Потребителски кредити с под 9% лихва се ползват за сделки с имоти

През август са теглени най-много ипотечни заеми между 10 и 30 хил. евро
Обновена: 18 сеп 2012 11:22 | 18 сеп 2012 11:16,
18
Потребителски кредити с под 9% лихва се ползват за сделки с имоти
Снимка: архив, Impact Press Group

Купувачите на жилища, които търсят външно финансиране на сделките, все повече предпочитат да увеличат самоучастието си и да са по-малко зависими от банковите кредити.

Затова през август все повече кредитополучатили са теглили ипотечни заеми в размер от 10 до 30 хил. евро, пише в месечния анализ на ипотечния пазар на КредитЦентър.

„Запазва се и оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за абсолютния бум на кредитите в български лева”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Тихомир Тошев.

„Делът им нараства с около 5% всеки месец, а през август ставаме свидетели на покачване от 7% спрямо предходния юли”, допълва той.

Очакванията на Тошев са до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни. Данните на компанията показват, че пазарът на ипотечни кредити е останал активен през август, като изтеглените през месеца заеми са се увеличили с 12% спрямо август 2011 г. и с 23% спрямо август 2010 г.

Друга интересна тенденция на пазара, която се е оформила през лятото, е желанието на купувачите на жилища да финансират сделката си с потребителски кредит, при условие че лихвата по него е под 9 на сто.

Когато на клиентите не им достигат суми между 10 и 30 хил. лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и други подобни, отбелязват експертите.

Освен това отпускането на потребителски кредити отнема около седмица, докато ипотечния кредит се отпуска за около месец, месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени.

“Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 хил. лева без поръчител”, коментира Тошев.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
9
 
! Отговори
У-у-у преди 11 години
Кредитите са за *** и бАлъците....Истинските мъжкари не ползват такава ШИТНЯ !!!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно в Белгия банките не разбират от печалба и за това дават кредити с 3% лихва.А може би лихвата им е толкова ниска, защото Белгийците са по-бедни от нас?!?!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tegli6 50 000 leva...vr6ta6 - 128 000 leva....ebati 6.5 %
13
0
 
7
 
! Отговори
mirko82 преди 11 години
Vreli nekipeli.Toq Toshev qvno ne e stapval v banka poslednite 3 godini.Takava lihva-8% za potrebitelski kredit nqma!I otpuskat do 30000lv!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 11/12:Добре бе, добре. Не са 280 000, само 216 000лв. са общо! ОТИВАМ!
11
1
 
2
 
! Отговори
bolka преди 11 години
до 7 - има една формулка за изчисление на лихви, намери я и ако имаш елементарни познания по математика, изчисли си отново лихвата. Пък тогава пиши колко е на далаверка.
10
3
 
6
 
! Отговори
До Номер 7 преди 11 години
Струва ми се че като правиш тази сметка, май си завършил само първи клас. Сметката ти е абсолютно грешна, защото дори и да няма промяна в лихвения процент, ти имаш така наречената сложна лихва, защото плащаш лихвата на оставащата сума. Затова върни се в първи клас, научи се да смяташ и се яви подготвен.
9
1
 
19
 
! Отговори
aaa преди 11 години
една дума вярна няма по-горе ! ! ! "все повече предпочитат да увеличат самоучастието си и да са по-малко зависими от банковите кредити" не е така просто банките вече отпускат 50 % от стойността на имота! лихвите не падат,а се вдигат и общо взето е в г*з* мили деца дето сте теглили кредити :) просто някой е решил да направи платена реклама на банките пак...защо ли? защото никой вече не им няма вяра и не иска да се занимава с тях
8
1
 
13
 
! Отговори
666 преди 11 години
Българина няма да спре да тегли кредити за да се състезава с комшията кой повече да има. Станахме роби на банките. Дойде кризата, спряхме да теглим пари от банките и вместо да си седнем на *** и да се замислим как си го набутваме сами с тези кредити след усещането, че кризата намалява веднага започнахме отново да теглим. Лошото е, че много от нас няма да доживеят да ги върнат, защото от стреса ще си заминат рано-рано, а обричаме децата ни на вечни финансови страдания
7
1
 
8
 
! Отговори
до #7 преди 11 години
Може би сметката е вярна,ако през това време банкерите не взимат бонуси,не вдигат заплата на персонал ...както и разни др. екстри,които се НАБИВАТ като разход на кредитополучателите...
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Теглиш 100 000 при 9% лихва годишна, за 20 години са 20х9 = 180 + 100 = 280 000 лв. ти излиза общо всичко, така ли е? Далаверка си е
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 7 млн население - 2 млн са пенсионери, 2 млн са ***, 1 млн. под 18 г, 1 млн. безработни. И 25% от вече теглилите кредити, не могат да ги обслужват. Е кой тегли кредити, особено пък ипотечни в момента????
4
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Ипотечният кредит нараства защото не потребителите ..а банките направиха така --при лоши заеми едиствено остава ипотеката като гарант --банките от алчността си в Бг и поради това че много се лобира за тях като законодателство и лихви различни много от същите банки но в бели европейски страни -Направиха така че думата банка в Бг да е нещо много лошо --така сами си отрязаха клона за печалба -кой е виновен ли ??? АЛчНОСТТА !!!
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9% лихва хахаха такова чудо няма никаде в света.
2
1
 
29
 
! Отговори
Men преди 11 години
Нищо подобно наложи ми се да взема потребителски кредит, взех го от банка в която получавам превод на заплатата и в евро (защото в евро лихвата е с 1.5% по-ниска) освен това имам отстъпка от 1 % поради превода на заплата в банката и лихвата ми е 9.47 % с всичките му максимуми бонуси за минимална лихва но освен това има и задължителна застраховка по кредита за която ми удържат всеки месец по 6 евро... а основния лихвен процент на БНБ са го докарали до 0.04 % въпросът е защо са толко високи лихви
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забравихте да лепнете щемпела: "Платен репортаж"