Очаквано: ДПС застана плътно зад Орешарски

Централният съвет на партията единодушно е зад него
Обновена: 20 окт 2016 13:50 | 20 окт 2016 13:29, Камелия Цветанова
63
Очаквано: ДПС застана плътно зад Орешарски
Снимка: Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски ще получи подкрепата на симпатизантите на ДПС в битката за „Дондуков“ 2.

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението и беше съобщено от лидера му Мустафа Карадайъ.

Още по темата

Орешарски, който стана премиер с подкрепата на БСП и ДПС и не изкара пълния си мандат под натиска на уличните протести, бе издигнат за кандидат за президент в последния момент от Инициативен комитет. Претендент за вицепрезидент е бившият транспортен министър в кабинета му Данаил Папазов.

Според ДПС бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да е убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократични достижения, да е чувствителен към правата и свободите на човека, да отстоява социалната държава, да е обединител на нацията, да е президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната ни и да отстоява твърдо нашите интереси като член на ЕС и НАТО.

Анализът на Централния съвет на партията е, че Орешарски покрива изцяло профила, които са очертали.

"Останалите кандидати са партийни, а бъдещият президент трябва да е надпартиен, защото времето го изисква. Досегашните партийни президенти дублираха или правеха алтернативи на своите партийни централи в президентската институция", коментира Карадайъ.

Макар че социологическите проучвания засега да дават категорична преднина на претендента на ГЕРБ Цецка Цачева и да прогнозират, че тя ще отиде на балотаж срещу претендента на БСП Румен Радев, лидерът на ДПС коментира, че Орешарски може да бъде избран на първи тур с опита си, авторитета си, "нашата скромна подкрепа" и защото българските граждани го познават.

"Ако не успеем на първи тур, значи на втори ще изберем Пламен Орешарски за президент", отсече Карадайъ и няколко пъти повтори, че бюлетината на бъдещия президент е №4.

Иначе той отново призова за предсрочнипарламентарни избори, защото настоящото мнозинство не се справяло.

"Няма нужда пак да се излагаме пред чужденците. За 1 януари 2018 г. на страната е нужно стабилно, ценностно, хомогенно мнозинство в парламента, което да излъчи изпълнителна власт, която да е проактивна поне в председателството ни на ЕС, във формирането на визията на ЕС. Напролет предсрочни избори, за да може с достойнство да посрещнем новата година", призова лидерът на ДПС.

Според него ГЕРБ вече не могат да се крият зад патриотите и да се оправдават с исканията на националистите, които пък Съветът на Европа наричал фашисти.

"ГЕРБ само се опитват да се крият зад националистите, напротив те са в основата на всички действия включително и на този изборен хаос, който имаме днес", обвини ги той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
ЕДИН преди 7 години
До до 36В политиката няма невъзможни неща! Нима НЕ помниш златното пръстче на Сидеров, следователно каква беше коалицията? БСП-ДПС- АТАКА, в името на облагите и парите всичко е възможно!
48
2
 
3
 
! Отговори
Кой пограба ГЕРБ преди 7 години
Орешарски е смел, защото зад него застанаха и Путин и САЩ за първи път. Прогнозата ми е че победата му ще е погромна още на 1 тур. Този човек събра консенсуса на въшните играчи от раз, бай *** никой не го пита. Помнете ми думата срещу герб има и външна и вътрешна война :)
47
0
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
ти наред ли си - Каракачанов да призове да се гласува за кандидат подкрепен от ДОСТ!по -вероятно е да призове да се гласува по съвест.
46
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
"Когато си бръкнеш в джоба, и установиш, че орехите ти несадва, а четири, това не означава, че имаш два ---, а че врага е плътно зад теб!" Мао Дзе Дун.
45
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
Поздравления за заглавието на статията.То казва всичко!
44
2
 
12
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Този гнусен турски ибрик е готов и майка си да продаде, за власт и пари! Какво го чака, ахмака задръстен, дори не предполага сега......! Бог забавя, но не забравя! За всичко ще си плати, гадът ***!
43
4
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен-35,не министър на вътрешните работи,и тогава физкултурника и неговите верни другари,ще търкат наровете на ЦСЗ.
42
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
До ***,децата ги чакай от Симитли.
41
9
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
ОРЕШАРСКИ-ПРЕЗИДЕНТ,банкянския кошмар свърши,Доган отдавна сочи с палеца си надолу,Холандската визита свърши скоропостижно,вожда се прибира,ядосан.
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичкото е за да си претеглят тежестта на вота за да знаят как да се пазарят за втория тур. Сега с това разцепление с дост не знаят колко струват.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски се превърна в ***.Размахват го както си щат.Митьо Пищова номер2.
38
4
 
12
 
! Отговори
:))) преди 7 години
А ДОСТ на Местан застава плътно зад Цачева. Май въпроса за кого да НЕ гласувате не е толкова сложен.
37
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До *** едва ли ще се получи с раждането, но опитите продължават.
36
3
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз пак да си попитам....Колко плътно е ДПС зад него? Да чакаме ли деца?
35
0
 
8
 
! Отговори
р преди 7 години
ДПСарите винаги искат да са център на внимание .Доганчо не може без да е той ......В деня на дебата между двамата големи ДПС избра Ореха.Брей ,сега тъпоглавите дс медийки ще овикат света какъв тактик е Сокола.Начело на простотията ще е мадам В.
34
3
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Абе тази Мустафа от ДПС-то кви ги плещи бе? Тази к'ви хапчета взема?
33
3
 
6
 
! Отговори
ivan преди 7 години
Само смешници,ръководител на дпс-то говорящ на турски едва с 3 превзема бастиона на Доганчо,но някой Октай му покаже правия път,а Ореша дий воле дий.
32
5
 
8
 
! Отговори
Сценарият преди 7 години
Очаквано ! Сценарият на втори тур - Орешарски призовава ДПС да подкрепи нашта партийна мамка, а "налютеният" Каракачановв призовава ннационалистите да подкрепят нашия партиен пагон ! Или, обратното ! Няма значение ! Дали резултатът ще бъде "полиран червен мозък с къса подстрижка" или "изпран червен мозък с бритон" няма значение. Важното е, да няма гънки !
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Делян Пеевски да го направят после началник-щаб на армията!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ДА БЯХА ПОВИКАЛИ ДИЛМА РУСЕВ - СЕГА ТЪКМО Е СВОБОДНА.