Неглижира ли се рефендумът? Узряхме ли за мажоритарен вот?

Според социолог задължителният вот ще увеличи гласуването
Обновена: 28 окт 2016 10:26 | 28 окт 2016 10:07,
18
Неглижира ли се рефендумът? Узряхме ли за мажоритарен вот?
Снимка: Булфото, архив

Трудно е да се каже дали референдумът ще бъде успешен или не. Според данните на изследванията е на ръба, защото хората започват да възприемат, че е задължително, а това ще увеличи гласуването, каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR социологът Емил Коен.

По думите на председателя на ПП "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов референдумът е на тема, която е близка до хората.

"За първи път провеждаме референдум заедно с избори, като очакваме активността да бъде по-висока. Големият проблем е, че единствено парламентарно представена формация, която се е регистрирала, за да участва в този референдум, е Калфин президент. Всичко останали 7 групи не са заявили участие", обясни Стефанов.

Той е категоричен, че другите групи се опитват да неглежират референдума и така той остава като задна тема.

Стефанов посочи, че въпросите от референдума ги има в требника на Движение Гергьовден от 2001 година, когато Слави Трифонов е част от движението.

"Доста късно, но те идват на дневен ред", заяви председателят на партията.

Социологът уточни, че ако се въведат мажоритарни избори, рязко ще намали представителството на политическите сили в България, а това е много опасно за нашия тип демокрация.

Драгомир Стефанов обаче каза, че философията на мажоритарния избор е да познаваш кандидата, за когото гласуваш.

"Проучванията се правят на база на хипотезата чии са кандидатите. Трябва да започнем да мислим не за коя партия гласуваме, а за кои кандидати. Някои кандидати свиват подкрепата на самата партия, защото не са разпознаваеми. Това е една демо версия на бъдещето гласуване", посочи председателят на ПП "Движение Гергьовден".

Стефанов е на мнение, че страната ни не e узряла все още за мажоритарни избори.

"Големите партии избягват темата за референдума. Те бранят своята пирамидална структура, защото партийните центрове определят списъка на депутатите и затова не агитират за мажоритарния избор", каза социологът Емил Коен.

"Гласувайте на 6-ти, защото само така може да започне промяната", призова Драгомир Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
33
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
Относно парите за партиите. Бих подкрепил намаляване на субсидиите за партиите, ако не беше фиксирана границата от един лев. Ако тази граница се установи, партиите ще се принудят да слугуват на богаташите. 50 лева на глас може да са много, ама 50 пъти намаление е прекалено голямо намаление - така политическата корупция ще разцъфне.
17
0
 
34
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
Какъвто и да е Румен Радев, той се свърза с БСП, с партията на сатаната. Изборът на ген. Радев за президент би било срам и бедствие едновременно.
16
0
 
33
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
За Трайчо Трайков.Три пъти НЕ на референдума.
15
0
 
35
 
! Отговори
Къргала преди 7 години
Ужас, "промяната" е БСП. Няма по - тъпо нещо. Някой хора май са забравили гладните години на БСП /БКП/ ДС ДПС. Никаква подкрепа за комбайнера и дългия!
14
5
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
да започнем промяната като изберем ген радев и гласуваме на референдумас 3 пьти да
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е важно да се намалят парите на партиите, които сега взимат милиони от нашите джобове, по смисла на това че влизат в парламента.
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека всички да отгворим с ДА и на трите въпроса - да, сигурно малките партии ще намалят влиянието си, но това означава че ще трябва да се докажат пред народа истински а не на думи.Големите партии пък ще трябва да се борят за представителството на депутатите си, а не да вкарват в парламента хора като Цветан Цветанов и Цецка Цачева или Миков.
11
3
 
41
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Цялата партийна система и олигархия първо впрегна медиите да мълчат за референдума, а после всички *** и червени и герберски и умни протестърчета започнаха да плюят хейт по референдума. Слави е противен човек, но определено с този референдум бръкна в задните части на много хора. Мажоритарните избори не са лошо нещо, но не са и панацея за оправяне на държавата. Те са просто един инструмент. От нас зависи дали ще го ползваме, или не. И ако го ползваме как го използваме. Гласувайте.
10
1
 
39
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ако Мажоритарните избори бяха изгодни на Олигархията отдавна да са ви ги въвели. Говорят против само заинтересованите прехода да продължава или глупавите.
9
1
 
42
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не сме били дозрели до мажоритарни избори за парламент. Що бе ББорисов да е дозрял да назначава половинат парламент. В резултат парламент от безлични послушковци и правителства направени от Прокопиев и Пеевски. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА са промяната - народа или я налага на 6-ти или да си прави "преход" до 3000г.
8
0
 
40
 
! Отговори
ВОТ преди 7 години
Докато 90% от кандидатите са тип Митьо Пищова , задължително гласуване не мерси.
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КАКВО МИСЛЯТ ОТ ДВИЖЕНИЕ "Петровден"?
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА кой че пази затворо?
5
7
 
44
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Референдумът не е измислен от С.Трифонов !! Той има екип от мислещи личности!! И ако бе лош, нямаше да го подпишат толкова хора! Обаче тези,които умират да останат властимеющи, го опорочиха всячески !!! И парламентаристи, и съдии, и президенти - всички скочиха вкупом срещу него и го орязаха безобразно. А сега се води и жестока кампания - дори по останалите точки - да бъде "изхвърлен зад борда". "МОЖЕ ДА СИ КАЖЕТЕ ДУМАТА, АМА САМО ПО ТЕЗИ ТЕМИ И ПО НАЧИН ИЗГОДЕН НАМ
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С избори няма стане и референдуми! Бяла прясно замазана стена и наказателна рота!
3
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв мажоритарен вот, какви глупости пишете, какви социлози дето лъжат, Мажоритарния вот няма да доведе до по добро, защото пак същите партии, ще излъчат и финансират кампанията на тези кандидат депутати, които те са издигнали, това са поредните заблуди които се подхвърлят на хората. Едно от решенията е мандатност до макс. 2 мандата и след изтичането им забрана да се занимава с политика, който наруши забраната ЗАТВОР. Само така ще се прекъснат зависимостите бизнес политика.
2
4
 
45
 
! Отговори
НЕГЛАСУВАЩ преди 7 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ БЕЗПЛАТНО!АКО МИ ПЛАТЯТ КАКТО НА РОМОВЕТЕ ТОГАВА!
1
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ го измисли референдума!? Гологлави ли!? Как да не се неглижира!? Въпросите му са удобни и водят право в ада!