Софийски апелативен съд: Водят се 7 производства заради вота

Те са за купуване на гласове и използване на лични данни
8 ное 2016 12:22, Анисия Иванова
2
Софийски апелативен съд: Водят се 7 производства заради вота
Снимка: Олеп Попов, Dnes.bg

В Софийския апелативен съд са образувани седем досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и референдум.

Те се водят от Районните прокуратури в София, Видин и Кула и касаят съставяне на документ с невярно съдържание и предлагане на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право.

В единия от случаите досъдебното производство се води по повод получен сигнал от гражданка за това, че личните й данни били обработвани в списъка на избирателите, подкрепящи регистрацията на конкретен инициативен комитет.

Тя твърди, че никога не се подписвала в подкрепа на съответната регистрация и не е давала съгласие за обработване на личните й данни.

Друг гражданин сигнализира за неправомерно използване на личните му данни в списъци на инициативни комитети в разяснителната кампания за предстоящия референдум. Досъдебните производства се водят за съставяне на неистински частен документ-списък на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия за участие в изборите на президент и вицепрезидент на РБ, както и за предлагане и даване на имотна облага (парични суми) на лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или да гласуват на референдум по определен начин.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 54 преписки, касаещи изборите и национален референдум, като по отношение на 30 от тях са постановени откази. Два от сигналите са изпратени до други компетентни органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този край винаги гласуват за социализма, въпреки че той им докара мизерията.