"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си

Истории на експлоатирани източноевропейци
22 юни 2024 09:07, Александър Попов
335
"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си
Снимка: БГНЕС

Те са от България, Румъния, Унгария. Идват в Германия с грешни представи. Печелят зле, работят при лоши условия. Срамуват се да се върнат обратно. Германски медии разказват истории на експлоатирани източноевропейци.

Германия привлича много хора от Югоизточна Европа, които си мечтаят за по-високи доходи и по-добър живот. Често обаче реалността се оказва много различна - много източноевропейци, тръгнали по този път, бързо разбират, че са експлоатирани. Две германски издания - обществената телевизия WDR и мюнхенският вестник "Абендцайтунг" - дават нови конкретни примери за това. "Дойче Веле" представя някои от тях със съкращения.

"Роби на системата"

Репортажът в "Абендцайтунг" ни пренася в приют в Мюнхен, където са настанени около 450 трудови мигранти от Източна Европа. По-голямата част от тези хора са румънци и българи, а почти всички от българите са от Пазарджик - град в Централна България, уточнява изданието.

Те работят всичко онова, което повечето хора, родени в Германия, не желаят да вършат: чистят, разнасят пратки, трудят се по строежите, мият чинии в ресторанти, работят в кланици. Те получават по-малко пари от хората с германски паспорт, просто защото не знаят друго: минималната заплата в България е 2,85 евро на час, а в Германия - 12,41 евро.

"Роби на нашата система" - така нарича тези хора управителката на приюта в Мюнхен Андреа Гарлонта. Без да си дават сметка колко точно е скъп животът в Германия, те си създават една фалшива представа от това, което някой им е казал или което са прочели в интернет, казва тя за "Абендцайтунг".

"Тези хора са жертва"

Те идват с надеждата да печелят повече и на практика се жертват. Спят в общи, претъпкани помещения или на улицата. Лъжат ги със заплащането и обикновено им прекратяват договора веднага, след като изтече пробният им срок, а после пак ги назначават. Така обаче те губят част от правата си - като платен отпуск. На други пък им предлагат работа за по няколко часа на ден, а трети работят изцяло на черно.

Изданието разказва и историята на братята Виктор, Якоб и Егон - трима унгарци, дошли в Германия с надеждата за по-добър живот. Първи пристигнал Егон - преди 5 години, а по-късно го последвали и другите двама братя. Работили в склад и в ресторанти - "все гадна работа, най-малко по 10 часа на ден", казва Егон. "Целият съм разбит", уверява той.

Последно тримата работили в китайски ресторант, където започнали с миене на чинии, но после вършели всичко: чистене, обслужване, помощ в кухнята - за три евро на час. Спели на тавана над ресторанта - върху матраци на голия под с картони от кашони между тях, служещи за преграда. Шефът им често задържал заплатите за наем, разказва Егон.

"Отпред, където са масите за гости, любезно им се усмихват. Но отзад е ад", уверява 32-годишният унгарец. Работели по шест, а понякога седем дни в седмицата - без почивка, по десет или дванайсет часа на ден. "Бях толкова изтощен", казва Егон. Накрая той и другите двама просто искали да си тръгнат, пише "Абендцайтунг".

"Сега се страхуват да се върнат в Унгария като провалили се неудачници. Това е причината много от тях да остават тук", посочва Андреа Гарлонта. Самата тя е от Източна Европа - дошла е в Германия преди 24 години, когато била на 21. Не смятала да остава дълго, а само колкото да спести някакви пари и да се върне в Румъния. Но останала и сега помага на други трудови мигранти.  

Тя казва с тъга, че родината ѝ Румъния губи много квалифицирани кадри. "За строителни дейности по пътищата сега в Румъния назначават хора от Пакистан. Това са робите там", казва тя. А Ноеми Молнер, която също работи в сферата на помощта за мигранти, обобщава пред "Абендцайтунг": обикновено унгарците в Мюнхен работят на черно по китайски ресторанти, българите и румънците - често са по строежите, а африканците в Мюнхен са най-вече чистачи.

Как се живее без душ и тоалетна

Експлоатацията в Германия на работна ръка от Източна Европа беше тема и на последното издание на популярното предаване "Локалцайт" на обществената телевизия WDR. Зрителите научиха личните истории на Лорант Могер и на Емил Тома - и двамата от Румъния.

Единият работил като шофьор на камион. Работодателят му го регистрирал, но само фиктивно - реално Могер нямал жилище и живеел в камиона "седмици наред, без душ или тоалетна", разказа самият той в предаването.

Емил Тома пък работил две години в кланица - по 13 до 15 часа изключително тежък труд, всеки ден, без почивки. "Ако не успяваш да свършиш всичко, веднага те заплашват с уволнение", казва 51-годишният мъж. Изкарал две години така, след което получил сърдечен удар и вече не може да работи, става ясно още в предаването.

В него председателката на профсъюза DGB Аня Вебер потвърди, че несигурните условия на труд и дъмпингът на заплатите продължават да са сериозен проблем в много сектори на икономиката. От синдиката упрекват политиците, че правят твърде малко за решаването на тези проблеми. Синдикалистите настояват за прекратяването на експлоатацията на източноевропейските работници и за въвеждането на справедливи условия на труд за всички хора в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от Миш-маш
Идеалният панталон според типа фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
2
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 седмици
Да се пишат ' новите кафеникави гости' на баба меркел. Няма да им се налага да раборят, да възприемат култура, език. Може и да се самовзривят , ако им е скучно дапоюупаеат помощи за нищо
270
9
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Слава богу, успяхме да избягаме от запада и се върнахме ! Бяха ни хванали за гушата с ипотеката и сметките, но успяхме да се отървем ! Вече даже и на екскурзия не щем да ходим там !
269
6
 
7
 
! Отговори
Анна преди 3 седмици
Все повече българи планират да напуснат страната през следващите години в търсене на по-добър стандарт на живот.Все повече замяна на българи с Индийции Пакистанци и Таджикисанци планират работодателите.В задълбочаващите се негативните демографски тенденции дори P0MTa масово се изнесе и евакуира по западна Европа и се устройва там завинаги.В Унугундурия остана само Телк болната прослойка от и-д-и-оти,слугуващи на 1% БкП с-фи-наро л-ри
268
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не се грижити за гастърбайтера грижи се за себе си и своята заплата и пенсия.Индиец ще ти я плаща скоро в тояги на голо,аха.2000 евро пестя на месец,къща в Испания Немска пенсия и ще гледам военият цирк в България.
267
5
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 3 седмици
Ах, тази гадна Германия! Ах, тези лоши германци! Ама защо народът не ходи във великая и могучая Русия да работи и да живее???
266
3
 
1
 
! Отговори
До: Емин от Берлин преди 3 седмици
Много точно казано.Право в десетката ги нацели.
265
4
 
6
 
! Отговори
Робовладелец преди 3 седмици
Роби в Германия... Родили са се роби, живели са като роби, отишли са да робуват в Германия и какво друго са очаквали че трябва да стане от тях ? Господари ??? Няма как . И ще си уммрът като роби. Не е срам което им пречи да се върнат, а дългове. Затънали са до уши в заеми и ако се върнат някой ядосн кредитор ще им начупи кокалите. Така че ще спят по коппторите ще ядат когато могат и ще робуват.
264
3
 
23
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
Трябва да се знае език. Трябва да се познават правилата и правата... Конкретно в Германия това всичко е регламентирано. Ако отидеш в съответната служба и подадеш оплакване, че не ти е платена заплатата или че работиш на ставка под минималната шефът и фирмата му ще я разкатаят по всички правила на изкуството... Още по-добре е да си член на някой синдикат - те имат цели екипи с адвокати специализирани в трудово право... Ама как някой беден и необразован ще го знае това...?
263
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До морски, дори не знаеш какво се случва между русия и Китай. Редно е да не се излагаш с твърдения, за които нямаш никакви доказателства.
262
3
 
8
 
! Отговори
Матрял преди 3 седмици
В България трябват 500 хиляди индийци,непалци работници и след 10 г ще гледаш слона моя приятел на живо.Тукашните ромеи много бързо ще се интегрират с тях, вярвайте ми ...
261
14
 
1
 
! Отговори
Янко преди 3 седмици
Не ходете в Европа ,Европа е изгубен континент чака явойна и геноцид Изкарваш валиден Паспорт и хващащ или за САЩ ,през Турция/Мексио/Тихуана Рио Гранде/САЩ или за Канада или за Австралия пак през Турция и Иточна Азия.Това е най евтиният маршрут и държавите с най висок стндарт. Общото е че трбва да работите здраво и поне 6-7г.Език не ви трява на общаците.
260
5
 
7
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
Кой социализъм умря??? Руския го разтури Горбачов. Китайския има успехи достатъчно големи... Те затова и kитайците се дръпнаха от Москва преди доста години !
259
7
 
15
 
! Отговори
Емин-Берлин преди 3 седмици
Злобни зелени от завист същества са Бугурите вижте м koентарите 4.9 млн.население,а 5млн.алкохолици наркомани и Телк увредени Всеки от тези нашенци отвън е 1млн.пъти ПО ценен от цялото останало увредено стадо там вътре с злобно завистлви опростачени клюкари сервилни и издигащи в култ ***-нари.Често ме обвиняват,че съм груб невъзпитан с такива.В Бегето у магазина ви продават отрова от чешмата ви тече отрова сичката Мара втасала сал Българите навън зад граница им виновни.Не се косете за тях.
258
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Ромите не са страхливи единствено когато са на стадо от поне 20 човека. Тогава са голямата работа. Иначе са по тихи и от застояла вода в блато.
257
4
 
11
 
! Отговори
Гегата преди 3 седмици
Срам ги е да се върнат от са взели по 1000 лв до заплта от всички роднини и познати преди да заминат и по 5 000 лв от всички лихвари и бързи кредити ;) По 20 човека ги чакат да се върнат за да ги прегърнат с любов.
256
3
 
3
 
! Отговори
Срама краси човека преди 3 седмици
Мнго срамежливи били наще ве да не са работили на фенерите нещо от кво ги е срам. май не е срам а *** от глада и мизерията от която са избегали.
255
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
После центаджиите пак да ми кажат, че е много хубаво да могат да ни емигрират хората... и да стават роби в западния мордор
254
4
 
4
 
! Отговори
бравос преди 3 седмици
да им пратим сечкия ман *** и да *** цвили затят!!и да им напрай ощи тамунеска!
253
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствената разлика между българите и ромите е, че ромите не са страхливи.
252
3
 
6
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
До Поука за народа . Тук вече са непалци и работят за 930лв. на месец. Осигуряват им квартира и храна. Така е засега...пак ще говорим накрая на Сезона.

Спонсорирани публикации