Документи за саниране с европари ще се подават от 1 юли

Техническото и енергийното обследване ще се плащат изцяло от програмата
Обновена: 11 сеп 2012 16:52 | 12 апр 2012 14:30, Миглена Иванова
6
Документи за саниране с европари ще се подават от 1 юли
Снимка: Investor.bg

 От 1 юли сдруженията на собствениците в блоковете, които искат да кандидатстват за обновяване на сградите с европейски пари, ще могат да подават документи. Това съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Днес Павлова даде официален старт на програмата на строителното министерство за саниране на многофамилни жилищни сгради.

Тя обясни, че право да кандидатстват за европейско финансиране за саниране имат сдружения на собствениците, които обитават многофамилни сгради на минимум три етажа, с минимум шест апартамента, проектирани до 26 април 1999 г. без значение от вида строителство.

От тази дата са влезли в сила новите изисквания за строителството на жилищни сгради според съвременните правила за енергийна ефективност. Затова програмата няма да покрива жилищни сгради, строени след тази дата.

Министърът на регионалното развитие припомни, че програмата не финансира само санирането на фасадата, а се предвиждат средства за всички належащи ремонти по обновяването (на покрив, отоплителни системи, водопроводи и канализация, ел. инсталации, полагане на соларни панели, дограми и др.)

Министърът допълни, че европейското финансиране ще покрие изцяло разходите по техническото обследване, техническата паспортизация и енергийното обследване. Ще се платят също половината от разходите по проектирането, оценката на съответствието, строителните работи и въвеждането в експлоатация на обновената сграда.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: саниране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Bobi преди 11 години
Защо трябва да се санират само блокове,ние с къщите не сме ли хора на тази държава.
3
0
 
2
 
! Отговори
Акула преди 12 години
За какво се напъват като парите ще стигнат едва за един квартал в София. Май пак ще се работи на парче и накрая нищо........кръгла нула.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам си блока. :D
1
0
 
16
 
! Отговори
да, ама не преди 12 години
Е, тези последните 2 изречения ме разбиха - много работа се отваря за някои ама и яко плащане с европейски пари - обследвания,паспортизации,проектиране, оценки, даже и въвеждане в експлоатация...!Няма ли и разрешителни за настаняване в собственитв ни жилища да има?