Референдумът: 58% от българите казват три пъти: "Да"!

Хората не одобряват смяната на Бокова с Кристалина, показва проучване
Обновена: 24 окт 2016 18:34 | 24 окт 2016 18:30,
36
Референдумът: 58% от българите казват три пъти: "Да"!
Снимка: архив Булфото

57,9% от българите ще гласуват в референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов. Това показва проучване на Центъра за анализи и маркетинг. То е направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври. Изследването бе представено в БТА като част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.

На предстоящия референдум декларират, че ще гласуват със сигурност 57,9%, 25,5 на сто се колебаят, а 13,7% заявяват, че няма да гласуват.

Резултатите показват, че и трите въпроса биха получили отговор: "Да".

Още по темата

57,1 на сто отговарят, че подкрепят идеята народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, 43,8% подкрепят въвеждането на задължителното гласуване на избори и референдуми, а 26,4 на сто не го подкрепят.

62,5% подкрепят годишната субсидия, отпускана на партиите и коалициите, да бъде лев на получен действителен глас.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, за което се гласува, се смята за прието, ако във вота са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори и ако повече от половината от участниците в референдума са гласували с "Да".

Ако предложението не е прието, нов референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години.

А ако участвалите в референдума са по-малко от тези на последните парламентарни избори, но над 20% от всички избиратели, и ако с "Да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася в Народното събрание за разглеждане и предприемане на мерки за решаване.

Проучването на Центъра за анализ и маркетинг е изследвало общественото мнение и по скандала със сменената кандидатура на България за шеф на ООН.

Според данните 55,5 на сто от хората по-скоро не одобряват замяната в последния момент на българския кандидат за генерален секретар на ООН, а 21,2 на сто по-скоро одобряват.

52 процента отговарят с "по-скоро не" на въпрос трябва ли България да подкрепи продължаването на икономическите санкции спрямо Русия заради анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна, а 16,9 на сто отговарят "по-скоро да".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25 - и като не гласуваш на референдума - нищо не се променя. А сега можем да намалим парите на партиите и то - С МНОГО.Само Герб получаав 12 лева на глас при 1 милиона гласа - 12 милона. Новото предложение е за 1 лев на глас. БСп взимат към 600 хиляди глада - значи към 7 милиона, сега герб ще получат по новиет тарииф 1 милион,БСп 600 000. заслужава си да отговорим ДА , искаме да се намил от 12 лева на 1 лев субсидията.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
58 процента на рефернудума....Лъжа - само преди седмица даваах цифрите 64 и 67 процента - две агенции.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще гласувам за Марешки, защото им бърка в здравето! Освен това е и патриот.Тези около Каракачанов добре говорят, но какво правят?
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените, за които може да се гласува на тези избори са Каракачанов, Пламен Пасков и може би Радев.
20
4
 
3
 
! Отговори
Моля осведомете се преди 7 години
мажоритарна избирателна система = дпс
19
1
 
15
 
! Отговори
100% истина преди 7 години
Хората не одобряват нито Бокова, нито Кристалина!Аман от некоректни "социологически" проучвания, чиято цел е да манипулират общественото мнение, огласявайки неверни данни!
18
6
 
13
 
! Отговори
Kk преди 7 години
Ей уплаши ви Тиквата,че ще даде оставкс и всички се юрнаха да гласуват за Цачева ...Или по-точно ще се юрнат! Срам
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата ни си остава Парламентарна Република ! Няма промяна на държавното устройство, а как ще се избират клоуните.! А кой ще ги издига и подкрепя? Целта , е да се ту па топката и запази статуквото. Референдуми за наивници и неграмотници
16
5
 
27
 
! Отговори
край преди 7 години
Не вярвайте на хора които не искат да изпитаме НОВ НАЧИН за формиране на управлението на страната с МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура. Смяната на избирателната система е революция и всички властници ги е страх от нея.
15
5
 
12
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
*** народ само глупости може да надроби...по мажоритарен избор от клоуна в министерски съвет накъде?
14
1
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Стига бре, дръжте се сериозно! Не бъдете и вие като компрометираните политици и социалози и политолози ! Някога до сега прогнозите им и анкетите им да са били вярни ?!?! Та защо точно сега да им вярваме! Или и вие търсите сензацията в новината,без да сте проверили верноста!
13
5
 
15
 
! Отговори
Сега преди 7 години
Разбира се че не одобряваме предателството на ГЕРБ за ООН,и аз мисля че ще гласуват повече проценти дай Боже ...
12
8
 
29
 
! Отговори
BGN преди 7 години
Вие, които не гласувате, само си мислите, че не гласувате!!! Подписват ви и пускат бюлетина, докато си блеете у вас!
11
22
 
9
 
! Отговори
д преди 7 години
За бога братя не гласувайте.
10
39
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм гласувал от 10-15 години, нямам и намерение повече да гласувам.Безнадеждно скапна и пртивна държава, намразил съм я до мозъка на костите си.
9
9
 
40
 
! Отговори
край преди 7 години
Мажоритарните избори са кошмара на цялата ни политическа класа - нито един дебат не се организира от телевизиите по този въпрос защото и политици и социолози и телевизии са в завера за пазене на статуквото.
8
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пол Робъртс: Очаква се огромна фалшификация на изборите в САЩ, сътрудниците на Хилъри Клинтън вече се нанасят в Белия домВ България няма да е по различно - кенефът в Банкя работи на пълни обороти.
7
13
 
39
 
! Отговори
край преди 7 години
Мажоритарни избори ще променят из основи начина по-който се формира парламента и функционира демокрацията в България - това е края на Прехода. За бога братя гласувайте.
6
12
 
45
 
! Отговори
край преди 7 години
За бога братя гласувайте за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В два тура. Това е начина да се разбърка хорцето на вечните депутати. За това подскача Янаки Стоилов, това е кошмара на Лъчо Мозъка и пр. знаини и незнайни мразени от целия народ но обичани от вождовете послушковци.
5
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До АнонименТАКА Е ДРУГАРИ. СПОРЕД СОЦИАЛИСТИТЕ КОГАТО Е УГОДНО ЗА ТЯХ ГЛАСУВАТ 101% ОБАЧЕ САМО ПРИ СОЦИАЛИЗМА, А ТОЙ УМРЯ