Теглим повече кредити – за жилище, ремонти. Плащаме ваканцията от джоба

Лихвите са ниски, средно теглим малко над 100 000 лв.
9 авг 2019 16:08,
33
Теглим повече кредити – за жилище, ремонти. Плащаме ваканцията от джоба
Снимка: bTV

През 2019 година българските домакинства са изтеглили с 8% повече кредити от предходната година. Това каза пред bTV изпълнителният директор на най-голямата консултантска компания "Кредит център" Тихомир Тошев.

По думите му, в момента лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти на банките са с исторически ниски нива - средно са 2,8 и 3,2%.

Още по темата

Оказва се, че статистиката показва, че българите теглят средно малко над 100 000 лв. за покупка на собствено жилище.

Тошев обясни, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото това води до сериозен риск.

"Има стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затoва се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища", изтъкна експертът.

Освен на ипотечните кредити обаче, се наблюдава и сериозен ръст на потребителските кредити. Българинът тегли такъв тип банков заем най-вече за ремонти и премебелиране на дома.

Почивките си обаче предпочитаме да финансиране със собствени спестени средства и делът на хората, които теглят потребителски кредит за ваканция е все по-малък.

Тихомир Тошев коментира и изтеклите данни от НАП от преди няколко седмици и каква е опасноста за хората.

"Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни", категоричен е той.

Съветът на специалиста е да не даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
да някой по долу преди 4 години
Преди 20 тина години продадохме 2 апартамента във Варна,единият за 12 000долара, и сега струва около 55 000 евро.До тук добре , но я сметни инфлацията за тези 20 години и виж реалната печалба ...2002-2004 заплатата ми се въртеше около 100-150лв , 2007-*** вече взимах 370-420лв , а днес на същото работво място плащат близо 1000
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ето наЩе вярвате на Боико! Щом е казал, значи е така - заеми се теглят от замогнали се хора, такива, които купуват скъпи неща, а скъпи неща купуват богаташите. Да сте виждали *** да взема кредит?!Боико обяснява и политико-социалните феномени със забогатяването на българина. Логично беше обяснението на рядко ниската избирателна активност преди месец - българите имали пари, и в неделя - деня на изборите, били отишли в чужбина - "имат пари хората".И си бяха оставили колите пред блока
28
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Г-н ИД-то дали знае и дали ще каже, увеличението на кредитите на увеличен брой на заемоискателите ли се дължи или на обема на кредитите в левове, а то пък, както е известно се дължи на увеличение на цените на стоките и услугите, за които се ползва кредитът (I-во), и II-ро - на обедняването на населението (не е в състояние със заработените пари да купи необходими неща).Щото ни убеждават в странно формулиран извод, че бедността намалявала, но бавно. Освен "бавното" - кога?И сега ли?
27
3
 
16
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Ако останеш безработен или се разболееш, банките чрез съдия изпълнител ще ти вземат жилището и оставаш на улицата. На края се оказва, че си дал парите на вятъра.
26
2
 
4
 
! Отговори
Ето на преди 4 години
За това говореше Бойко. Народа се замогна и за това му се налага да тегли пари. Баламите германци имат хиляди спестявания, а българина тегли заеми за почивка от 5 дни. Просперитет. Някога в учебниците на България, ще се изучава управлението на Бойко, като Златен век и ако продължаваме така Бойко ще се окаже последния "политик" управлявал България.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Действително какво да правим?Не зная .Не мога да си позволя лукса да мечтая за разочарование и не тегля кредит за жилище.До 24
24
0
 
12
 
! Отговори
Константин преди 4 години
И последно, а ако си загубиш работата за 1000 лв., какво се случва.
23
1
 
21
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Странно ми е как хората в България са толкова глупави шарани. Теглят някакви баснословни кредити с огромни лихви, пример 30 000, за 5 години трябва да върнеш 52 000, а не си поискат човешки и нормални заплати. И мълчат като женски полов орган. Много страхливи са българите. Просто си дават труда на лихварите и живота. Крадат ги политиците и после банките.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой като ми каже симпатизант на БСП си представям дeбeлa дъpтa гpoзнa бaбичкa
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимензащото кредита е за 30 години, а вероятността да спре да може да го изплаща е в близките 5-10 години и тогава като тръгне на продан жилището няма да покрие и 80 процента от себестойността си с оглед моемнтните пазарни показатели, а какво остава за лихви и т.н. Трябва да се обезпечи банката, а не купувачът и затова повече от 80 процента не дават, щото банкера ще избяга в Сърбия(примерно), а купувача няма къде.
20
2
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Защо се правиш автопортрет тук?
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо финансирането на над 80% от покупката на жилище според БНБ е цитирам "сериозен риск"? Нали ако длъжникът не може да изплати кредита, банката става собственик на жилището. Много просто. Боклудживото жилище реално не струва и 80% от цената си. И банката това го знае.
18
0
 
2
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
К*
17
2
 
19
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Xaмериманските "ценности" е важно да налагаме - робски труд цял живот за парче скъпа ламарина, два камиона тухли и ежесекундно дране от алчни дoлни чакaли с бoлни интереси.
16
0
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нещо....нещо са търкаля,ама какво,само Бог знае....Защото:..-Само преди месец ТУК,в тая "медия" прочетохме,че "Българина тегли кредит за да отиде на море",сега четем друго:..-"Плащаме почивката от джоба си"..?!?!?!Някой май е размахал пръст:-"Това е лоша реклама на режима!..Напишете:-"Забогатяхме при Тиквун и плащаме почивката от джоба си!".....МИЛИ РОДНИ КАРТИНКИ.....
15
0
 
5
 
! Отговори
интерес преди 4 години
-Нещо ново?-Ще почиват пак за моя сметка.:(-А, аз ще си почивам за чужда цял живот. :)
14
14
 
4
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Замогна се народа и живота стана спокоен, затова и хората все по-често теглят кредити, защото знаят че и утре ще е същото като днес. Стабилност.Иначе, за тегленето на пари за почивки и екскурзии, бързите кредити са по-удобни за тези неща и са предпочитани.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко тегли редити основно за ремонти,самолети и усвояване, останалото си го плаща от джоба.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошореална ще е ако е сметната на принципа, на който съм задал, иначе в София са родени 13 хил през 2018, а починали 15 хил, естествен отрицателен прираст. Пита се в задачата, с колко трябва да нарасне столицата за 30 години, за да струва товето жилище 300 хил евро, при налични 25 процента празни към днешна дата и приблизително 10-15 хил жилища всяка година нови? А провинцията не е бездънна банка за хора, с които да захранва столицата?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошоей включи се :)