»нвестиции на –ужа »гнатова в ƒубай, след като е обвинена за криптоизмама

"ћонд": »зтекли дубайски документи прослед€ват път€ на парите
27 май 2024 16:03, ≈лка ¬асилева
25
»нвестиции на –ужа »гнатова в ƒубай, след като е обвинена за криптоизмама
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

¬ластването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. “о обаче беше много доходоносно, пише френски€т в. "ћонд" в стати€, посветена на –ужа »гнатова.

ѕрез 2014 г. българската бизнесдама –ужа »гнатова стартира криптовалутата уанкойн - нова криптовалута с амбици€та да се конкурира с биткойна. Ѕ€ха организирани конференции за попул€ризиране на това ново цифрово средство, обрисувано като "елдорадо", бизнесът процъфт€ваше и инвеститорите се стичаха. Ќо само за две години всичко се срина. ”анкойн се оказа поредната пирамида, ко€то измъкна от милиони нещастни инвеститори повече от 4 млрд. долара (3,69 млрд. евро), припомн€ "ћонд".

ќще по темата
јмериканските власти реагираха много бързо и обвиниха »гнатова в измама и пране на пари, а на 12 октомври 2017 г. издадоха и федерална заповед за арест. Ќо »гнатова беше по-бърза.

"¬зимаме парите, б€гаме и обвин€ваме н€кой друг", е предложила т€ на съосновател€ на измамната схема веднага след като т€ била пусната в ход. » действайки според този принцип, т€ ликвидира компаниите си, свързани с фирмата "”айн ойн", качи се на самолет за јтина и се изпари, а ‘Ѕ– € включи в списъка с десетте най-издирвани лица. »гнатова не се е по€в€вала от тогава и н€кои казват, че т€ е мъртва, отбел€зва "ћонд".

—едем години по-късно международно медийно разследване, въз основа на изтичане на документи, свързани със сделки и инвестиции в недвижими имоти, наречено "Dubai Unlocked", позвол€ва да се проследи път€т на парите, откраднати чрез схемата уанкойн и този път стига до ƒубай.

»зтеклата информаци€ разкрива, че –ужа »гнатова и нейните близки сътрудници са инвестирали "плодовете" на сво€ грабеж във вили и апартаменти в луксозните квартали на ƒубай. “ова показва и лежерното отношение на дубайските брокери на недвижими имоти и на власти към мръсните пари, допълва френското издание.

¬ кра€ на април 2015 г., докато истори€та на успеха на уайнкойн все още е в разгара си, –ужа »гнатова купува гигантски апартамент с тераса на последни€ етаж на сграда с изглед към изкуствени€ остров ѕалм ƒжумейра. ѕокупката става под прикритието на компани€ Oceana Properties Limited, базирана в ƒубай компани€, създадена от нулата месец по-рано. —делката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро).

ѕодобно на не€ дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в ƒубай.  арл —ебастиан √рийнуд, с когото »гнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през €нуари 2017 г. за вила в богат квартал на ƒубай. ‘инландски€т бизнесмен  ари ¬алрос, който се представ€ като "европейски посланик" на "”ан ойн", е притежавал до седем апартамента и вила в емирството. —тефан ўайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от брат€та си, който също е в основата на измамата. Ѕивши€т люксембургски шпионин ‘ранк Ўнайдер, който е координирал връзките с обществеността на "”ан ойн", е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е "предоставил поверителна полицейска информаци€" на »гнатова, за да й помогне да изб€га.

„ервените предупредителни лампички, които така и не светеха по време на тези покупки, не светнаха и когато "”ан ойн" започна да ликвидира финансовото си наследство, дори когато участието ѝ в скандала вече беше публично известно. ѕрез декември 2019 г. »гнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала сво€ пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата.

‘ранк Ўнайдер също усп€л да продаде имота си през €нуари 2022 г., като дори си позволил капиталова печалба от 300 000 евро, въпреки че е поставен под строг съдебен надзор от френските власти в малки€ град в ћьорт е ћозел. ћалко след продажбата бивши€т шпионин усп€ва да се отърве от електронната си гривна и да изб€га - веро€тно в »ндонези€, за да избегне екстрадици€ в —ъединените щати.

¬сичко това се е случило въпреки факта, че от 2019 г. емиратски€т закон изисква от агентите по недвижими имоти да извършват проверки на миналото на купувачите и продавачите на имоти и да докладват на властите за вс€какви подозрителни сделки. Ќо в този случай тези правила за борба с изпирането на пари €вно не са били приложени.

"«аконът е €сен: тр€бва да знаете с кого си имате работа", казва ’енри ”айад, анализатор в Themis, компани€, базирана във ¬еликобритани€ и ќбединените арабски емирства, ко€то помага на клиентите да управл€ват рисковете, свързани с финансови престъплени€. ќт сво€ страна властите в ƒубай за€виха за консорциума за разследване ÷ентър за изследване на корупци€та и организираната престъпност и неговите партньори, че "ќбединените арабски емирства работ€т в т€сно сътрудничество с международните си съюзници, за да възпреп€тстват и възпират всички форми на незаконно финансиране".

"Dubai Unlocked" е съвместно разследване, базирано върху изтекла информаци€ за стотици хил€ди имоти в ƒубай, както и информаци€ за техните собственици или използване, главно в периода 2020-2022 г.

ƒанните са получени от ÷ентъра за напреднали изследвани€ в областта на отбраната (C4ADS) - базиран във ¬ашингтон мозъчен тръст на бивши американски военни и учени, който изучава международната престъпност и конфликтите. —лед това те са били предадени на норвежката финансова меди€ "≈24" и на консорциума ÷ентър за изследване на корупци€та и организираната престъпност, който координира този разследващ проект със 72 медии от ц€л св€т, включително с "ћонд".

ѕо-гол€ма част от изтеклите данни са от ѕоземлени€ и кадастрален план на ƒубай и от емирските компании за комунални услуги.
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


25
ќще от —вободно време.
—едмична нумерологична прогноза до 2 юни
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
23
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
–ужа е от –омски пройзход и всичко и е позволено със една дума човек на —орос. «атова че ти€ драсканици са излишни.
22
0
 
13
 
! ќтговори
ƒет съ вика преди 2 седмици
,,» ние сме дали нещо на света!"
21
6
 
16
 
! ќтговори
»во Ќед€лков преди 2 седмици
–ужето си е мома на м€сто, бизнесдама, та дрънка. »нвеститорите да пи€т една студена вода, да не ги жалим, откъдето дошли, там и заминали (кинтите).
20
0
 
21
 
! ќтговори
¬еска преди 2 седмици
ћ≈ƒ∆»ƒ»≈¬ј ÷¬≈“јЌ ¬ј—»Ћ≈¬  “Ѕ Ѕ–ј“я ћј–√»Ќ» ћјƒ∆ќ » ћЌќ√ќ ƒ–”√» ј…ƒ”÷» ќ“ –јƒЌј’ј ћ»Ћ»ј–ƒ» ЌјЎ» ѕј–» «ј “ќ¬ј Ќ»≈ Ѕј¬Ќќ —» ќ“»¬јћ≈...
19
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
—ъс какво може да се похвали евроатлантическа Ѕългари€ ? — автомобили , космонавти или технологии ? ≈стествено ние сме номер едно при мошениците :) –ужа е номер едно после са мошеника кокорчо от Ћондон ,мошеника с фотошопа от ’арвард и мошеника хипер мулти успешен милионер дето иска 9 000 лева заплата докато “ръмп се отказа от заплатата си . ѕри евроатлантическа Ѕългари€ развихме мошеници на световно ниво . ÷енности .
18
0
 
16
 
! ќтговори
–ужа преди 2 седмици
¬ –уси€ съм !¬ –уси€ съм !
17
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо јнонимен 15.....'шмугат" се викаш....в държава се шмугат....ееее ми и т€ се шмугнала кой знае колко живот и е останало.....јбе що не си станал професор н€къде че да се горде€ с теб
16
8
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
¬сички пътища , на всички пари от ≈вропа , отиват в —јў !!!!!нјЋ» “ќ¬ј ≈ ÷≈Ћ“ј Ќј нато-“ќ ?
15
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо јнонимен 6 - "√алевите" изобщо не си б€ха в Ѕългари€. јнгел ’ристов се шмугна нелеглано, защото му беше €сно, че му остават седмици да живее. јрестът му беше безсмилсен, даже и потенциално опасен - ако беше починал в следствени€, щ€хме да слушаме конспирации и до днес, а веро€тно и след 20 години, подобно на приказките за »во  арамански и √еорги »лиев.
14
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
‘Џ‘ Ѕг само престъпниците са богатите , те плащат на чадърите си от държ. апарат ,... » ¬—»„ ќ ≈ “ќ„Ќќ .√ласувайте пак за т€х !!!!
13
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒа 12 - "Ќекъф ѕенхайс в ƒубай" стрива повече от Ќƒ  и —офийски взети заедно ...
12
1
 
22
 
! ќтговори
#уанкойн преди 2 седмици
батко, та€ има ц€ла сграда за над 5 милки в евро на пл.—лавейков, в центъра на —офи€, Ѕългари€, ≈вропейски съюз ... и никой нищо не прави по въпроса, а ти€ за се загрижили за н€къв пентхаус в ƒубай и защо били допуснали сделката :))) хахаха
11
0
 
2
 
! ќтговори
OOO (67 007 преди 2 седмици
SINGAPUR...
10
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒобре че ‘Џ‘ Ѕг настъпи ''атлантизЏмЏ '' , за да забогатее –ужка .
9
3
 
6
 
! ќтговори
—итуаци€ преди 2 седмици
–ужа е вкарвала парите в швейцарски банки, но за момент си представете да ги вкара тук и тогава да € "хванат".  ъде остават мил€рдите по нейните активи - непотърсени...;) аааа.ааааа;))ќт ц€лата работа ≈÷Ѕ намаза. » една Ўвейцарска частна банка. Ќикой друг. ”мело ползване на лостове за манипулаци€ и почти перфектно отиграно.
8
8
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
јмериканците усет€т ли че н€кой »ћј ѕј–» повечко , веднага измисл€т номера , как да им ги откраднат ! “о не бе ћагнитски , парите от ¬енецуела за Ѕългари€ , уж били ''мръсни'' , след което ги изпират в сащ ... —ега ошушкаха и ≈— да плат€т войната им с/у –уси€ .. ј¬≈ --- »Ќ“≈–≈—» !«а нас пак остават , галошите /цървул≈т≈ /.
7
2
 
5
 
! ќтговори
ƒарк преди 2 седмици
—лава на Ѕългари€!
6
2
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
–ужето в е Ѕългари€ бе! Ќай левашката държава.... :)))  акто √елевите. ¬ та€ "дръж-јва" полици€ н€ма, съд не съществува, лесно се сличаваш с местното туземно население ако не си миеш лицето сутрин
5
1
 
15
 
! ќтговори
ѕич виждам че си зле преди 2 седмици
«а да получиш по-точен и актуален брой на офшорните зони, може да се консултираш със специализирани икономически изследователски институции или международни регулатори като ћеждународни€ валутен фонд (ћ¬‘) или Ѕанката за международни разплащани€ (Ѕћ–), които периодично публикуват доклади и индекси свързани с офшорната финансова дейност. Ќе е само ƒубай.  ъдето има много пари има укриване на данъци. ƒанъци укриват големите, не данъкоплатеца - бачкатора. “ой плаща за да живее.
4
2
 
18
 
! ќтговори
’ј-’ј-’ј-’јјјјјјјјј преди 2 седмици
”бита преди 5 години в √ърци€ на една яхта.....

—понсорирани публикации