Новите жилища все повече отесняват

Полезната площ продължава да намалява
Обновена: 11 сеп 2012 16:52 | 4 май 2012 16:42, Миглена Иванова
14
Новите жилища все повече отесняват

Българите живеят все по-натясно, показват обобщени данни на Националния статистически институт (НСИ) за полезната площ на новите жилища, построени през миналата година.

Жилищната площ на въведените в експлоатация нови жилища продължава да намалява, макар и с по-бавни темпове от предходните години, показва анализът.

През миналата година общата полезна площ на въведените в експлоатация новопостроени жилища е намаляла с още 6% на годишна база до 1,114 млн. кв. м средно за страната. Спрямо 2008 и 2009 г., когато строителите с осигурено финансиране масово довършваха започнати по-рано жилищни сгради, общата полезна площ на новите български домове се е свила с около 30%.

Спрямо 2010 г. жилищната площ на новите домове през миналата година е намаляла с още 3%, като е достигнала 723 хил. кв. м. Спрямо 2008 г. през миналата година полезната жилищна площ се е свила с 30%.

При спомагателните площи е регистриран още по-дълбок спад от 11% спрямо 2010 г. и с 34% спрямо кризисната 2008 г.

Продължават да намаляват и новите жилища, въведени в експлоатация. През миналата година те са били малко над 14 хиляди, като спадът е от 6,6% спрямо 2010 г., когато бяха въведени в експлоатация повече от 15 хил. нови жилища.

Спрямо кризисната 2008 г. обаче, когато строителството замря и само предприемачите с налично финансиране довършваха започнатите жилищни сгради, въведените в експлоатация нови жилища нарастват повече от два пъти.

Сравнително постоянен е броят на новите жилищни сгради, въведени в експлоатация през последните 5 години.

През миналата година са въведени в експлоатация 3 хил. нови жилищни сгради, като ръстът е от 25% спрямо 2010 г., когато са били въведени в експлоатация 2 400 жилищни сгради.

През 2009 и 2008 г. в експлоатация са били пуснати също толкова 3 хил. нови жилищни сгради. Като се имат предвид данните за броя на жилищата и полезната им площ, може да се направи извода, че строителните компании предпочитат да изграждат все по-малки жилищни сгради с малко на брой жилища в тях, се сочи в анализа на НСИ.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Dulgerov преди 11 години
kato sa vi tesni jilistata,izhvarlete gi, prodaite gi na po-slabichkite hora,daite gi pod naem, razrushete gi...... i si postroite novi shiroki jilista......za normalni debeli hora!!!!!!!!!kato sa vi tesni drehite kakvo pravite?!
12
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 11 години
За какво става съпрос , не можах да разбера
11
0
 
4
 
! Отговори
Некомпетентна статия преди 11 години
ИМА НЕЩО СБЬРКАНО В СТАТИЯТА.ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? ДАЛИ ЗА ПЛОЩ НА ЕДНО ЖИЛИЩЕ (Пример: средностатистическия 5-стаен апартамент вече е от 25 кв.м.обща жилищна площ вкл.гараж и мазе) ИЛИ СЕ ОТНАСЯ ЗА ПЛОЩ НА ПРОЕКТИТЕ РАЗРЕШЕНИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО КЬМ ..... ГОД..ОТОЧНЕТЕ
10
5
 
11
 
! Отговори
той преди 11 години
Шишо ти като си потомствен аристократ от София защо си хвърляш опаковката от марципана на улицата а не в кошчето?
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Логически погледнато при намаляващо население, няма смисъл да се строят жилища извън 4-те града където населението все още се увеличава София, Варна, Бургас, Сандански+ черноморието и някои планински курорти. При спад от 7.3 млн, на 5.00 млн на населението до 50 г, тенденцията е ясна. ще има населени места където няма да има кой да купува и за смешни пари, защото просото ще са обезлюдени.
8
11
 
6
 
! Отговори
Шишо преди 11 години
На селяните и това им е много. Станахме много софиянците. Истинските софиянци живеят в просторни и големи жилища.
7
0
 
26
 
! Отговори
Тухлен гроб преди 11 години
Новите жилища са Затвор, килийка за която теглиш и плащаш кредит до гроб!
6
7
 
26
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Ами какво са виновни хората, че само в София дават заплати. Никой не се бута за кеф в тая ***.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новото строителство са не само килийки но е адски некачествено.Ползвания цимент се рони като пясък.Старо строителство не може ремонт да направиш Адски здрав цимент.
4
4
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Ами логиката е на всяка цена в София!:)))))) *** народ. Врат се консервени кутии но да са Софианци. Че и се смеят на хора които притежават къщи-прогимназии че не били Софианци!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
novi jilishta stroeni ot nekachestveni stroitelni materiali i beton.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И по каква логика все по-натясно? Ще кажеш, че сме 1 млрд. в тази държава и място няма вече. А то - място бол, а ние сме се набутали в тесни консерви и гледаме в прозорците на отсрещния блок.
1
1
 
22
 
! Отговори
Акуд преди 11 години
То е дошло време и цените да намалят *** нещо бизнесмените се ослушват още. Не може хубав и лош апартамент да са на еднакви цени на кв.м