Намалява активността на пазара на имоти у нас

През първото полугодие се отчита спад на сключените сделки
Обновена: 10 окт 2012 14:48 | 10 окт 2012 14:05, Петя Славова
53
Намалява активността на пазара на имоти у нас
Снимка: Investor.bg

Активността на пазара на недвижими имоти в България е намаляла през първото полугодие спрямо аналогичния период на миналата година, посочва се в анализ на агенцията за имоти „Явлена“.

Данните на компанията показват, че намалява делът на сключените сделки в петте най-големи града (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) в общия обем сделки, като това намаление е трудно да бъде компенсирано от активизирането на пазарите в по-малките градове.

Статистиката сочи, че през първите шест месеца на годината сделките в София са с 25% под отчетените през същия период на миналата година и с над 58% по-малко в сравнение с пиковата 2008 г.

В другите четири големи града обемът на сключените сделки се е свил с от 10 до 16 на сто, а като цяло за страната спадът на годишна база е 12 на сто.

Наблюдава се и рязък спад на сделките с учредена ипотека, посочват от агенцията. Основно сделки с имоти, финансиране с ипотечен кредит, се осъществяват в петте най-големи града.

Делът на сделките с имоти, финансирани с ипотека, е намалял до 14,45% през първите шест месеца на годината, докато по същото време на миналата година е бил 17,48%. През първата половина на пиковата за пазара 2008 г. този дял е бил близо 33%.

Експертите обаче смятат, че спадовете на пазара на имоти засягат предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите, търговските и производствено-складовите площи. Що се отнася до жилищния пазар, поне в структурите на агенцията е отчетено активизиране на купувачите и ръст на реализираните през агенцията сделки с над 20%.

В анализа е отбелязано също така, че се наблюдава тенденция за сближаване на лихвените нива по ипотечните кредити в лева и евро. Засилва се търсенето на ипотеки в националната ни валута, а купувачите, които търсят външно финансиране, предпочитат да заемат по-малки суми.

Задържа се тенденцията купувачите на жилища да задоволяват основни жилищни нужди, като остава най-силно търсенето в ценовия сегмент от 25 до 50 хил. евро. Предлагането на такива имоти обаче намалява.

За сметка на това се увеличава предлагането на жилища от средния и високия ценови сегмент, но търсенето е слабо, а сделките – единични.

Засилва се и предлагането на жилища, купени преди кризата като инвестиция. Собствениците им ги предлагат и за отдаване под наем, и за продажба, пише в доклада.

Диспропорциите на пазара продължават да оказват натиск върху цените на жилищата, макар и от данните да се вижда, че интензивността на ценовите спадове силно е намаляла. Средно за страната кв. м жилищна площ е струвал 453 евро през първото полугодие, което е с 2,6% под нивата от предходната година и с 35,67% под пиковите равнища на цените, достигнати през 2008 г.

Най-чувствително през първите шест месеца на годината са поевтинели жилищата във Варна (с над 5% до средните 731 евро за кв. м), а най-малко намаление на цените е отчетено в София (0,57% до средните 745 евро за кв. м).

Пазарът продължава да търси равновесната си точка, но заради променливата икономическа среда в страната и в Европа все още не я е намерил, заключават експертите.

Още бизнес новини, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Jruldjd преди 11 години
Жилище от 100 кв южните райони на София, ново луксозно строителство,на латекс и ламитат ,с направенибаня,коридор и пвс трябва да струва около 50хЕвро СЕГА!Като се има предвид ,че цената ще пада...
35
1
 
1
 
! Отговори
Бат Боклукойко преди 11 години
До Анонимен - прав си, няма добър.., но има по-зле от злето, колкото и банално да звучи. например южните квартали ги водят по-уредени, но и там не повече от 400 евро на кв.м... и то това е максимума.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой квартал в София е добър според теб?
33
3
 
11
 
! Отговори
Бай Боклукойко преди 11 години
*** си отива, отиват си и *** от ГЕРБ, които я досъсипаха, но за съжаление алтернатива няма - и другите ще бъдат такива, защото масата бълхари са подобни - каквито вие, такива и ще ви управляват. А за цената на жилищата - цената е супер висока за това некачествено строителство и инфраструктура. Че то за 70000 евро си купуваш във франкфурт 3-стайно или в мадрид жилище, тук не повече от 400 евро на кв.м. добро строителство в добър квартал на софия..
32
7
 
17
 
! Отговори
ДА! преди 11 години
Цените на имотите не са високи. Доходите ви, господа мераклии, са ниски!
31
1
 
29
 
! Отговори
Адрез преди 11 години
Сега е момента да купувате, сега цените са най-ниски, не купите ли сега рисковате да купите по-късно за по-малко пари. Така няма да можете да се фукате сред приятели колко скъп е имота ви и ще олекнете в компанията. Купувайте сега, сега е момента да купите, иначе нашите брокита ще трябва да се върнат на село и да хващат мотиките. Затова още веднъж ви призоваваме - КУПУВАЙТЕ СЕГА !
30
1
 
3
 
! Отговори
42 до 43 преди 11 години
Ако панела е здрав струва м/у 30 и 35 000 евро...Цената му е по-висока ако е около ,,Киров" КФС или пак някъде около метрото
29
2
 
4
 
! Отговори
До #41 преди 11 години
Ако играеш с белязани карти и не те хванат....нищо няма да ти струва!!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономисти предупреждават,че световната криза ще ни държи още 5 години,но никой не се нагърбва да прогнозира колко ще продължи депресията и възстановяването.При безработица 13%,сред хора до 28год.около 30%-при средна заплата 750 лева-кой ще тръгне да купува имоти.Загубена кауза.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe, kak mate depoziti? Az edvam si gledam deteto, a rabotq, i mi stigat za 2 sedmici
26
0
 
13
 
! Отговори
lenin преди 11 години
hahahahahah aide na apartite sega 20 000 apartamenta v sofia za prodajba .......na 300 leva she kupuvame pak ,eh kak mi e jalno da gledam bylgarina kak go otupvat kato brashnian chuval komunistite.......i s kradlivi stroiteli ........sofia e na gyza na neshtata....... chobani ,zaprilichala e na afrikanska republika s ***,kolite i debelite chichkovzi
25
22
 
8
 
! Отговори
Идея преди 11 години
С новия закон за данък върху депозитите ще накарат хората да си изтеглят парите от банките и да си купуват имоти ,те поне сега са ефтини
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с 500 лв заплата не можеш да си купиш храна камо ли апартамнти да купуваш!
23
1
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Извинявам се че не е по темата,но не мога да премълча как Кредисимо/фирма за бързи кредити/ ограбва хората попаднали в беда,вчера се обадих за проба от 600 лв. всичкото хубаво докато стигнахме- лихвите и срока и представете си ужаса искат да върна 1000лв. за 5м. Ето как се ограбва,в тази мизерия хората търсят помощ но накрая са ограбвани това са фирми който никой не контролира и те си правят каквото искат,нищо чудно да перат пари.До сделка с мен не се стигна но има закъсали хора и така ги грабят
22
6
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Ходи ти, нас тя не ни интересува. Пък може да си намериш пазар за строителството, ако не те разстрелят за некачествени материали и спекулативни цени.
21
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Панелките излязоха по-свестни от новото ви строителство, вашето се рони преди акт 16. Или обществените сгради - носеща конструкция, изолация, стъкло. То една естетика...
20
3
 
21
 
! Отговори
банкер преди 11 години
Другари възползвайте се от една промоция- безплатен белет за С. Корея. Да видите истински комунизъм в действие. Като се върнете тогава пишете как е.
19
4
 
30
 
! Отговори
архитект преди 11 години
Днес се откри една изложба в София- 133 най-красиви сгради. Няма нито една построена от комунистите за да живеят нормално хората. Всичко е построено преди 1944г. Какво да се каже и тогава са живеели хора.
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 2013 - 2014 г. безработицата ще продължи да расте, лошите кредити също и цените ще продължат да спадат.
17
1
 
52
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
Цените са спекулативно високи,с тези огромни лихви все повече намаляват желаещите за кредит,не сигурността на пазара на труда,банките са препълнени от конфискувани апартаменти и не могат да ги пласират с една дума мизерия..........