Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?

Коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно възможна, смята експерт
15 ное 2016 10:30,
210
Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.

"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи той Bulgaria ON AIR.

Политическият PR Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно е кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок.

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и Обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно.

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян попитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 151 А бе лаик, а този експерт от къде идва?
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bsp da ne priema gerb sa koalizia tia komunjagi gerberi plueha objdaha bsp dps ninova ne se lsjete v lajlivoto of4ar4e. Na gerb valka si smenja kosinata no haraktera ne. Skriti komunjagi ot gerb ne v bsp
142
9
 
8
 
! Отговори
сс преди 7 години
При мажоритарен вот герб взема поне 80% от парламента. Факт!
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахте ли, че народа е враг на политиците и политиците са враг на народа? Когато врагът ти казва кое е добро и кое лошо, ако имаш малко между ушите, можеш да си извадиш заключение кое какво е.
140
0
 
7
 
! Отговори
55 преди 7 години
До Анонимен 156Че как така щом си победител, ще получаваш "бонус"? От къде на къде? Това е несправедливо и е "елегантна" подмяна на вота, да не кажа - фалшификация! Колкото взимаш - толкова получаваш. "Изборите" в Уса са също една голяма фалшификация, при която "побеждаваш", въпреки, че физически губиш!!! Найс далавера, а?!
139
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите са ниски защото се КРАДЕ. България е богата държава - 16 милиарда заем, 4 миарад НЗОк, 4 милиарад КТБ, Дянков отчете 2,5 милиарад ръст в контрабандата, 5-6 милиарад се дават на *** аз ток, вода, телефон, жилища, цигари, здравни осигуровки, Булгартабак, Аеце Белене - това са сума ти пари.... за тези пари можеше да имаме три пъти по-висок стандарт. около 2000 души си повишиха стандарта, а средният българин мизерува.
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Великобритания по принцип победителят не може да получи по-малко от 50 процента плюс 1 гласа. Идеята е, че не трябва да има кабинет, който да си ходи преди края на мандата, освен ако Премиерът сам не хвърли оставка. Ако това обаче се случи неговият мандат се "доизносва" от друг член на партията му както Направи Гордън Браун с тони Блеър и какот стана Тереза мей при камерън.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯВно ти не знаеш как е - Ципрас миналат година спечели само с няколко процента разлиак но получи 145 депутата при нужни 151 именно защото към вече разпределените депутати му се ПРИДАВАТ ОЩЕ 50, по смисъла на това че е победител. Наистина там пропорционална система с преференция, но пък в Италия където е мажоритарна също има подобен метод, както и във класическата мажоритарна система - Великобританиия.
136
1
 
10
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ПЕНСИИТЕ СА НИСКИ,ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ,НЯМА ПАРИ ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ОТЧИТА ПРОДАЖБИТЕ И УСЛУГИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА,ВСЕКИ ГЛЕДА НА ПРОДАВА НА ЧЕРНО,АВТОМОНТЬОРИ,ЛЕКАРИ,ЗЪБОЛЕКАРИ,ЖЕЛЕЗАРИ,ТУРИСТИ,АДВОКАТИ,ПРОЕКТАНТИ,УСЛУГИ,А БЕ КЪДЕТО СЕ ЗАВЪРТИШ 50ПРОЦЕНТА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ БЕЗ ДА УЧАСТВУВА ДЪРЖАВАТА.НАВРЕМЕТО ПРЕДИ 50 ГОДИНИ КОНЯК ПЛИСКА,ДА ТИ ПРОДАДАТ ЗА КОНЯК ПРЕСЛАВ СИ ХОДИШ ПО 127 ПОСТАНОВЛЕНИЕ.СЕГА ПОЛОВИНАТА ОБОРОТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е НА ЧЕРНО.Е ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,АКО ИМА РЕД ,АМА НЯМА.
135
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ейййй , гледам голям рев настъпи и срещу свикване на ВНС и срещу промени в изборните правила , то големи страховити хипотези и твърдения бре , все едно слушам Борисов и края на света. А между другото , що червени , сини , *** и незнам си там още цветове и олигарси не вземете да върнете всичко което заграбихте през годините на този прословут и несъстоял се преход ?
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150Глупости! Избираш човек срещу човек. Експерт срещу партиен парашутист. Ти избираш. Никого не ти пробутват.
133
4
 
2
 
! Отговори
монарх преди 7 години
Да живее царство България.RESPUBLICATA ни носи само беди.Вийте статистиките.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега нали изборите бяха пропорционални? Хареса ли ви? Бат Сали депутат, хареса ли ви? Искате ли още бат Сали да ви клати?
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има още нещо което не осъзванате. При мажоритарен вот първата партия получаав голям бонус, дори да е първия партия с половин процент - в някои страни - Гърция например иил Италия- тя получава още 50-60 места.В други държови - великобриатания - спечелилият получаав половината парламента плюс един гласа ПО ПРЕЗУМПЦИЯ, а отгоре на тоав като БОНУС получаав места според своята разлика в проценти от втория.т.е. една партия победителак би могла да взеем от 122 докъ 210 места в Парламенат при мажорит
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пешко - хубаво си ги дал математичиски моето момче - първата партия има 110 души, втората 100, третата - 30, ами какво ще стане като първата е Герб, втората БСп(ли обратното) а третата - БСП. Бойко кааз че коалиция С ДПс няма да прави. това значи - или БСП - ДПс или нови избори. И пак - същите партии. което значи или абсолютна власт за Герб или БСп - ДПс втори вариант няма.
129
1
 
4
 
! Отговори
мраз преди 7 години
Тихо се сипе първият сняг ...
128
3
 
6
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
На предстоящите избори - сигурна победа за БСП с 10 до 20 % разлика пред втория /не се знае кой ще бъде/. ГЕРБ отиват на бунището на историята като СДС и НДСВ /никой няма да ги помни/ .Крадливите им кметове и депутатки директно в затвора /разширение на Централния затвор и Затвора в гр.Сливен/. След изтърпяване на наказанието и отнемане на заграбеното НАРОДНО имущество Грешка Цацева ще работи като продавачка в магазин за дрехи 2-ра употреба на Женския пазар, Тиквата ще работи като пазач на открития автопаркинг в гр.Банкя, а Цецкоу ще работи като учител по физическо в Трето помощно училище!!! Че
127
4
 
6
 
! Отговори
55 преди 7 години
До Анонимен 146Борисов прави много компромиси в името на стабилността ... и това го прецака накрая. Винаги, когато правиш компромиси, от които ставаш зависим, накрая обираш калая ти, а не този, на който си направил компрмисите "в името на стабилността".От тази гледна точка - желанието сам да управляваш и носиш отговорност е разбираемо... Его-то и личната инициатива, на масоните ви е забранено, знам!
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП...........................ами,като си помисли човек,че са от едно котило.....
125
0
 
9
 
! Отговори
ръката с косата преди 7 години
трифонофф ходи и слага минуси на всеки писал срещу му:) Или масоните от тъмния кръг?:)Още неосъзнават какво им се слушва:). Урагана на 13-ти беше само лек повей, като намек. Не сте вешни нито богоизбрани.