Цените на жилищата в България забавят спада си

Глобален консултант отчита, че цените на тримесечна база са с лек ръст
Обновена: 12 сеп 2012 14:46 | 12 сеп 2012 11:33, Миглена Иванова
97
Цените на жилищата в България забавят спада си
Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са продължили да падат и през второто тримесечие, макар и с по-бавен темп, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

От компанията отчитат, че в периода април-юни цените на жилищата у нас са се понижили с още 2,6% спрямо аналогичния период на миналата година, което ни нарежда на 16-то място в глобален мащаб. За сравнение, годишният спад на жилищните цени през първите три месеца на годината беше 4,3%.

Консултантите отчитат, че през второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2 на сто. В сравнение с последните три месеца на миналата година обаче за периода април-юни е измерено намаление от 0,3%.

Страната ни е наредена на 39-то място в класацията на компанията, изготвена на базата на наблюденията й на 54 жилищни пазари по света.

Ирландия удържа първенството и е жилищният пазар с най-голям годишен спад на цените на жилищата – 14,4% през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината беше регистрирано понижение от над 16 на сто.

Второто място е за Унгария с 11,2%, следвана от Гърция с 10,3%. Челната петица се допълва от Испания и Португалия, а в десетката място намира дори и Китай, където е отчетен 7,1% годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие.

В периода април-юни най-силно са поскъпнали жилищата в Бразилия – с 18,4% на годишна база. на второ място е Австрия с 11% ръст на цените, а на трето – Турция с 10,5%.

Първата десетка по ръст на цените на жилищата се допълва от Русия, Колумбия, Исландия, Хонконг, Естония, Норвегия и Германия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, е нараснал с 1,1% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-силният тримесечен ръст от последните три месеца на 2009 г., отчитат експертите.

Скромното възстановяване на цените в глобален мащаб се дължи на стабилното представяне на основните жилищни пазари по света, посочва се в доклада на компанията.

Данните показват, че в периода април-юни цените на жилищата на 25 от наблюдаваните пазари са се покачили с по-бързо темпо, отколкото година по-рано.

Това обаче трудно може да компенсира слабото представяне на жилищните пазари в Европа, посочват от компанията. Възстановяването им е възпрепятствано от увеличаващата се безработица на Стария континент, затегнатото финансиране и ниското потребителско доверие.

Още новини за жилищния пазар в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
моа преди 11 години
При тази инфлация дори стабилните цени означават устойчиво понижение!!!
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те ни ги спадат,но те хора в Бг.няма да останат
73
0
 
10
 
! Отговори
Броки преди 11 години
Очакваме скоро и новина, че забавянето на забавянето на спада (третата производна) се е забавило с 0.05% на годишна база. Т.е. ако до преди 2-3 години спада се е забавял по-бавно, сега вече спада може би спада съвсем незначително.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
офертните цени са много ама много много надолу. А пък сделките в Агенцията по вписвания са още по-надолу. Тактиката е ако може да се набута някой голям имот на някой платежоспособен който не си прави сметка на парите. Това е целия бизнес.
71
1
 
12
 
! Отговори
борко преди 11 години
Спадът в цените тепърва предстои! Скоро всички ще бъдем емигранти... при такова управление.
70
0
 
13
 
! Отговори
вергил преди 11 години
Освен това има страхотна безработица.Също така заплатите са ниски.Бумът до 2008г се дължеше на психологически причини-но вече хората се усетиха и спряха да се заробват.Един познат искаше да купи 70 квадрата апартамент през 2008г за 210 хилки.Слава Богу направих едно добро дело и го отказах от тази глупост.Сега същото жилище е наполовина по-евтино.Така че има още къде да падат цените на жилищата.
69
0
 
14
 
! Отговори
вергил преди 11 години
Най-нормалното нещо на света е цените на жилищата да падат.Причините са няколко като на първо място е демографския срив.Населението на България намалява с по 60 хиляди човека на година.За държава с население от 7 милиона това е много.Освен това 2014г падат забраните за работа във всички страни от ЕС.Това ще доведе до още по-голяма емиграция.Като емигрират млади хора-които основно купуват жилища.Много възрастни хора живеят по сами в жилище и след смъртта им тези жилища ще излязат на пазара.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До София Glupaw komentar ha ha zhalki shopi s lopata da gi rinesh
67
9
 
4
 
! Отговори
ДО 86 преди 11 години
СЛЕД ГОДИНА МОЙТО МОМЧЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИШ НА СУПЕР ЦЕНА ВЪВ ФАКУЛТЕТА ФИЛИПОВЦИ АБИСИНИЯ БОТУНЕЦДАЖЕ МОЖЕ И ДА СИ НАПРАВИШ С ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ ЕДНА СТАЯ ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗЕ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ ТАМ В ТЕЗИ ГЕТАНАПРАВО 100 ПРОЦЕНТА ШЕ СИ НА ДАЛАВЕРА
66
14
 
6
 
! Отговори
blackwater worldwide преди 11 години
ХЕЙ УМНИ МОМЦИ И ДЕВОЙКИ ВСЕКИ ОТ ВАС ИСКА 100 ЕВРО НА МЕТЪР КВАДРАТЕН ДА ПЛАТИ ЗА ИМОТ ДОБРЕ ТОГАВА НО ИСКАТЕ ЛИ И ЗАПЛАТИ ТЕ ВИ ДА ПАДНАТ НО 100 ЕВРОВИЕ МАЙ НИЩО НЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОНИ ДА НАИСТИНА ИМА ИЗВЕСТЕН СПАД В ЦЕНИТЕ НО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА И ПРОДАВАЧИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРОДАВАТ НА БЕЗЦЕНИЦАНИЩО НЕ СЕ ВРЪЩА НАЗАД ПРОСТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАКОНИ НИ ПОДСКАЗВАТ ЧЕ ПРИ ЦЕНИ НА ЗЛАТО НАД 2000 ДОЛАРА ЗА ТРОЙУНЦИЯ И 250 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ ПЕТРОЛ СЛЕДВА РЪСТ НА ВСИЧКО ЕХХХ МЕЧТИ
65
2
 
27
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Новото строителство е гола.вода!Малки помещения,ниски тавани и малки прозорчета!Двустаен е стай и хол с бокс!Егати новото-пък и не качествено!Една панелка от 70-те е 100 пъти по-добра,защото е просторна и двустайния си е двустаен!Стая,хол и кухня!А не бокс!
64
1
 
17
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
Ако си изкарваш парите като брокер, ще си си все гладен с това мислене. В който и инвестиционен фон да отидеш и да искаш да те консултират за инвестиции ще ти обяснят, че в момента пазара на имоти в БГ средно за държавата е надценен два пъти, а в бума се е стигало до 4 пъти. Държат се толкова високи цени и не падат, защото новото строитество и правено с цел изпиране на пари и могат да си позволят да държат цените, а тези които строеха с чисти пари фалираха отдавна или разпродадоха всичко.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2011 год в САЩ цените достигнаха нивата на 2003 год,сега там има термин,който трябва да запомним,защото сега там-утре тук.Та терминът е "под справедливата цена",в момента огромна част от имотите са 30% под справедливата цена,та това дъното ли е,копаем още надолу ли....Констатацията от написаното по горе ме изненада,понеже на друго място бяха констатирали,че има ръст на цени предизвикан от заселването на чукчите по БГ Черноморие /изживявали бурен икономически растеж/,сключвали по 1000 сделки.
62
18
 
4
 
! Отговори
София преди 11 години
В този форум е пълно с наивни бездомници....Ако имотите в София ,,ударят,, 200 евро,то в провинцията кв.м. не трябва да надхвърля 30-40 евро за кв.м. застроена площ..Това се отнася за Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора,Русе,Сандански,Благоевград,Банкя ,Банско,Боровец,Пампорово,Ямбол,Асеновград и някои др. локации!! Е,селянчета...това е цената на вашите ,,имоти,, на които *** е на петдесет метра от хола!!! Не може София да е най-евтиния град! НЕ МОЖЕ!!!
61
2
 
16
 
! Отговори
Брокер преди 11 години
Aз пък само чакам правителството да премести още няколко голями министерства и агеции,пукащи се сега по шевовете и масово заети от принадошли служители в София, обратно в по голямите градове с много по евтините жилища поради рязкото намаляло население,че да видя тогава какво реално главоломно падане на цените на жилищата ще има в София докато станат по продаваеми !
60
1
 
10
 
! Отговори
до Строител /77/ преди 11 години
С тоя акъл не те чака нищо добро, алчността отдавна погреба бизнеса ви.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-доброто строителство в София е ,,стара тухла,, в райони в които дърветата са по-високи от сградите...Във всеки квартал има 4-5 сгради в които покупката на имот е оправдана...Ако ви се вижда скъпо,съберете се 5-6 души, купете парцел и направете нещо на него...както ви душа иска..
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да падне бензина , в америката е около долар,при нас е надут
57
2
 
6
 
! Отговори
Квартирант преди 11 години
Абе да ти кажа 54 не е много вярно това, че квартирата била по-добре от собствено но пък със заем... Защото и наемодателите си ги бива днес... като съм квартирант иси сменя 2-3 пъти квартирата и си платя транспорт и хамали, щото нямам кола сам да си я свърша тая работа. да ти кажа едно си идва и колко нерви ще начупиш и сервизи покрай тях, бедна ти е фантазията просто... Друг е въпроса банките, какви условия ти поставят и с каква цел... Може да се каже че те диктуват пазара на имоти ------->
56
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще купувам, но ще чакам да паднат цените още. А те ще падат. Следя обявите и виждам, че имотите масово не могат да се продадат с месеци, а може би дори и години. Хората нямат пари, дори и на търговете на съдебните изпълнители не могат да се продадат имотите. Цените в момента трябва да са много по-ниски, но гнусните паразитни агенции изкуствено ги поддържат високи. Надявам се скоро да вземат да фалират, защото са тумор. А след това цените ще станат нормални.