Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?

25 май 2024 17:30, Александър Попов
443
Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без удари на западни оръжия по Русия, Украйна трудно ще успее да задържи Харков, а и да поеме инициативата на фронта, твърдят експерти. Михаил Ходорковски отива и по-далеч: Украйна де факто загуби войната, твърди той.

Подполковник Джахара Матисек, пилот от американските ВВС и професор във Военноморския колеж на САЩ, се застъпва за изпращането на европейски военни в Украйна, като изрично уточнява, че това е негово лично мнение. Той смята, че без удари със западно оръжие срещу позиции в Русия ще бъде трудно да бъде удържан Харков. Той изтъква пред "Дойче Веле", че изтребителите F-16 ще разширят възможностите на украинската армия, но за целта те трябва да бъдат стотици.

„Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена територия, а Украйна да няма право да използва западното оръжие за атаки на цели вътре в Русия, то това е лоша военна стратегия“, казва Матисек пред ДВ. Той изтъква, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто показва какъв би бил здравият смисъл.

НАТО: Западът да  разхлаби забраните

Призив към страните от НАТО да разрешат на Киев да атакува с предоставеното западно оръжие военни цели вътре в Русия отправи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И той смята, че започналото през май настъпление на Русия в Харковска област отчасти е обусловено от това, че Украйна няма разрешение да използва доставеното ѝ от Запада оръжие за атаки по „законни военни цели на територията на Русия“. Затова Столтенберг препоръчва на съюзниците „да помислят дали да не свалят някои от наложените от тях ограничения за използване на оръжието, което са предоставили на Украйна“.

В интервюто си за списание „The Economist“ генералният секретар на НАТО обаче категорично отхвърля изпращането на сухопътни войски на Алианса в Украйна и подчертава „Нямаме такъв план“. За разлика от него американският военен експерт Джахара Матисек споделя пред ДВ становището си, че няколко хиляди западни военни лесно могат да бъдат разположени в Лвов като обучаващ контингент.

„Европейският съюз вече има военна мисия за обучаването на украинци, която лесно би могла да бъде прехвърлена в Лвов, а САЩ биха могли да я допълнят. Има и още един елемент – ако няколко хиляди европейски военни биха могли да бъдат разположени край границите и покрай река Днепър, това би било много ясен сигнал към Путин, че Западът няма да допусне следващи териториални завоевания в Украйна“, казва Матисек.

Войски на Запада в самата Украйна?

Експертът предполага, че ако това се случи, ще се освободят най-малко 20 бригади с украински военнослужещи, които да бъдат разположени много по-близо до фронта. Освен това по този начин ще може да се подсили противовъздушната отбрана. „В един момент тази война трябва да свърши, на Украйна ще ѝ се наложи да се заеме с възстановяването, а то би струвало много повече средства, ако позволим на руснаците да продължат да разрушават инфраструктурата на Украйна“, изтъква подполковник Матисек.

Зона, забранена за полети

Той коментира и идеята за създаването на ограничена „зона, забранена за полети“ по границите на Украйна – с обхват 70-100 километра, така че да бъдат защитени западните региони - град Лвов, а вероятно и други. Матисек смята, че това би било възможно с помощта на 2000-3000 души от войските на НАТО, които да защитават небето на Украйна от руски ракети и дронове. „Но дори руснаците да атакуват западните войници, това няма да доведе до активирането на член 5 от договора на НАТО за колективната отбрана, тъй като случващото се ще е вътре в Украйна, а не на територията на НАТО.“

Матисек предполага, че отговорът на Русия при евентуалното създаване на „зона, забранена за полети“ ще е ограничен – защото тази зона ще защитава само Украйна и нейното въздушно пространство. Няма да бъдат сваляни самолети над Беларус, Русия или на изток от Днепър. „Ако бъдат установени много ясни граници за водене на бойните действия от страна на Запада и бъде дадено да се разбере, че това се прави за защита на инфраструктурата на градовете и на хората от безразборните въздушни удари на Русия, то това няма как да бъде разглеждано другояче, освен като законна хуманитарна операция.“

Повече изтребители F-16

Що се отнася до доставките на изтребители F-16, които украинците очакват, американският военен експерт не смята, че те ще се окажат „вълшебно средство“, но пък определено ще дадат допълнителни възможности, каквито самолетите от съветско време нямат. Но за да бъде оказано съществено влияние на ситуацията на фронта, Украйна ще има нужда от около 100 такива изтребителя годишно, защото трябва да се имат предвид и потенциалните загуби в хода на войната, посочва Матисек. „На планетата има хиляди F-16, т.е. достатъчно, за да могат при желание украинците да получават по над сто годишно. Всичко се свежда до политическата воля на Запада, който трябва да бъде готов да ремонтира и да достави тези самолети, както и да продължи да обучава украинците да работят с тях.“

Позицията на известния руски бизнесмен и опозиционер Михаил Ходорковски пък е, че Украйна вече практически е загубила войната. Неговите аргументи са предимно икономически: президентът Путин харчи за войната много повече, отколкото западните държави, като при това оръжието излиза на Русия много по-евтино, отколкото на западните страни.

„Путин харчи за войната около 120 милиарда долара годишно, като цената на най-разпространения артилерийски снаряд от 152 мм е 500 долара. Русия изразходва за войната към 5,4% от своя БВП. А европейската помощ за Украйна през двете военни години е около 88 милиарда долара, т.е. 0,25 процента от БВП. При това Западът плаща за снаряди от 155 мм цени между 5000 и 8000 долара“, обясни Ходорковски на конференция в Берлин.

Според него при това положение Украйна ще изгуби Харков още тази година, а Одеса – в средата на следващата. И то – макар че Западът разполага с много повече ресурси: преди войната БВП на ЕС например е бил почти осем пъти по-висок от руския.

„За“ и „против“ тезата на Ходорковски

Известният руски икономист Сергей Алексашенко, бивш заместник-министър на финансите, споделя песимистичната за Украйна оценка на Ходорковски: „Путин харчи пари за войната, без да се ограничава в нищо. А Западът дава за Украйна парите, които е обещал, но нито копейка повече. Войната е противостояние на потенциали, особено ако е толкова изнурителна и дълга. Може да се спори по въпроса дали Одеса ще падне през 2025 година или не, но гледайки днешното състояние на нещата, не виждам сценарий, при който инициативата да се прехвърли в украински ръце“.

Прогнозите на експерта по Източна Европа Герхард Мангот не са толкова песимистични: „От една страна сметките на Ходорковски са верни – за това колко харчат Западът и Русия за войната. Но не мога да се съглася с направените от него мрачни прогнози. Русия няма да постигне тези цели, даже ако подкрепата на Запада остане на досегашното си ниво. Русия няма необходимите хора, няма и материалната сила за да завладее изцяло Харковска и Одеска област“.

Същевременно Мангот смята, че критиката на Ходорковски е оправдана – Западът наистина предоставя твърде малко оръжие в подкрепа на Украйна. Според експерта целта на неотдавнашното изявление на Ходорковски е именно тази – да се окаже натиск над западните правителства да дават повече.

Путин е готов да замрази войната?

Путин е готов да спре войната в Украйна при условие, че руските войски останат на сегашните фронтови линии, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на четири анонимни източника от обкръжението на руския президент. По думите на един от източниците, „Путин може да воюва дотогава, докато е необходимо“, но той е готов и за прекратяване на огъня, за да „замрази войната“. Путин бил направил тези изявления пред неголяма група свои съветници, отбелязва агенцията.

Нейните източници споделили, че Путин ще се възползва от неотдавнашните териториални успехи на руските войски, за да прекрати бойните действия. А и по-нататъшно настъпление в Украйна ще изисква от президента решение за нова мобилизация, което той иска да избегне. „Путин ще каже, че сме победили, че от НАТО са ни нападнали, но ние сме запазили суверенитета си, а и имаме сухопътен коридор към Крим“, е заявил един от събеседниците на „Ройтерс“. Според него сегашните резултати от настъплението са достатъчни, за да се обяви на руското население „победа във войната“.

Примирие без запазване на териториалните завоевания на Русия за Путин обаче е изключено, са посочили неговите приближени. „Ако няма съглашение, Путин ще поиска да завладее колкото може по-голяма част от територията на Украйна“, изтъкват източниците на „Ройтерс“.

Роман Гончаренко/Никита Баталов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи да се намеси запада? Че те не са спирали да се месят. Нали затова има войни щото постоянно наглите американци ще се бъркат в работата на чужди държави. Преди да направят Майдана ситуацията в Украйна беше спокойна. Икономиката си вървеше, Русия си кротваше. Никой не имал претенции. От както американците решиха да вкарват повече демокрация резултата е война, стотици хиляди убити и една унищожена държава за поколения напред. Проблемът винаги е е САЩ и техния пудел UK.
332
8
 
34
 
! Отговори
УЖАС преди 1 месец
Западът има топки само за такива като Саддам,за такива като Русия има хубав гръб.
331
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименМерси за "комплимента", но това не променя фактите от историята! Ако искаш нещо интересно за четене, прочети си за Ото Хан, който даже е награден, след като е извършил маса престъпления срещу цивилното население на европейските държави през ПСВ и ВСВ!
330
10
 
19
 
! Отговори
К преди 1 месец
Русия буквално е опустошена; някои западни държави, наобикалят Русия като хиени, с намерение да заграбят нещо, а други нападат Турция, но Русия се справя отлично и печели тази битка, помага и на Турция. Но външни сили, използват вътрешното напрежение между червени и бели руснаци и се опитват да създават конфликти и грабят и т.н. С две думи, в Украйна населението винаги е било руско и е част от Русия, в Полша са останали белите руснаци от царска Русия, а Белорусия е Русия и означава "Бяла Русия"
329
4
 
10
 
! Отговори
К преди 1 месец
Анантата побеждава през ПСВ(1914-1918 г.) и немците се изтеглят, веднага след това, Русия е нападната от комунистите, царското семейство е убито, а Русия е ограбена, включително немците, използвайки Октомврийската революция, отнемат и част от западната територия на Русия, към това се добавят и вътрешните конфликти между комунисти и царисти(белите руснаци). Русия буквално е опустошена; някои западни държави, наобикалят Русия като хиени, а други нападат Турция, но Русия се справя отлично и печели
328
2
 
9
 
! Отговори
К преди 1 месец
създават се първите концлагери в Европа от австрийците, немците+австрийците, се опитват да откъснат парчета земя от други държави, включително и от царска Русия, така напъхват руснаци по концлагерите и ги принуждават насилствено да се пишат украинци, за да не се пишат руснаци, каквито действително са и с цел асимилация. Анантата побеждава през ПСВ(1914-1918 г.) и немците се изтеглят, но веднага след това, Русия е нападната от комунистите, царското семейство е убито, а Русия е ограбена, към това
327
2
 
6
 
! Отговори
К преди 1 месец
През ПСВ(1914 1918 г.) , се води война между Антантата(Русия, Франция, Англия, а Италия ги подкрепя) срещу Австрия, Германия, България, Турция, тази война е изключително жестока и кървава, тогава за първи път се използва и химическо оръжие от немците срещу Антантата, създават се първите концлагери в Европа от австрийците, немците+австрийците, се опитват да откъснат парчета земя от други държави, включително и от царска Русия, така напъхват руснаци по концлагерите и ги принуждават да се пишат укр
326
3
 
8
 
! Отговори
К преди 1 месец
Немците, австрийците заграбват доста чужди територии, част от тях славянски. В миналото, славяните са стигали до Австрия(включително) и северна Италия. В средата на XVIII век, австрийците заграбват територията и на Унгария. Към края на XVIII век, насилствено е създадена изкуствената държава Румъния, като срещу асимилацията на местното българо-руското население там, започват бунтове на местните боляри и население, които са потушени, местното население е било предимно българско. През ПСВ се води
325
2
 
7
 
! Отговори
К преди 1 месец
Обяснявам история като за деца; Полша, Украйна, Белорусия и част от днешна Румъния(тогава Румъния все още не е съществувала), са били част от територията на царска Русия и руснаци. В средата на XVIII век, австрийците заграбват Унгария. Към края на XVIII век, насилствено е създадена изкуствената държава Румъния, като срещу асимилацията на местното българо-руското население там, започват бунтове на местните боляри и население, които са потушени, местното население е било предимно българско.
324
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма обявена Война между Украйна и Русия. На Запад могат да наричат СВО както си искат, но обявяването на война носи правни последици, каквито Западът не желае. По удобно е да снабдява Киев с оръжие, което ВКС на РФ да унищожава на украинска територия, заедно с инструкторите и наемниците. А no fly zone няма как да има. Изтокът няма да позволи втора Либия и има ресурсите да го постигне. 80% от хората чакат Наркоманът да спре с бЕлото и да се разбере С ВВ Путин.
323
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и стратеги4еския радар срещу балистики на 300 км мавътре заминал за скраб за нищо нестават блатарите
322
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джахара Матисек. Какво хубаво англоезично име!
321
10
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До Анонимен 334 Само за последните 4 дни удари три военни летища, на които унищожи общо 7 и повреди други 2 самолета, и 2 ПВО позиции, на които унищожи общо 2 батареи Ес-400 при това барабар с радарите и командните центрове. Нека да "не удрят" нищо ...
320
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво удря Украйна със западното далекобойно оръжие?: цивини и в последно време инсталации на стратегическата състема за ядрена защита на Русия. Опитват се с всички сили да започнат 3та световна, защото прокси войната я загубиха. Добре е че руснаците не се подвеждат и действат сдържано. Ако бяха същите инфантили като НАТО, досега да са изравнили със земята Украйна.
319
11
 
1
 
! Отговори
прясно преди 1 месец
поредния ту 95 е занинал за скраб с което свалените руски статрги бонбери стават с един по век от унищежоните танкове леопард 17 бр )
318
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 330 то сталин не оспя та запъртъка путин ще успее само дето вие ще станете отново московити сами в блатата
317
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елитите на първа линия моля !Ние ще гледаме!Нямаме проблеми с народите!Това е война на богатите!Така че айде на ринга без да ползвате слугите си!
316
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците ще изчезнат, но не в гробищата. Ще станат отново руснаци.
315
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи като изчезне и последният укранинец следва и до последния европеец. Аферим, машалла, но не би. Ний като сме от балканите и източна европа доматите с колците ги не ручаме. До двора на прадядо ми има една чешма от 1773 г. с надпис и е по стара от много сегашни перчещи се държави.
314
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навремето Ленин опищя целия свят, докато се биеше с белогвардейците. И сега писъците от руската гражданска война си ги бива.

Спонсорирани публикации