Съвет: По-добре "малък" кандидат, отколкото "Не подкрепям"

Политолози искат Конституционния съд да каже за новото квадратче
13 окт 2016 11:07,
65
Съвет: По-добре "малък" кандидат, отколкото "Не подкрепям"
Снимка: Bulgaria On Air

По-добре избирателите да си дадат гласа си за някой "по-малък" кандидат, вместо да се възползват от опцията "Не подкрепям никого". Този съвет към избирателите даде социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него новото квадратче в бюлетината с опцията "Не подкрепям никого" е противоконституционно. Повод за твърдението си той намери в член 93, ал. 3 от Конституцията. Според разпоредбата "избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели".

Още по темата

Павлов е убеден, че новото квадратче е излишно и ще се окаже капан за избирателите. По думите му тази възможност е опит на политиците за измама да ги примамят да гласуват.

Социологът коментира и методиката за определяне на резултатите от избора за президент и вицепрезидент според Изборния кодекс. Според него тя също е противоконституционна, но въпреки това ЦИК ще работи по нея. В Конституцията ясно е посочено, че се смята спрямо действителните гласове, обясни той.

Действително опцията "не подкрепям никого" няма да се счита за действителен глас, което е много спорен момент, коментира политологът Димитър Ганев. Той е притеснен от факта, "че някой отива да гласува и това се счита за недействителен глас".

Според политолога Петър Чолаков Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса, въпреки че този въпрос първо трябва да стигне до него. Чолаков прогнозира, че начина, по който се изчислява, ще породи въпроси и според него резултатите ще бъдат оспорвани.

Димитър Ганев смята, че не всички, които отидат да гласуват, ще са наясно с тази опция. Според него тя е политическо застраховане и ако набере популярност може да има голяма изненада.

"Политическата технология, която стоеше зад това решение беше следната - да не се концентрира някъде протестният вот в определена формация или в определен кандидат, който да застраши подреждането, което имат към този момент", обясни Ганев.

Изненада може да има, ако процентът на тези, които са посочили, че "не подкрепят никого" е много висок, смята Чолаков.

"Проблемът, според мен е различен - тази опция ще се отчита само практически при изчисляването на активността. Това е нещо, което може да обезкуражи част от избирателите, защото ако това не е един шамар в лицето на статуквото, тогава изглежда, че това е безсмислено като опция", коментира Чолаков.

По думите му към момента има очакване за активност около 57%. На друго мнение обаче е Ганев.

"Много съм скептичен. Имайте предвид, че при социологическите изследвания, когато се запита респондента дали ще гласува на тези избори, я има така наречената "престижна опция" - много хора казват, че ще упражнят правото си на глас, но в изборния ден не го правят. Традиционно социологическите проучвания излизат с по-високи проценти от реалното гласоподаване", обясни той и добави, че на тези избори не вижда сериозен субект, който да може да повлече сериозна активност след себе си, да изкара нови гласоподаватели.

Още новини четете в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Това е поредния абсурд сътворен от още по абсурдното ни правителство. Хем те задължават да гласуваш хем не подкрепям никого. Самият факт, че не си отишъл означава, че не подкрепяш никого и не виждам смисъл да го отбелязваш. Единственият смисъл е те да си манипулират вота друг такъв няма. ТОВА Е ПРОСТО ЗАКОННА МАНИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ
51
1
 
4
 
! Отговори
Хх преди 7 години
Ще гласувам за референдума, за президент не
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зарад един човек жена намразих партий не ме интересува но тя не я знам тъи като стана задължително ще си дам гласа си а на тия много им здраве дано место да блеят да почнат да работят и без това няма хора накрая ще си гласуват като се изметем само те
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментолкова е просто, като гласувате, помагате на така наречените политици да си останат на власт. За когото и да гласувате/ме е едно и също, винаги тези едни и същи политици ще останат, липсва изборът, липсва смисълът на гласът ни, ние просто сме без избор! Защо да избираме по-малкото зло? Защо не може един нормален интелигентен, здравомислещ човек да се появи във властта ни ? Извинете но как може Митьо Пищова ? Как може Цецка Цачева ???? ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ? Какъв глас ? Вие нямате глас!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре за кого? Всеки глас носи на политическата и.змет партийни субсидии. В момента за един мандат им даваме повече от цената на една мигастрала. Ако не им давахме субсидии, България можеше надлъж и нашир да е опасана с шестлентови пътища. Убеден съм, че направиха задължителния вот, за да си вдигнат сумите от държавния рекет, наречен субсидии.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма друга държава на абсурдите!По конституция гласуването е мое ПРАВО!Т.е, и3бирам дали да гласувам или не.Едеотите решили, че ми е 3адължение,т.е, 3аконът им противоречи на конституцията.Къде беше мухлясалия.т плювньо да наложи вето?Къде дреме конст. съд?
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това "не подкрепям никого" е уловка.Все едно гласуваш за цеца мъжката.Ще ви гепят гласовете.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно!Гейберугите ще си присвоят гласовете "не подкрепям" и с още някоя фалшификация ще спечелят на 1-и тур.Подкрепете кандидат с шанс 3а балотаж.не харесвам никого, но така ще направя.Да видя как мутрата ще подаде обещаната оставка.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БоЗвездичките не са обидна дума, а истината за менталното състояние на кандидат президентите ни
43
1
 
9
 
! Отговори
Бо преди 7 години
До АнонименПитам! Когато са всички *** висша категория, как да избера най-малкият *** и да гласувам? НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ДО ТОГАВА, ДОКАТО ТАЗИ ДЪРЖАВА СЕ ГАВРИ С НАС!!!!! Никой няма право да ми вменява задължение, което е мое право!!!!
42
1
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Е какво стана сега? Ами стана така, че ако активно гласуваме с Не подкрепям никого вдигаме избирателната активност, а високата избирателна активност помага на победителя на първи тур да победи веднага. Е що тогава ни ЗАДЪЛЖАВАТ да им гласуваме, след като дори и да кажем не щем никой , всъщност помагаме на "майката" Цецка да спечели още на 1-ви тур?
41
3
 
15
 
! Отговори
Че преди 7 години
До АнонименЗатова - кръст на бюлетината отгоре до долу.----Тц! Гласуваш ли - значи им играеш по свирката, т.е. вдигаш избирателната активност, т.е. легитимираш античовешката Система.НЕгласуване е решението за тези, които са против тази нечовешка Система на Капитала и Лихвата!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си 7 милиона гласували (задължително) и от тях 4 милиона зачеркнали квадратчето "не гласувам за никого"
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Павлов е убеден, че новото квадратче е излишно и ще се окаже капан за избирателите. По думите му тази възможност е опит на политиците за измама да ги примамят да гласуват.ЕТО Я ИСТИНАТА - КАПАН. Затова - кръст на бюлетината отгоре до долу.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ИМА НЕЩО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО, ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПРИЗНАНИЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО НЕ СА СПОСОБНИ ДА СЪТВОРЯТ КАЧЕСТВЕНИ ЗАКОНИ.
37
1
 
18
 
! Отговори
Че преди 7 години
Защо ви трябваше да "задължавате" хората ... защо? Как може да "задължиш" някого да се интересува от политика, че на всичко отгоре и да дава политическо мненине, чрез "гласуване" ? Същата работа и със "задължението" да ползваш "банкови услуги", въпреки, че никой по дефиниция не може да бъден задължен да има баМкова сметка, както и в конституцията не е заложена такава "опция"!Много закони започнаха да стават не само противоконституционни, но и по-важното - НЕморални!
36
4
 
9
 
! Отговори
Венета преди 7 години
Аз съм на 100% за съществуването на недолюбваното квадратче "не подкрепям никого"!
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е много точна. Имаш ли малко акъл в главата ще го разбереш. Гласувайте за този който одбрявате поне в някаква степен. Това не е тото, че да познаеш печелившите числа. По този начин заявяваш, че си гражданин, и твоя избор, макар и непечеливш е представителната извадка на този объркан народ. Иначе енергията ти отива само да псуваш и да повтаряш глупостта "от мене нищо не зависи"
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато въведат гласуване "Този политик(бизнесмен) вън от парламента" ще си гласувам редовно :О)
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-добре е да не се гласува.слушайте си вие политиптиците и си отбелязвайте не гласувам за никого или за когото ви плащат там.когато има достоен народен обикновен човек за президент тогава ще си дам безгласният глас. На такива наядени от парламента депутати съм се нагледал, колкото и щат да се бият в гърдите и да се наричат патриоти, майки, бащи, лели, долна боржуа.