Какъв процент от жилището да е на кредит и колко да дадем сами?

От решението на този въпрос ще зависи стабилността на семейните финанси
Обновена: 20 сеп 2012 13:57 | 20 сеп 2012 11:16,
61
Какъв процент от жилището да е на кредит и колко да дадем сами?
Снимка: Investor.bg

Моят дом е моята крепост – тази максима е дълбоко загнездена в съзнанието на повечето българи. Покупката на собствено жилище обаче е труден и скъп процес, за който често пъти не получаваме достатъчно информация. Това е причината в поредица статии да опитаме да отговорим на основните въпроси, които трябва да си задаваме, преди да изтеглим ипотечен кредит.

Вече описахме важността на избора на равни (анюитетни) или намаляващи вноски да изплащаме кредита за жилището си. Не по-малко важен е и въпросът каква част от жилището да е на кредит и с каква сума да участваме сами в покупката.

Макар да изглежда доста сложен, в крайна сметка въпросът се свежда до това какъв дял от разходите на домакинството могат да бъдат заделени за изплащане на жилището.

Какъв размер на разход за кредит мога да си позволя?

Традиционното правило е не повече от 50% от приходите ви да отиват за вноска по кредит. Всяка банка изчислява какъв разход за кредит можете да си позволите. Това става, като от общия доход се изваждат разходи, присъщи на средностатистическо домакинство.

В екстремен случай, в който давате 90% от приходите си за вноската по кредит, бихте били изложени на огромен риск - при загуба на работа от един от съпрузите в стандартно семейство с двама работещи родители например, то вие ставате неплатежоспособен, защото половината от доходите вече ги няма.

Освен трайна безработица, друг риск е трайната нетрудоспособност. За да се предпазите от този риск, е удачно да предвидите застраховка, която да ви защити от него.

Най-удачно би било разходите за жилищния кредит да не надхвърлят 33% от доходите на домакинството. Това би предоставило значителен буфер при евентуални сътресения.

Фактори, влияещи върху размера на кредита

За всеки кредитополучател факторите са субективни. Въпреки това обаче могат да бъдат извадени най-значимите за повечето хора въпроси, които определят размера на кредита.

На първо място е сигурността на доходите. По правило ипотечните кредити са с доста дълъг хоризонт на изплащане и трудно можем да бъдем убедени, че по време на целия договор с банката няма да срещнем никакви трудности.

Поради тази причина основен фактор, който е определящ за размера на самоучастието, е наличието на някакъв финансов буфер. Ако имате например някакви резерви, които може да използвате при намаляване на доходите или увеличаване на вноската по кредита (поради увеличение на лихвите), то тогава можете да си позволите и по-голям дял на кредита в месечните разходи.

Такива буфери могат да бъдат ангажимент от родителите за помощ при нужда, недвижим имот, който да продадете при нужда, ценности като например злато и други.

Кредитът като разход, заместващ разхода за наем

Основна функция на разхода за кредит е, че замества разхода за наем. Ако приемем, че разходът за наем е 500 лв. на месец при приходи от 2 000 лв., то той е 25% от семейния бюджет. Следователно, ако вноската по кредита ви е също 500 лв., то в дългосрочен план вие бихте били на печалба, защото все едно плащате наем, а жилището ще остане за вас.

Традиционно обаче разходите за наем на дадено жилище са двойно по-ниски от разходите за жилищен кредит на това жилище.

Предсрочно погасяване на кредит

Ако сметките ви се окажат грешни и не успявате да си плащате вноската по кредита, то винаги може да продадете жилището и да погасите кредита. Възможно е след продажбата да има пари и за вас, а може и все още да дължите нещо на банката. Например някои от жилищата в България в момента са по-евтини от размера на кредита, с който са купени.

Това е валидно основно за кредитите в швейцарски франкове отпуснати при върха в цените на имотите през 2007-2008 г. Оттогава швейцарският франк поскъпна с 30% спрямо лева, а цените на жилищата се понижиха, например с 20%. Ефектът е, че жилищата са по-евтини от кредита, с който са купени.

Какво в крайна сметка да е самоучастието ни?

Здравословен процент на самоучастие е около 30%, тоест останалите до 70% да са от банката. Някои банки финансират и до 100% от покупната цена - в зависимост от доходите и характеристиките на имота.

Колкото по-голям е процентът на самоучастие, толкова по-спокойни ще се чувствате и вие, и банката. Съответно банката ще ви даде по-ниска лихва, когато имате по-голямо самучастие, защото кредитът става по-малко рисков.

За да живеете спокойно в новия си дом, е препоръчително вноската ви за кредит да е с дял от до 50% от семейния бюджет и да сте осигурили поне 30% от парите за новия си дом. Също така да е удачно да е предвидят буфери срещу безработица, нетрудоспособност и други рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: ипотечен кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
FRED преди 4 години
Имате ли нужда от заем? Това е регистрирана, гарантирана и сертифицирана заемна компания, ние даваме заеми на физически лица, компании, учреждения, бизнес организации и хора от всякакъв вид по целия свят. Имате ли нужда от заем за каквато и да е цел? Имате ли финансов проблем, имате ли нужда от финансови сътрудници, заемната компания Фред Лари е решението на всички ваши финансови проблеми, нашите заеми са лесни, евтини и бързи. Свържете се с нас днес за този заем, който се нуждаете, ние можем да организираме всеки заем, който да отговаря на вашия бюджет при само 2% лихва. заинтересованите канд
58
0
 
0
 
! Отговори
fred преди 5 години
До До непарижанинаВземете своя заем сега в рамките на 48 часаДобър денИскаш ли да бъдеш предприемач, да започнеш проект или да си купиш апартамент или имаш ли някакви финансови затруднения, помощта ти идва сега, загуби ли си сън, опитваш се да получиш заем, не позволявай мечтите ти да умрат, свържи се с господин Фред Лари, за бърз и надежден заем.Ние предлагаме този вид заем под:1 Заем на дружество2. Бизнес заем3. Апартамент заем4. Автоматичен заем5. Автомобилен заем и др.ние предлагаме кредити на сериозни и честни клиенти, които са готови да ни сътрудничат с 3%
57
0
 
0
 
! Отговори
Josef Lewis преди 5 години
Финансово ли нямате или имате нужда от заем, за да настроите своя бизнес или да заведете бизнеса си на по-високо ниво? Ние даваме заем, като ниско от 2%, ние предлагаме бизнес кредит, жилищен кредит и т.н. Ако се интересувате, свържете се с нас по email: progresiveloan***yahoo ИЛИ Покана / Текст +1 (603) 786-7565 за повече информация.
56
0
 
0
 
! Отговори
progresiveloan@yahoo преди 5 години
Добър ден, аз съм Йозеф Люис, заемодател на частни заеми, който дава заем на физически лица, компании и държавни институции при нисък лихвен процент от 2%. Знаем, че има много семейства, които живеят на заплата, за да платят чекове, и други, които не могат да се погрижат за финансовите си задължения и затова сме тук за финансово възстановяване.Ние предлагаме широк спектър от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за развитие и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолид
55
1
 
0
 
! Отговори
Mary преди 8 години
Здравейте, аз съм г-жа Мери Great, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от заем спешно, за да изплати дълговете си или имате нужда от заем, за да подобри вашия бизнес? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от заем консолидация или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние отпускат заеми на средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които
54
1
 
0
 
! Отговори
Г-н Марк Уилямс преди 11 години
Ли сте бизнес мъж или жена е, че операцията?По всяка парична стрес или нужда от подкрепа, за да започнат свой собствен бизнес, коледни сметки на кредитни или компенсиране сметка? Ако е така, нека да сбъднете мечтите си, свържете се с Клифърд Ричардсън инвестиционен заем, ние даваме заем при 2% от съблазняванеотменено, с минимална сума можете да получите повече информация се свържете с нас на адрес: richardsoncliffordloaninvestment***hotmail.co.ukЗа повече информациякредитора ИНФОРМАЦИЯТрите
53
1
 
0
 
! Отговори
Марк Уилямс преди 11 години
Ли сте бизнес мъж или жена на работа? Ли в парична бедствие или се нуждаят от подкрепа, за да започнат свой собствен бизнес, коледни сметки или да се компенсират сметки? Ако отговорът е "да", нека да сбъднете мечтите си, като се свържете с инвестиционен заем Ричардсън Клифърд, даваме кредит в размер на 2% годишно съблазняване, с минимален обем може да се получава за повече информация се свържете с нас чрез :: (richardsoncliffordloaninvestment***hotmail.co.uk ) за повече информациякредитора ИНФОР
52
0
 
3
 
! Отговори
не син преди 11 години
Никакъв процент на банките ! Докато хората не се научат да харчат разумно, според доходите си и да ограничат използването на думата ИСКАМ ще продължава да има изхвърлени от жилищата си собственици и богати банкери !
51
0
 
3
 
! Отговори
алекс преди 11 години
Сега разбирам откъде идват *** "съвети" на Днес.бг - спонсорирани от Еуробанк И Еф Джи - Пощенска банка...Самият факт, че в момента съдя същата тази банка за учудващо потъпкване на законите, за неморално поведение, за отвратително държане към КЛИЕНТА.. това говори само по себе си за *** статии.Ако ми изтрият поста - да знаете - имате права, съдът работи, който не е тръгнал, той не е осъдил банка...Вече има осъдена ПБ и на втора инстанция, Булбанк също за покачване на лихви. Успех!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много лошо унищожиха младите хора които едвам свързват двата края - па камо ли за жилище. Ситуцията е много зле ...
49
1
 
10
 
! Отговори
d.e. преди 11 години
nai dobre i nai sigurno e cash
48
1
 
37
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Мразя кредите,но имах шанс с бизнеса и си купих жилище в кеш..дано настанат по добри времена по вече хора да имат тази възможност.
47
0
 
53
 
! Отговори
Взех кредит .... преди 11 години
.... и умрях . Говори ви труп !
46
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Животът под наем, не е съвместим с българската народопсихология. Винаги ще те гризе отвътре чувство за непълноценност и мисълта, че си бездомен.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 10год искам да взема кредит...колкото по-голям,толкова по добре..НО никоя банка не ми дава..Не ме интересува нито лихвата,нито таксите,нито вноските..абе нищо! Даже и договорите не чета?!? Не искам да променя и запетая в договорите.Искам само да разменя местата на две думи в общите условия на договора.Там където пише ,,банката,, да бъде заменена с думата кредитополучател или с моето име.Моля ви обяснете ми защо така..казвам им,че няма проблем,а те не вярват! Нали сме равнопоставени ,а?
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Късно е да се налива акъл в кухи кратуни.Видял ***,че Пульо тегли кредит и той се юрнал.Банките само това чакат.Ама че никой не е застрахован от безработица и дали ще може да си плаща вноските,кой да ти мисли чак до там.Сега банките ревнали,че имат лоши кредити,пък *** и Пульо ревнали да им го опрощават след 10 години.Банките да са мислили,като са давали парите и са вдигали лихвите, пък ония - като са ги вземали. Пазарна икономика - нали така.Като си знам доходите,не мога да тегля безумни су
43
2
 
11
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Много е трудно в днешно време. Как да се решиш да вземеш заем за жилище, навсякъде съкращават хора, навсякъде всеки се чуди как да си спести нещо и да намали разходите. В един момент човек трябва да вземе решение за себе си и да прецени. Не всеки може да спести толкова пари, че да си купи жилище, почти никой не може. Знам, по-добре е вместо да даваш 500лв на месец на банката, да ги отделяш и пестиш за апартамент. Но пък така кой знае кога ще доживееш да го купиш и през това време ще плащаш наем.
42
6
 
19
 
! Отговори
БРОКЕРЧЕ преди 11 години
КОПУВАЙ ;;;КОПУВАЙ,,,,,,, НАРОДЕ,,,,,,, ДА НЕ ОСТАНЕШ БЕЗИМОТЕН ,,,,,,,,ДНЕСКА Е 1000ЕВРО 1КВ.М УТРЕ 2000ЕВРО....КОПУВАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ
41
5
 
12
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
Факт е че нямаш акъл и за врабче. Нали затова ти казвам, че има финансова разлика от минимум 20 пъти. А ти дори не си и стъпвал във париж и затова го мислиш, че е райската градина. А аз за проблемите на града мога да ти говоря цял ден, защото ги знам от личен опит. Но някои хора си остават деца - трябва лично да се опарят на котлона, за да разберат, че е горещ, а не се учат от опита на другите. Лошото е че цялото ни общество плаща за тези експерименти на някои.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 44 самия факт, че съпоставяш центъра на ПАРИЖ с центъра на СОФИЯ говори, че си много зле!Няма смисъл да ти се обяснява каквото и да било по въпроса...