Банкери: Таксата при ипотечните кредити може да отпадне

Банките обаче ще компенсират това с леко повишение в лихвата
Обновена: 11 сеп 2012 16:47 | 5 апр 2011 10:25,
48
Банкери: Таксата при ипотечните кредити може да отпадне
Снимка: Булфото

Няма проблем назателната такса при погасяване на ипотечните кредити да отпадне, но банките ще компенсират това с друга такса или леко повишение в лихвата, споделиха банкери по време на конференцията Банки, Инвестиции, Пари, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

"При отпускането на кредит банките залагат допускания, особено когато в началото лихвата е по-ниска. Eдно от допусканията е колко години ще се плаща дадения кредит. Премахването на наказателната такса нарушава този баланс и ако трябва да се премахне таксата за рефинансиране от друга банка, банките трябва да прекалкулират таксите си”, коментира Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на Емпорики банк България.

"Дали ще се приеме европейската директива е оставено на всяка една държава да реши на местно ниво и това е проблем, който предстои да бъде дискутиран. Лично аз нямам против това плащане да бъде премахното, но ще бъде компенсирано в по-висок лихвен процент или в друга такса”, обясни Гълъбов и допълни.

"Не повече от 5% от клиентите успяват да погасят ипотечен кредит предсрочно".

В края на март тази година Европейската комисия иска отпускането на заеми за закупуване на недвижими имоти в ЕС да стане по-отговорно. Кредиторите трябва най-сетне да гарантират правото на предсрочно погасяване на дълга, се казва в проектодирективата на ЕК.

94% от гласувалите в анкета на Investor.bg искат отпадане на наказателната такса при предсрочно погасяване на ипотечен кредит.

В момента наказателната лихва е до 4% от главницата на кредита. Рефинансирането с нов кредит се оскъпява допълнително от таксата за усвояване на новия кредит, обикновено от 1,5% от стойността му, както и от разходите за заличаване на старата ипотека и учредяване на нова.

Допълнителен разход е и сключване на застраховка в полза на новият кредитор, ако периодът на старата полица не е изтекъл, както и плащането на такси за разглеждане на документите на кандидат-кредитополучателя.

Така общите разходи по рефинансиране могат да достигнат почти 6% от стойността на кредита.

Наличието на таксата за предсрочно погасяване намалява конкуренцията между банките в областта на ипотечното рефинансиране и по-този начин поддържа по-високи лихви по вече отпуснатите жилищни кредити, възползвайки се от високата цена при смяна на банката кредитор.

Конкуренцията между банките е невероятна и тя е в полза на клиентите, споделиха банкерите в отговор на въпрос дали има либерализации, подобни на отпадането на наказателната такса, които може да повишат конкуренцията и да понижат цената за клиентите.

"Може би имате усещане, че в банките не се случва нищо, но банките са изправени пред редица предизвикателства и им трябваше време, за да ги формулират. Нека да ви спомена само част от тях. В годините на бума ръстът на кредита беше с 30-40%, но сега растеж на кредитният портфейл няма и няма генератор за печалба, като ще е нужен заместващ източник на тази печалба”, сподели главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Банките имат 617 млн. лв. печалба през 2010 г., но при капитал от 10 млрд. лв., това означава, че генерират само 6,2% доход от капитала или нива, равни на това да държат парите си на депозит в България, а не да развиват банкова дейност, показва справка на Investor.bg.

Според Павлов банките трябва да реализират около 20% възвращаемост на капитала, за да са атрактивни, тъй като изискванията на инвеститорите са за поне 10-12% ниво на този показател.

Кристофор Павлов посочи още, че се движим към среда с повече регулации, а това означава по-голяма цена на услугите на банките.

Още новини за икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Nane преди 11 години
Е какъв е смисъла от отпадането на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредита, ако се увеличи лихвеният процент- все тая!
47
0
 
2
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
На 18 Април организираме 29 протест Срещу безобразното поведение на държавата и банките в условие на криза. От 12 часа в София, пред БНБ ще декларираме искания за законодателни промени, с цел защита на гражданите и фирмите от финансови институции. От 14 часа в съда ще се гледа обжалването ни на решението на комисията за защита на конк., Че липсва картел м/у банките. ДА СИ ПОМОГНЕМ ЗАЕДНО !
46
2
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
все се сещам когато бях в казармата --всичките кадрови имаха поне един заем от 10-15 хил. и борбата беше да ги пратят в ирак та за 3-4 месеца да направят пачка и да си го платят--после банките виновни
45
1
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
проблемът не е в лихвите а в НЕНУЖНИТЕ заеми които се взимат ---колкото познати имам всички си накупиха телефони телевизори лаптопи и т.н. и лошото че още преди да ги изплатят си бяха купили новия модел -пак на заем
44
1
 
8
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Хора, не разбирате ли че сме в третия свят! Защо плюете лихвите , защо не плюете че кило картофи е 2лв! Кило кашкавал е 15лв, кофичка кисело мляко е 1.20!!!! 2% по-висока лихва вдига месечната ви вноска с 40лв!20% имало просрочия по кредитите - ПОВЕЧЕ СА!И пишат тук - недоволни са! Нещата, които оскъпяват един кредит са точно тези такси, които има идея да се премахнат! Исках да напиша нещо позитивно.. но тук само се напада "лихвите" та "лихвите".... Може да слагате минусите, но съм прав
43
3
 
3
 
! Отговори
Фрънц преди 13 години
Не мога да разбера хората, финансово грамотните, които се репчат?! Стига сме се били в гърдите като патриоти и сме защитавали "масата"! Тези които пищят сега са онези които направиха така че Пежо 407 да е "смотана кола", които направиха така ,че 1000 евро на квадрат да са малко пари... Само да продължа темата за Country risk - за Западна Европа, той е 0!Зеро! за това има лихви 3-4%, тук не е 2% , 6% е!!! Поделя се между Клиент и Банка
42
0
 
9
 
! Отговори
Банкер преди 13 години
Да се задавите с тези лихви дано и за свещи да не ви стигнат.
41
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
41, принципно си много прав, обаче има едно "ако". Това ако изяжда главата на всичко. Кой направи Перестройката? Много естествено е тези, които я направиха да движат капитализма. То май много голяма разлика няма между капитализъм и комунизъм. А какъвто и строй да дойде след капитализма пак ще е същото. В който са парите, той поръчва музиката, е казал народът. Така, че са излишни всякакви коментари по темата. :) Това е изводът.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако в началото на 90-те се беше приел закон за лустрацията, в който да се забранява на хора, принадлежали към структурите на ДС и висшите ръководни органи на БКП да заемат високи ръководни длъжности, включително и в банковата сфера, според мен нямаше да настъпят банковите фалити от 1996 г. Обаче такъв закон не беше приет и пипалата на бившата ДС плъзнаха навсякъде, естествено и в банковия бизнес. Резултатът е пред очите ни.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В началото на 90-те ако ставаше толкова лесно с необезпечените кредити и аз щях да се наредя на опашката, да изтегля примерно 10 млн.лв., да мина в USD и по-късно обратно в BGN и да си живея като цар само от курсовите разлики. Ама не би... Кредити се взимаха, ама ако ти се даваха."БНБ-то за какво е?!" - ами уместен въпрос. Не е много ясно за какво е още повече в условията на Валутен съвет. Колкото до българския съд... По-добре да не говорим...
38
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Нито Фръцльо е прав, нито неговия защитник.Хайде стига с тези оправдания на разни поръчкови скопени финансови анализаторчета, че икономиката на България е изнемощяла. До преди две години всичко беше ОК, докато не им казаха отвън - "спирате да давате кредити" и за отрицателно време се срина всичко. Зарибиха хората с високи лихви по депозитите и вдигнаха тези - на кредитите. После, с ехидна усмивка на уста, мазния арменец - Левон Сърбигъзян ще ми разправя като Фръцльото тук, ами да сте чели договорите.Нас са ни клецали и винаги ще ни ***. Ами по тази логика за изнемощялата българска пазарна икономика и неизбежните високи лихви, тогава да върнем проспериращата планова икономика, когато лихвите по заемите бяха супер смешни. БНБ-то за какво е тогава!? Съдът къде е тогава след като години наред в началото на 90-те теглиха необезпечени огромни кредити, а!? А сега на бедните българи им взимат и коли и апартаменти, и покъщнина, затова че нямат работа и не могат да си плащат кредите. Бил мързелив българинът. Не е вярно! *** го отвсякъде и му се налага да става далавераджия.
37
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
Докато не приемем еврото , и не можем да вземаме заем от вън (Шенген) . Банките ще ни третират като държава от третия свят и ще им плащаме високите лихви. Кой както иска никой не те кара на сила.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мога да ви дам пример с Германия. Там има ипотечни кредити с лихви от порядъка на 2.5% годишно. Но защо е така? Защото това са специализирани кредити, които се отпускат с помощта на местната община, тъй като се разсъждава, че който се установи там с работата си ще спомогне за обогатяване на самата община. Предполагам по подобен начин стоят нещата и в Испания. Мисля, че за всички ни е ясно, че в България нещата стоят иначе. Нашите банки не могат да предложат ипотечно кредитиране при 2.5% лихви.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 34, рисковата премия за българия не е 3 пъти по-лоша от таза на Испания, а е от порядъка на 30%, т.е ако лихвата там е 2%, при нас 2,5-3% трябва да е нормалното, а не 7%стига сте се оправдавали с този риск на страната. В така наречените наши банки има експерти, които би трябвало да преценят риска по всяка сделка. очевидно е, че на тях самите банки не им вярват много много и затова се презастраховат с 2-3 пъти по-високи лихви. Както казах по-долу при 20% просрочия банките имат страхотни резу
34
0
 
10
 
! Отговори
лични нападки преди 13 години
Няма нужда от лични нападки. Неоспорим факт е че банките в БГ, независимо че са почти 99% чужди не действуват пазарно и адекватно.Класически пример - преводна такса от 50 ст. - такса в Инвестбанк не по-малко от 6 лв. Таксите трябва да съответствуват на разходите на страната която ги прави. Никой не може да ме убеди че превод на 50ст. е толково трудоемко за банката.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честно казано, макар и Фръцльо да е малко остър, той е прав.Точно както дръгливото изнемощяло от мъкнене на товари добиче не може да препуска със скоростта на расов арабски жребец, банките, опериращи в нашата изнемощяла икономика не могат да си позволят да свалят лихвите на нивата на банковите лихви в UK или DE. Ресурсът, който получават е скъп, рискът в BG е голям, оборотите са ниски и не могат да реализират икономии от мащаба, липсва държавна политика за насърчаване ипотечно кредитиране и т.н
32
3
 
2
 
! Отговори
до Фрънц преди 13 години
ти си долен гнусен ***
31
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Фръцльо, не знам кой е неграмотен...Обаче си провери твоя правопис, защото на всичкото отгоре, при лихварите бачкат и неграмотни служители, които се смятат за големи тарикати.Слез малко на земята, защото ядеш от нашите пари - на клиентите на банките. Твоята заплата я плащат от разликата в лихвените проценти.
30
1
 
11
 
! Отговори
5555 преди 13 години
Банкерите са най-долната прослойка на обществото, а в българия са на много по-ниско ниво от най-долните
29
0
 
16
 
! Отговори
Гарабедчо преди 13 години
Хора не вземайте кредити . Българските банкери ни дерат кожите. Търсете начини да вземате кредити отвън. Тези тук вече започват да се пържат в собствената си мас. До две -три години ако продължава така ще ги изпържим и ще клекнат мошенниците ниедни. Не се трепете да работите за да ви крадат законно. Нека дават на *** необезпечени кредити ище видите как ще им се такова мамата.