Вицето на Калфин - проф. Любомир Халачев

Той е бивш ректор на НАТФИЗ, сценарист и режисьор
Обновена: 10 окт 2016 12:16 | 1 окт 2016 15:38, Веселина Йорданова
8
Вицето на Калфин - проф. Любомир Халачев
Халачев и Калфин - двойката кандидати на АБВ. Снимка: БТА

Проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на коалиция "Калфин-президент", съобщи на пресконференция на ръководството на коалицията лидерът на АБВ Георги Първанов.

Проф. Халачев е председател на Гражданския съвет на АБВ, сценарист и режисьор, бивш ректор на НАТФИЗ. Кандидатурата му е била предложение на кандидата за президент Ивайло Калфин. Днес кандидат-президентската двойка Калфин-Халачев ще бъде регистрирана в ЦИК, предаде БТА.

Ивайло Калфин изтъкна, че проф. Халачев е човек, който е свързан с духа и духовността - нещо, което по думите му е важно не само в кампанията, а е важно президентската институция да бъде силна по тези теми. Важно е всеки българин - в страната и извън нея, да почувства, че президентската институция има отношение към тези теми, каза Калфин и допълни, че институцията трябва да развива въпросите, свързани с националното самосъзнание и самочувствие, образованието, културата.

Любомир Халачев апелира към всички, които биха искали в България да се получи ново качество на политическо действие след президентските избори, да искат в медиите да има информация за всеки от кандидатите. Поискайте от всички възможни източници и канали да чуете всеки кандидат, нека всеки да каже какво мисли, каза Халачев.

Лидерът на Движение "Гергьовден" Любен Дилов - син също апелира към медиите да се опитат да "осветлят" президентската кампания, която по думите му всички големи формации "сякаш полагат усилия да направят по-скрита, заметена, невидяна" и така лишават хората от едно от основните им демократични права - правото на информиран избор. Дилов-син определи кандидатурата на проф.Халачев като много сполучлив избор. Той посочи, че кандидат-президентската двойка Калфин-Халачев е много добре подготвена и балансирана, особено на фона на все по-заливащия ни генералитет.

В отговор на въпрос Ивайло Калфин коментира, че и той следи с интерес "рулетката", която се върти около кандидатурата на ГЕРБ. По думите му се повтаря история от предишните президентски избори, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент и му е било обяснено, че "Ти си човекът".

И видяхме какво следва пет години след това, посочи Калфин. Той заяви, че винаги ще настоява, че политиката е професионална дейност и за професионалисти, а не за желаещи просто да участват в нея. Освен това е хубаво политикът да "свети" със собствена светлина, а не да бъде "сложен", особено когато става въпрос за държавен глава, който трябва да обединява, посочи още Калфин.

На въпрос за поканата от БСП за разговори в понеделник за представяне на мотивите им за вот на недоверие към кабинета, Георги Първанов потвърди, че имат такава покана от председателя на БСП, но допълни, че по принцип "не е от тези, които реагират на часа, на определена дата и час на преговорите. По думите му това е тип повиквателна, не е покана.

Първанов каза, че в понеделник няма да може, тъй като той и неговият екип са заети с други ангажименти. Той посочи още, че за такъв тип срещи се договарят времето, мястото и дневния ред. Георги Първанов обаче заяви, че в контекста на парламентарната дейност от АБВ са готови да водят разговори - да се видят кои са болезнените, тежките теми в управлението на страната.

Той допълни, че от БСП вероятно ще поставят като такива външната политика, а от АБВ ще поставят въпроса за вот на недоверие в сферата на сигурността. Според Първанов това даже са още по-тежки проблеми, към които хората проявяват по-висок интерес и очакват адекватни отговори от управляващи и опозиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 7 години
Калфин е реномиран политик и единствено той отговаря на условията ПРЕЗИДЕНТ...Пожелавам му испех и столетие от здраве....
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре Гоце да се беше кандидатирал за президент - поне щеше да събере 1-2% от бабите, много го харесват...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБВ едва ли ще ги има в следващия парламент
5
2
 
5
 
! Отговори
arhar преди 7 години
Говори се, че ... Гоцето от с. Сирищник щял да става вегетарианец, защото ще заминава доживот за Сибир и там щял да се храни само с лишеи и мъхове ... Щял да вземе със себе си Трактора и Пешо сумиста, защото те са негови бивши съветници ...Молодец, Гоце !
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАЛФИН Е НАПЪЛНО КОМПРОМЕНТИРАН, СЛЕД КАТО КОЛАБОРИРА С ГЕРБ И ИЗПЪЛНЯВАШЕ ДЯСНА СОЦИАЛНА ПРОГРАМА САМО И САМО ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То политиката си е професионален артистизъм.
2
3
 
5
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Калфин беше сериозен претендент на предишните избори, тогава стигна и балотаж, сега кандидатурата му, издигната след разрива за общ кандидат между БСП и АБВ, изглежда несериозна и се чудя защо изобщо се е съгласил.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога няма да мога да резбера,защо интелигентни и успели хора обслужват политическите амбиции на онзи Андрешко от с.Сирищник,доносникът Агрнт Гоце!?