Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?

Коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно възможна, смята експерт
15 ное 2016 10:30,
210
Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.

"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи той Bulgaria ON AIR.

Политическият PR Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно е кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок.

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и Обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно.

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян попитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави е повече комунистак душа подкрепяше Първанов, после Кунева. реформаториете няма да влязат в следващия парламент.
163
6
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Слави ще се гушне с Марешки и старите си приятелки от реформаторския блок! Бойковистите намаляват с всеки изминал ден, така че обезателно ще има сериозна сила в следващия парламент извън ГЕРБ и БСП!
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСкам да питам нещо привърженициет на мажоритарните вот.Преди 12 години имаше избори за регонални кметове на софия. ДСБ пуснаха Прошко Проков. никой не го познаваше, но Командира рече "той е" и софия гоизбар за кмет на лозенец. мажоритарно Впоследствие Проко бе номиниран повторон и нали е позната личност -вече - Лозенец пак го избра. мажоритарно накрая Проко стана ренегат и отиде към Кунева. И пак хората гласуваха за него.Какво променя мажоритарното гласуване?
161
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора - разберете едно простичко нещо. с или без мажоритарен вот в България винаги ще се избират три типа политициА - подкрепени от големиет партииБ - мутри и мафиоти с много париВ - фолпевици като Глория или Ивана или спортисти от Близкото минало - Станак Златеав , Пламен КонстантиновТова Е! Други варианти няма! или трябав да си старшо богат или да си старшно известен или за имаш обвързаност с някоя партия.
160
0
 
12
 
! Отговори
Аз ще се извиня преди 7 години
ако при мажоритарен парламент няма ярко изявено представителство на двете основни формации - БСп и Герб за сметак на по-малките партии ще кажа много извинявайте говорих глупости и цяла седмица ще си посипвам главата с пепел. Обаче имам дълбокото подзрение, че ще се окажа прав.
159
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от "услужливи" медии!Ами ако не влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и тн? Голяма драма ще стане, ама няма да е за народа. Стадо 1, 2, 3 и 4 да напуснат парламента, че да не ви подкараме!
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 159 - "бонусът" се дава с цел да има стабилен парламент. във Великобритания където победителят задължителон получава 51 процента плюс процента - в ависимост от разликата със втория - трябав премиерът да хвърли оставката инача не могат да го бутнат с вот на недоверие. тоав е идеята - дава ти се възможност да правиш реформи. Имаш стабилност. Уви - така се отадалечаавш от народа.
157
1
 
6
 
! Отговори
_ преди 7 години
Много ми е интересно, ако не се стигне до това, което пророкуват политолозите -- най-големите гъзоблизци на системата, дали ще се скрият най-сетне в миша дупка и замълчат? Няма по-низше едноклетъчно в политическата ни фауна от политолога...
156
4
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Глупости! ГРОБ на парламентарните избори ще се загробят завинаги и категорично.Тези са пътници за никъде, не го ли разбрахте?
155
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, слабоумието се отличава с 3 познати степени - дебилност /Q 40-60/, олигофрения /20 - 40/ и идиотизъм /Q 0 - 20/ .Те, за тая последната група една крава е повече от 4 овце!!! Защото е по голямо! И каквото и да ги питат отговарят с - ,,ДА''. Също като българен на референдум!
154
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото на суверена е , че както ги избира така и може да ги свали от власт , специално тези описани в поста на Родолюбец , се съмнявам , че и месец ще се задържат на власт и то само ако приемем , че се случи да се намъкнат. Явно някой много се е притеснил олигархията или някой друг дали ще е в властта , нормално , всички имаме своите притеснения , ама защо не се притеснявахте така когато партиите и олигархията ограбваха държавата
153
0
 
6
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
До РодолюбецАми ти какво искаш? Какъвто материяла, такива и министрите, толкова е просто и очевидно.
152
8
 
15
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
През 2017 г. ни очаква това: ще се проведат мажоритарни избори, а в праламента ще влязат всички олигарси, престъпници, наркотрафиканти и пр. марионетки на юдео-масонската върхушка.Премиер ще бъде Славчо Масона, министър на вътрешните работа Грухчо Пеевски, на външните работа Боко Тиквата, министър на здравеопазването Магарешки, а на спорта Гриша Ганчев или Кирил Домусчиев.Надявам се, че ще бъдете доволни, чакат ви "светли" бъднини!
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 163Ти ми кажи откъде идва? Я ми кажи още - какви са шансовете на Бат Сали срещу икономист /примерно/ с две висши образования, при директен мажоритарен вот?
150
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, да попитам - къде бяха ш***те експерти да обяснят какво точно означава мажоритарна и пропорционална система и кое е по-доброто. А не шоуменът да прави референдум като Брексит, на когото половината казали ДА, не знаят за какво гласували. Къде бяха медиите? Защо никой нищо не каза?
149
3
 
8
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Слави и партия. Бареков Втори. Събра хора на Орлов Мост, защото концерта беше безплатен.А останалите...триглавата ламя си е ламя, независимо коя от главите е на4ело.
148
2
 
17
 
! Отговори
конспиратор преди 7 години
Гледам-гледам и ме засърбява езика да кажа само едно : ОВЦИИИИ пак ви успиват.
147
4
 
12
 
! Отговори
пури и перуки преди 7 години
Мажоритарни избори 2017Премиер селянчето Слави. Министри: Гр. Ганчев К. Домовчиев Хр. Ковачки В.Златев и на здравето ***?арешки с резултати на БФС
146
1
 
13
 
! Отговори
алф преди 7 години
Слави вдигна топка на Боко тиквата.
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 153 е долния коментар