ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Те са "за" мажоритарен избор и намаляване на субсидиите
9 ное 2016 12:07, Екип на Dnes.bg
224
ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума на Слави. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

Още по темата

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук-нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов. 

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепят и намаляване на държавната субсидия, но след анализ. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още червената лидерка.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
7
 
! Отговори
АМИ...ЕСТЕСТВЕНО: преди 7 години
НАРОДНАТА ВОЛЯ Е :--депутатите да работят ....БЕЗ ПАРИ !--НА ИЗБОРИТЕ ДА СЕ ---ПЛАЩА НА РЪКА ..НА ВСЕКИ ГЛАСУВАЛ.--И ...ДА СЕ ГЛАСУВА ПОД СТРОЙ...КАКТО ПРИ БКП!ТОВА ОБАЧЕ .....НЕМА ДА СЕ ПОЛУЧИ НИКОГА!!!ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!!!
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато хората само си седят пред диваните и гласуват, така ще е.Ако бяхме отупали някой политик, или повечко, този референдум нямаше и да ни е нужен. Щяха да ни имат респект.А сега само ни пробутват бюлетинка и поредния бушон (в случая - СлИви) и потриват ръце как ще се хванем на кукичката.След това ще излезе Буда, ще обясни как е спасил стабилността и славистите ще останат пак с изцъклен и празен поглед.
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарни или пропорционални все същите ще избираме. Няма ли народа право да сваля доверието си от депутати и да ги отзовава, ще продължаваме да търпим безобразията им по цял мандат.
83
7
 
5
 
! Отговори
? преди 7 години
Аве Нинова, нали и бедните хорица ви даряват по 400 лева, за какво са ви тези субсидийки и какъв е риска за вашата партийка ?
82
1
 
6
 
! Отговори
анти преди 7 години
до 89 Я обяснете какво е ''демокрация '' и за тия 27 години имаме ли я в България ,след като сте толкова против мажоритарния вот.Станахме зависима държава,нямаме икономика,богатите забогатяха а бедните обедняха още повече,властта се срасна с олигархията,нямаме съд и правосъдие - навсякъде е анархия,беззаконие,убийства -насилвания - грабежи а няма наказани или символично такива след признание и споразумение със съда - срам и позор
81
1
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
До ДСПри мажоритарни избори не се изключват партиите от участие, но ще ги накара добре да помислят какви хора предлагат. А не като сега да търгуват с избираемите места и да ги редят според кефа на шефа, или да сложат читав човек за ракета носител на останалите далавераджии, който после оттеглят. Половината демокрации в ЕС са с мажоритарна система от два тура.
80
5
 
7
 
! Отговори
Глупости..ОТ ДС преди 7 години
ЕДНО Е ДА КУПИШ--240-ЧОВЕКА ....И СЪВСЕМ ДРУГО ...60-бр!СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИТЕ ......ХА,ХА,ХААААААААААААА,... защото всеки си ИМА ЦЕНА ....И В МОМЕНТА ---60% от депутатите се разписват за пари от руската ЛУКОЙЛ!
79
0
 
18
 
! Отговори
лъжат преди 7 години
Колкото направиха съдебна реформа, толкова ще направят и тези промени......ще има условия, анализи, внимателна преценка, български опит, не на популизма и всичко друго --не и народната воля. Докато никой не влезе в затвора ефективно...винаги ще е така....
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ти пречи и сега да държиш сметка на депутата Иванов?Какво ти пречи да се вдигнете избирателите му и да отидете пред Парламента?Та, като мине референдума, какво - изведнъж ще се сетите да си вдигнете д...тата от родното Свирково, ще да му търсите сметка?То щом досега не сте го направили - няма и да го направите.
77
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Те просто нямат друг избор. Ако не го направят ще ги изметат на секундата. Сега просто искат да спечелят още малко време. За съжаление пясъчният часовник вече е обърнат и работи срещу партийците в различни цветове. това са оная *** от бившата комунистическа партия която провали самата нея. Всички лапарчовци -които се наричат политици, започнаха да се събират на групички и да си шушукат. Очевидно страхът ги обзема и търсят изход. Не могат да се ориентират кои ще са следващите които ще властват.
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АспержаНе въобще не осъзнават.Те си мислят че са нахитрили системните играчи докато примката се затяга.Точно когато сме да път за едни промени свалянето на Герб и точно тогава тези промени се появяват и завиват в друга посока.Така става винаги когато има някакъв подем към промени.Става нещо и промените завиват в друга посока.
75
10
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Това не е "референдум на Слави", а референдум на българите, иницииран от Слави. Ако бяхме нормална държава, вотът на хората нямаше да се брои само когато партийните "величия" благоволят и кажат, че го "пускат". А щеше да е обратното - населението ще решава дали ще ви "пусне" до управление.
74
2
 
8
 
! Отговори
до ДС преди 7 години
Да не говорим, че ще се държи персонална сметка на депутатите примерно Иван Иванов. Ще го питаме ти защо гласува еди си как. И като не гласува както искат хората, които са гласували за него следващия път няма да го изберат. Лесно, просто ясно.
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше едни дето бурно подкрепяха Борисов първоначално ,Имаше едни дет подкрепяха Бюреков ,имаше едни дето подкрепяха Яне Янев имаше едни дето подкрепяха Костов .Тези същите подкрепят и референдума.То затова затъваме в калта понеже мнозинството е не иттелигентно а малцинството от разумчни сме по малко.Да не кажете после че ГЕРБ са се стреснали и са се съпротивлявали.Цветанов е доволен че ще закрепи статуквото си и ще е вечно на власт защото точно мажоритарното е неговата сила в популизма.
72
8
 
6
 
! Отговори
Аспержа преди 7 години
Мажоритарните избори са висшата форма на загубата на елементарна политическа култура.Трагедията е, че "народа" това сам си го избра, явно нищо не е научил от "демокрацията".Говорещите глави в партията не ме интересуват, интересува ме, каква е политиката на партията и дали се изпълнява. Мили сънародници, осъзнавате ли, какво направихте?!?!?!
71
5
 
8
 
! Отговори
ДС преди 7 години
При мажоритарни избори, корпорациите или олигарсите, ще купят 1,2,3,5,10,20 депутата но не може да купят 240 или 120 или 100 или колкото са там. А сега е лесно все едно има толкова депутата колкото и партии - 5 или 6.
70
1
 
8
 
! Отговори
Бла-Бла преди 7 години
Разбира се че тези две партии така ще кажат в седмицата преди изборите на които те са главни герои. Сега всеки иска да се хареса на народа и той да си даде гласа за тези "добри хора".Политиците не са ***, хората са. Елементарно, ако беше обратното сега народа щеше да има власта и държавата щеше да цъфти. Има доста хора които плюят. Да са живи и здрави. Голяма част от тях се страхуват от промените. Ако се страхуваш да преминеш на пешеходна пътека на оживена улица или ще останеш от теб зависи.
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вот на хората но вот на лумпенизираните хора.Нормалните гласувахме против хаотичното влизане в институция като парламента.
68
5
 
7
 
! Отговори
промяната преди 7 години
До изненаданза Герб не знам, обаче като напишеш Слави, Гергов, Ориент и едни чудесии пише Гуглето, ум да ти зайде
67
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
При мажоритарни избори олигарсите ще си купят десет, двадесет петдесет депутата 240 не могат. Сега олигарсите си хващат с кинти "лидерите" на партиите и парламента е техен. Така се роди Феномена Пеевски.