA също отчете спад на избирателната активност до 99,63 процента от 99,98 процента, също забележимо в страна, в която гласуването е задължително. Северна Корея има население от 26 милиона, така че дори част от процента от пълнолетния електорат възлиза на повече от 10 000 души.

"Винаги са казвали, че никой не е гласувал против кандидата, предложен от партията", казва Фьодор Тертицкий, историк на Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, пред The Times. "Идеята, че Работническата партия на Корея, под "великото и ръководство на другаря Ким Чен Ун", трябва да номинира човек на тези позиции, и някои хора биха казали: "Не, не харесвам този човек" е нещо доста ново.

Случилото се е още по-забележително, защото севернокорейските избирателни кабини не осигуряват никаква тайна. Вместо избор на имена, гласоподавателите трябва да пуснат бюлетината си в зелена кутия, одобряваща единствения кандидат, или в червена, за да ги отхвърлят, което прави незабавно ясно как някой е гласувал.

Никой не прогнозира сериозни промени в политическото споразумение в Северна Корея, където Ким, подкрепян от могъщата си сестра Ким Йо Джонг, има неоспорим авторитет като единствения комунистически владетел от трето поколение в света.

Но отчитането на изборите изглежда показва ново безпокойство относно начина, по който се възприема Северна Корея. По-рано тази година законът беше променен, за да позволи възможността множество кандидати да се състезават за едно място и "първични избори", при които един кандидат ще бъде избран измежду няколко лица. Няма обаче индикации, че някой от тях действително е бил избран.

"Те се опитват да покажат, че несъгласието е поносимо, че това прилича повече на авторитарна, отколкото на тоталитарна държава", казва Тертицкий.

Държавните медии показаха изображения на Ким, който гласува на изборите в неделя в избирателна секция в провинция Южен Хамгионг, придружен от сестра си. Той се срещна с кандидатите и ги призова да бъдат "истински представители и истински слуги на хората, които се стремят да защитават и реализират своите права, интереси и изисквания".

Междувременно медиите продължават да празнуват шпионския сателит, успешно изстрелян от Северна Корея миналата седмица в нарушение на резолюциите на ООН. KCNA съобщи, че Ким е проучвал изображенията на Белия дом и Пентагона, както и на американските и британските самолетоносачи. Медиите не са показали самите сателитни изображения, вероятно защото, както смята южнокорейското разузнаване, те са зърнести и с ниско качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Ташакос Мъдуракис преди 5 месеца
Скоро партията ще вземе мерки, и недоволни няма да има :)
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
оповестили ли са датата на екзекуцията на тия п и ка ещ ите с-у вятъра.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
шпионския сателит, успешно изстрелян от Северна Корея миналата седмица в нарушение на резолюциите на ООН... Д..ба това ООН, което забранява изстрелването на спътници. Значи едни могат, а другите да го духат? Краварска му работа.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другарят КИМ видял от сателита витрините пълни с невероятните храни, с които храни народа си и се удивил, после му пошепнали, че храните са изработени от гипс.
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То щото ние сме по-добре, за които и да се гласува накрая каквото кажат от посолството
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 50 АнонименКим те е видял тебе от сателита как те опава мъжът ти
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 50 АнонименТова прозрение ти дойде сигурно след втората доза сутринта още , нали другарю *** ?
36
0
 
7
 
! Отговори
американеца преди 5 месеца
кво се радвате бе те са пуснали нарочно 100 гласа против за да покажат на света че им адемокрация при на се по лесно открадваш 20 милион а и купуваш изборите
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, което никъде не се обсъжда е, че другарят КИМ е видял от сателита хиляди американци с колите си пред границата на Северна Корея в изчакване да влязат в най демократичната държава.- искали по добър живот за себе си и децата си! Видял още как американци от САЩ с лодки еднодръвки с последни усилия преминават в КУБА- на острова на свободата- пак търсят по добър живот- в САЩ било тотален крах и банкрут- ядяли трева, кучета и плъхове.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Костовисти" има навсякъде.Малко, но готови да разграбят построиеното от народа.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Осветените десенти скоро ще увиснат на уличните стълбове и до девето коляно в трудови лагери на летяща и пълзяща диета- разбирай- скакалци, щурци, плъхове и змии....
32
4
 
11
 
! Отговори
Кукундрел преди 5 месеца
Образовайте се малко бе ***, в Северна Корея идеологията не е комунизъм, а се казва Чучхе. Медиите не били показали изображенията на сателитните снимки. Да попитам в коя страна разузнаването излъчва снимки и друг разузнавателен материал по медиите. Тези глави май само за равновесие ги ползвате.
31
1
 
9
 
! Отговори
Шок за краварите:) преди 5 месеца
Кимчо просто е искал "демократите" да се покажат на светло и да се види кое НПО ги учи на "трансатлантически и демонократични ценности". След това е лесно да ги издири по списък... Факт.
30
4
 
9
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 5 месеца
Аз от години гласувам против демонстрацията, но американските агенти, които се оонождаттт отзад пак ни управляват!
29
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Северна Корея е предала на Русия над 3000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна, съобщава Ройтерс Според данни на американските власти, в периода от 7 септември до 1 октомври кораб под руски флаг е доставил товара от склад за боеприпаси в КНДР до руско пристанище, откъдето товарът е бил транспортиран до руски военен склад. Сателитни снимки показват, че обемът на товарните превози през жп гара Туманган в КНДР на границата с Русия рязко се е увеличил след срещата на Ким Чен Ун с президента Владимир Путин
28
4
 
7
 
! Отговори
3 преди 5 месеца
Русия вече изпраща хиляди тонове брашно, ориз, соево масло, месо и други храни в КНДР, както и трактори, торове, нефт и въглища. Русия ще предаде на Северна Корея изстребители СУ-35, военни вертолети, ракети и друго въоръжение и технологии. Русия ще построи водноелектрически централи в КНДР. съвместно ще се разработват находища от редки метали, злато и т.н. Голямо количество северокорейски гайстербайтери ще бъдат допуснати да работят на обекти в Русия. Русия не приеме за обучение и голямо количество корейски студенти.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Христо Стоичков каза 2023 в интервю :"Българският народ сам самичък си е виновен че го управляваме НИЕ престъпниците и спортистите"......факт.....казани думи,хвърлен камък . ........И след края на света ще го дондуркате на мафията Гриша Ганчев,Пеевски,Дирник към БКП на Маджо Новият седесар и прочие
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При нас е същото, за когото и да гласуваш винаги получаваш Пеевски.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в България колко процента за гласували за Молеца, който е министър-председател сега?
24
10
 
10
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 5 месеца
А в България каквото и да гласуваш се получава това, което казва посолството на САЩ. Мога да ви дам линкове с изявления ни лидерите на ПП - Кирчо и Кокорчо, които заявяват, че никога няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС, а ще вкарат Борисов в затвора. Има линк с изявление на председателя на ДБ Мравояда, който казва, че с ГЕРБ никога няма да се коалира, а също ще изкара ДПС и Ахмед Доган извън политиката. Тиквата пък е казвал, че коалиция с ПП-ДБ никога няма да прави? Къде е по-зле - у нас или Корея