Какво работи държавният глава? Правомощията му

Насрочва избори, назначава посланици, опрощава задължения...
29
Какво работи държавният глава? Правомощията му
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес ще бъде избран петият президент на България. На балотажа един срещу друг се изправят кандидата на БСП, издигнат от инициативен комитет Румен Радев, и този на ГЕРБ, в лицето на Цецка Цачева.

Държавният глава и неговото вице се избират чрез пряк вот за срок от пет години.

Сред правомощията на президента, разписани подробно в Конституцията, е да насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление, както и да определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.

Той отправя обръщения към народа и парламента, сключва международни договори, обнародва законите, утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет, назначава и освобождава от длъжност посланиците ни и постоянните представители на България при международни организации по предложение на правителството и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната.

Президентът награждава с ордени и медали, дава българско гражданство и лишава от него, като това правомощие може да възложи и на вицепрезидента, както и това да предоставя убежище.

Държавният глава може да помилва осъдени, като това право също може да прехвърли на вицепрезидента си.

Президентът може да опрощава несъбираеми държавни вземания и да наименува обекти с национално значение и населени места.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.

Президентът оглавява Консултативния съвет за национална сигурност и обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет.

Президентът може да наложи вето на закон и така да го върне в Народното събрание за ново обсъждане.

След парламентарни избори президентът, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на правителство, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.

Въпреки детайлно разписаните правомощия на президента се оказа, че все пак в Конституцията има пропуски.

Така че най-вероятно ще се наложи Конституционният съд да трябва да се произнесе по процедурата за назначаване на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев и насрочването на парламентарни избори, ако премиерът Бойко Борисов реши да подаде оставка, както се закани, ако Цачева загуби вота.

Мандатът на сегашния държавен глава изтича след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г. и затова Плевнелиев не може да разпусне парламента, въпреки че има право да назначи служебен кабинет.

При оставащи по-малко от 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание, гласи чл. 99, ал 7 от Конституцията. Може обаче да назначи служебно правителство. Това е разяснено и в решение на Конституционния съд от 1992 г. То е взето по искане на 51 депутати, след като падна правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Решението разглежда правомощията на президента, парламента и служебния кабинет при невъзможност да бъде съставено редовно правителство. Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но пък не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент.

В Конституцията и решението на КС от 1992 г. обаче няма яснота какво се случва със служебното правителство, назначено от стария президент при встъпването в длъжност на новия, обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Емилия Друмева.

В решението от 1992 г. е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. Не е изяснено обаче дали това право се прехвърля на следващия президент и дали той може да назначи следващо служебно правителство с указа си за разпускане на Народното събрание.

Съществува както тезата, че новият президент ще трябва да направи нови избори със завареното служебно правителство, така и че би могъл да си назначи свой кабинет, който всъщност да проведе предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
7
 
! Отговори
РВ преди 7 години
до 25Ами, за да свалим крадливата пасмина от власта,за да направим тиквата политчески труп,за да покажем че не сме безгласна буква в тази държава.....
25
8
 
8
 
! Отговори
ист преди 7 години
Единият кандидат знае какаво работи президента.Другият кандидат знае как се работи на самолет.
24
2
 
10
 
! Отговори
за какво? преди 7 години
Може ли някой да ми обясни, за какво ни е президент?
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обнародва законите" - е как тогава нямал никаква реална власт , нека подчертая , че това е негово право , а не задължение. Тогава ако не е съгласен с даден закон може да откаже да го обнародва , защото законите стават задължителни за изпълнение и влизат в сила само и единствено след като са обнародвани в държавен вестник.
22
9
 
7
 
! Отговори
до 18 "от 16до преди 7 години
ти се нескопосан манипулатор драги! или абсолютно заблуден.......1. Твоя Вожд е бил член на БКП и дори делегат на Конгрес! в което по същество няма нищо лошо ,но е престъпление да го укрива2. Има ли някой в БГ да не разбра ,че БСП ту дърпат юздите на пилотко?!3.Има ли някой в БГ да не е наясно ,че рейтинга на БСП е толкова нисък ,че сами посмърнто не могат да се върнат във властта?!?4.Г н Доган и лумпената част от българската популация ще решат днес изхода от балотажа
21
1
 
3
 
! Отговори
profetey преди 7 години
ВСС се състои от 25 члена. От този състав на съвета членове по право са председателят на Върховния касационен съд (ВКС), председателят на Върховния административен съд (ВАС) и Главният прокурор, назначени с указ на президента на републиката.За тези правомощия защо никой не говори?
20
1
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
А от къде ще си намери администрация ?Говориш големи глупости.ПС: днес агитацията е забранена.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До От 16 до 17не ме интересува радев какъв е, аз друго те питам понеже президентските и парламентарните избори нямат почти нищо общо особено както се очертава да приемат мажоритарния вот.
18
5
 
20
 
! Отговори
От 16 до 17 преди 7 години
Аз съм реалист - Радев единствен не е обвързан партийно , нито е бил , нито ще бъде и затова съм за него !
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16какви сте оптимисти ама, я ми кажи коя партия има възможноста реално да спечели едни нови парламентарни избори особено след като избора стане мажоритратен, че ми е много интересно да науча.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев , който е достоен за поста си от всичко избирано досега , има и едно особено правомощие - ще свали гроб :)
15
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Ще спечели, ама друг път !Ще видите довечера, че пак ще го е страх да подаде оставка.
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !хайде сега се върни в реалноста, като подаде тая оставка после кой мислиш, че ще спечели едни нови парламентарни избори... пак той и ще се отърве от всички други реформатори и тем подобни.
13
3
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Не е вярно, че президентът нямал достатъчно правомощия !Когато президентът е авторитетен човек, а не п.тка, може да свали правителството !Ето вижте - Радев още не е станал президент, а Тиквата вече пише ОСТАВКАТА !!!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
можел да прави вето ... ми че голям праз. Лея президент с дясно правителство колкото и вета да прави файда никаква, пак ще се приемат.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и сега като изберат радев ама като вдигне пенсиите с 500 процента , ще вдигне заплатите с още 200 процента ама като потече мед от чешмите мааааниииии
10
1
 
9
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
Прякото избиране на президент в България е ГАВРА с човешкия интелект!Този на избирателите и на кандидатите за президент!
9
0
 
8
 
! Отговори
какво работи? преди 7 години
нищо особено, заработва си охолни старини.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реално от самия президент нищо съществено не зависи когато се отнася до управлението на страната, а вие тук ще се избиете дали единия или другия... няма никакво значение.
7
0
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Като направя 40, ще се кандидатирам! Аз ще бъда най-честният президент, който България някога е имала! Ще доведа държавата до такива висоти, че всички в Европа ще се чудят и маят!