Орешарски не ще да е еврокомисар, дори и да го канят

Готов бил за държавен глава, имал добри отношения с всички
20
Орешарски не ще да е еврокомисар, дори и да го канят
Снимка: Bulgaria On Air

Няма да приема, ако Бойко Борисов ме номинира за еврокомисар. Аз съм човек с институционална култура. Участниците в изборите трябва да работим за държавата си", каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидатът за президент Пламен Орешарски, след като постът на еврокомисар се оваканти заради решението на Кристалина Георгиева да се върне в Световната банка.

Орешарски добави, че е в добри отношения с всички обществено значими фигури, в това число и с президента Росен Плевнелиев.

"Нямали сме противоречия по важни за държавата въпроси и когато съм предприемал външнополитически ходове съм го информирал. Така трябва да работят премиер и държавен глава", посочи Пламен Орешарски.

"Предварително оповестих, че търся подкрепата на максимално широк кръг институции и организации. Логично беше да говоря с ДПС, които нямат свой кандидат. Разчитам на подкрепа и на симпатизантите на всички други партии, които са свободни от избора. Кандидатите трудно ще ми дадат подкрепа", каза още бившият премиер.

Той е категоричен, че се стреми към гласовете на всички български граждани.

"Обръщам се към БСП и ги моля и тях за подкрепа, както и АБВ и ГЕРБ. Нямам нищо против да ме подкрепят и симпатизанти на ДОСТ", посочи гостът.

"Бих се радвал ако БСП ме подкрепят, следвайки своя собствена стратегия. ГЕРБ също, макар че скриват своя кандидат", каза още кандидат-президентът.

Попитан кого би подкрепил при евентуален балотаж Орешарски уточни, че мисли кой ще подкрепи него и допълни, че има хипотези, които не иска да обсъжда.

По думите му винаги има нещо, което разделя, но е важно да се фокусираме върху това, което обединява.

"Повечето кандидати на ГЕРБ са близки до Борисов. Козирували са му. Излиза, че той ми е прекият конкурент, тъй като Цецка Цачева участва все по-малко, защото рейтингът й пада", зави той.

Останалите кандидати Орешарски описа така: "За Цецка Цачева - тя е дисциплинирана жена и ще слуша премиера. Ген. Радев не го познавам, но е по-важно чий кандидат е. За Каракачанов и Трайчо Трайков - те повече говорят, отколкото действат. Ивайло Калфин? Когато човек не върши почти нищо, няма как да сгреши. За Татяна Дончева - не знам какъв представител е, тя обича да дава характеристики за останалите. Няма да кажа нищо за нея, защото няма да е добро".

Относно дебатите за НАТО Орешарски каза, че ще участва в тях и ще търси приятелства и партньорства във всички страни извън НАТО, особено влиятелните в региона Русия и Турция.

По отношение на изказванията на президента Реджеп Ергодан, че и част от българските земи попадат в душевните граници на  турския народ, Орешарски коментира, че проблемът е наш, "когато ние не уважаваме суверенитета си, няма кой да го уважава".

"Ще се стремя да възстановя приятелски, но равноправни взаимоотношения. Така и с останалите страни", категоричен бе Орешарски.

Във връзка със санкциите към Русия, той уточни, че те не са дали добри резултати.

"От санкциите губи Русия, но и всички европейски икономики, особено тези от Източна Европа. В диалог на лидерите на ЕС трябва да се взимат решенията", смята кандидат-президентът.

Още новини четете на Bulgaria On AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
NE BIX SI DALA GLASA ZA EDIN TURCIN
13
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Той и да иска, никой няма да го прати. След като г-жа Цачева стане президент, Орешарски отново ще потъне в нищото...
12
1
 
4
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Пълно е в България с Такива "дялани камъни"като Орешарски,дето за всичко стават!Куневица,Кристалинка и прочее са от същата порода!Направо не можем се отърва от тия навлеци!
11
0
 
6
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
А някой дали ще те покани, освен Меси ага ама за друго!
10
1
 
8
 
! Отговори
То бива преди 7 години
Е то бива наглост, бива наглост, но някои вече се самозабравиха!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски не ще да е еврокомисар, дори и да го канят.Тоя съвсем е изтрещял. Те за портиер няма да го поканят той говори за еврокомисар.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kostinbrod Duduka(Barekov) go satvori za edin Land Cruizer podarak ot Dogan sega kolko li shte lapne Slavi????????????????????
7
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Никога умен човек,специалист и разбиращ от работата си няма да се подведе по акъла на Борисов -това ще бъде огромна грешка.Борисов мачка всички и всичко което се е докоснало до него независимо дали е от неговите или враг/защото той счита опонентите си за врагове/ . Дослук с такъв човек е вреден .Да омаскари някого така грозно го може само Борисов -факир е в омаскаряването.На другите просто интелекта не им го позволява но в Борисов просто такова нещо няма.
6
0
 
2
 
! Отговори
тарашарски преди 7 години
......напомня за орешарски. А дано ама....
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И АЗ ТЪЙ, КАТО НЕГО!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли кой да го покани в затвора?
3
0
 
11
 
! Отговори
И аз преди 7 години
Различавам се от Орешарски по това , че аз искам да съм еврокомисар.Приличаме си с Орешарски по това ,че и двата няма да бъдем номинирани!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мандрила Орешарски хвърли димката и избяга през задния вход
1
2
 
3
 
! Отговори
Пампурджия и 1/2 преди 7 години
Догодина правя партия на моряците и комарджиите! 100 на 100 на следващите избори ще взема субсидиика! :)