Българите ползват кредити предимно за имот

Експерти смятат, че плавният спад на лихвите ще продължи
Обновена: 11 сеп 2012 16:44 | 2 авг 2012 07:56, Петя Славова
39
Българите ползват кредити предимно за имот
Снимка: Investor.bg

Плавният спад на лихвите по кредити и депозити от страна на банковите институции ще продължи, коментираха кредитни консултанти и финансови анализатори, пише БТА.

Най-активен от началото на годината е пазарът на ипотечното кредитиране както по отношение на търсене от страна клиентите, така и по отношение намаление на лихвите, заяви изпълнителният директор на фирма за кредитни консултации Тихомир Тошев. От началото на годината спадът на лихвите по кредитите е около 1 процент, посочи Тошев. Въпреки това като цяло хората продължават да са предпазливи и теглят кредит основно за покупка на собствен дом.

В края на миналата година средните нива на лихвите по ипотечните кредити са се движели в рамките на 7 - 7,5 процента при кредити в евро, а в момента лихвите по тези кредити са в рамките на 6,5 - 7 процента. Спадът е по-голям при левовите кредити, където от 7,5 - 8 процента лихвите са паднали до 6,5 - 7 процента, сочат наблюденията на консултантите. Продължават промоционалните оферти на банките дори и през летните месеци - нещо, което преди не се е случвало. В момента има промоции за ипотечни кредити с лихви от 6,25 - 6,75 процента, което е ниво доста близко и дори под нивата на лихвите преди кризата, посочва още Тошев.

Експертът очаква, че тази тенденция ще продължи. В края на годината са обикновено и най-атрактивните предложения на банките, защото тогава и хората са най-активни в търсенето на кредитиране.

Според Тошев причина за продължаване спада на лихвите е, че банките са свръхликвидни и трябва да намерят начин да предложат кредити на пазара, които ще предизвикат интерес. От друга страна цената на ресурса намалява - от началото на годината лихвите по депозитите са спаднали с около 1,5 до 2 процента до средни нива от порядъка на 3,5 - 4,5 процента за депозити в евро и 4,5 - 5,5 процента за депозити в лева, заяви Тошев. По думите му спадът на лихвите и по депозитите, и по кредитите е положителен процес, защото би трябвало да стимулира хората да потребяват повече, да влагат средства в бизнес, който би им носил по-голяма доходност и това да доведе до откриване на нови работни места.

Най-често теглените в момента ипотечни кредити са между 10 и 30 хиляди евро за срок между 20 и 25 години. Най-често между 60 и 80 процента от стойността на имота се покрива от кредита, коментира Тошев. Той отбеляза, че по-голяма част от хората предпочитат да не задлъжняват много и при покупката на имот една част от сумата е техни спестени собствени средства, а по-малка част теглят като кредит.

Над 80 процента от хората, които теглят ипотечен кредит, използват средствата за покупка на първо жилище, сочат данните на кредитните консултанти. Най-многобройниса кредитополучателите на възраст между 25 и 35 години, хора със стабилна работа като средният доход на домакинство, теглещо кредит, е около 1 800 лв. Около 20 процента от теглещите в момента кредити си купуват по-голямо жилище и продават по-малкото с цел да повишат стандарта си. Почти отсъстват покупки на жилища с кредит с цел инвестиция и отдаване под наем,основните купувачи са тези, които купуват жилище, за да живеят в него, коментира още Тошев.

Данните от последните шест месеца показват,че има задържане на цените на имотите, коментира още Тихомир Тошев. Все пак от началото на годината е отчетен спад от 2 до 5 процента за различните типове имоти, подобен спад може би ще имаи през второто полугодие, прогнозира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България банките са почти изцяло чужди. На БНБ-собственика е унгарец.Под заглавие"Чии са "българските "банки"- от интернет може да се види коя банка ,чия собственост е.В България лихвите по кредите са едни от най високите.Печалбите на чуждите банки се изнасят в чужбина.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да изтеглите кредит-отворете ЧСИ за да видите как се продават имотите на почити всички,които имат желание да притежават собствен имот.Алчните банкери не признават никакви договори-хакват ти някаква висока лихва,размера на която е права пропорционална на младите любовници на банкерите или от току що появилите се внуци,за които баба/дЕдо трябва да заработи за да живее по банкерски-аман от ненаяли се изедници-изпиха кръвчицата на бедния си народ.
35
0
 
1
 
! Отговори
?? преди 11 години
Да лихвите паднаха но в ЕС не и в БГ
34
0
 
2
 
! Отговори
axaxaxax преди 11 години
поредна платена реклама...последните 5 години лихвите от БНБ към другите банки паднаха с 70 % поне....нооо за сметка на това всички тези банки увеличиха лихвите по кредитите на клиентите си и таксите за управление.. НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА ЧЕ ЛИХВИТЕ ПАДАТ ! По време на криза даже лихвите се увеличиха с поне 2-3 пункта и всеки който има кредит го знае!
33
0
 
9
 
! Отговори
Зло броки преди 11 години
Купете имоти сега за да не купувате по-евтини след година. Ако не купите сега няма да сте се прекарали хи хи хи
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде го видяхте този спад по лихвите бе смешници. Аз живея и работя в чужбина и ви казвам ,че такова ограбване като тук от страна на банките няма никъде!!! Престанете да лъжите хората,защото те не са глупави !!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Българите НЕ ПОЛЗВАТ кредити. Балона се спука и сега колкото и да помпат въздух в спукана гума колата не върви. Със старите к..ви пардон мутри нов пазар няма да направите. Като гледам новите калинки са по-зле и от старите мутри. *** на рентиерската БГ версия на нео буржуазията.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дарявам безвъзмездно апартамент 100кв.м в София срещу доживотни грижи за 25 годишен мъж! Има ли желаещи?!?!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля и затова знам,че не ми трябва похлупак на главата.Вещоманията,желанието да притежаваш материални блага те превръщат в техен роб.Отърси се от тях,така както животните се отърсват от ***,защото ще ти изсмучат кръвта.
28
3
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Кой ни е последния дом? Ако цял живот разсъждаваш така нищо няма да постигнеш. Мисли за живота си. То е ясно че рано или късно ще изчезнеш.
27
2
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Когато правиш подобни коментари означава,че личният ти интерес от закупуване на жилища е на живот и смърт за теб.Най-вероятно те грози смъртна опасност да станеш поредния бездомник.Не се плаши ,освен здравето нищо друго не е толкова важно.Всички сме губещи,защото знаем кой е последният ни дом.
26
3
 
25
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до SharkБългарите вече са много задлъжняли точно защото теглеха кредити за глупости. В периода 2004-2008 масово се теглеха кредити за покупка на 2-ро и 3-то жилище, за чисто нови автомобили, за скъпи екскурзии, за ремонти и техника, които не отговарят на нивото и стандарта ви. Сега много хора реват, защото новите коли си ги прибраха лизинговите фирми, а жилищата, за които купухте с 30 годишни кредити за по 100 000 евро, сега струват 60 000 - 70 000 евро.
25
2
 
19
 
! Отговори
киро преди 11 години
Новото е по-зле от панелките и от едно средно силно земетресение се напуква като колиба.
24
7
 
4
 
! Отговори
osata преди 11 години
до 20 - че някой да ви принуждава, не купувайте панелка, купете си жилище от новото строителство. Сега поне на пазара има колкото и каквито искате.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От кредити печелят само спекуланитите с имоти, които са близки до директорите на банките. Така се създава паника и останалите хора губят от спекулативно високите цени. При спад на цените пък банките веднага вдигат лихвите и почват да конфискуват имотите както стана през 2009-2010 г.
22
0
 
25
 
! Отговори
"Банкерът" преди 11 години
Вземете си кредит, да ви вземем здравето!
21
3
 
21
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Българите пак успяхме да изненадаме всички. Евро - *** и лапачите от разни евроинституции, които се опитват да диктуват как да живеем пак сбъркаха. Така и не осъзнаха че българина държи да има собствено жилище, така е и така ще бъде. Колкото и да не им се харесва това. Много им се искаше да вземем кредити за глупости и да задлъжнеем до живот, да ама не. Всеки гледа да вложи в имот, и правилно. То пак си задлъжнял, ама поне има нещо насреща, а не всичко изядено и изпито и си на улицата.
20
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравейте бездомници!!! Как е..как е ?!?!?!Чакате ли влака? Спокойно...ще дойде...!!! Ама пичове,вие на коя гара го чакате?!?!?!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През есента стартира втората част на веобразната световна икономическа криза,така че пазете си парите,ако сте на работа запалете свещичка и се благодарете-банките не ги мислете.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента цените на смрадливите ни панелки-изтърбушени душегубки,нападнати от орди плъхове и *** са по скъпи от колкото в редица Европейски градове с прилична инфраструктура-пример-гарсониера във краен квартал,последен етаж,западно изложение,40 кв.метра-23 000 евро,цена на кв.м 570 евро.В асансьора пътувах с няколко ***,които слязоха на долни етажи,занемарени общи части,не виждали боя от далечните 30 год.панелката с тапети от осемдесете на миналия век нацвъкани от ***...