Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?

Коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно възможна, смята експерт
15 ное 2016 10:30,
210
Мажоритарните печеливши: ГЕРБ, БСП и ДПС! А Слави, Марешки?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.

"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи той Bulgaria ON AIR.

Политическият PR Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно е кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок.

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и Обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно.

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян попитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 7 години
До ПешкоПри по-малко партии решението би било взето по-лесно (това само предполагам, щото нали обсъждаме)--А защо да е лесно? Именно защото "все се разбират накрая", затова вече твърдо над 50% не гласуват, въпреки, че силово ги "задължават". НЕ може да се разбират, щом са противници. Има ли "разбирателство" -това е за сметка на избирателите.Затова Бойко беше 10 години беше трън в очите на истеблишмънта, защото хем не е масон,държеше сам да решава и сам да носи отговорност за решенията си.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЯЛИЦИЯ МЕЖДУ ГЕРБ И БСП НЯМА ДА ИМА. КОАЛИЦИЯ МОЖЕ САМО БСП-ДПС. ВЕЧЕ БЕЗ АТАКА.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 100 то и сега има "независими" кандидати. Ето в едно то предните народни събрания се кандидатира Емил Хърсев. Защо не го избрахте?разбери бе човек, за да те изберат трябав кампания. Кампанията се прави с МНОГО ПАРИ.Ако не си от партия, а си "независим" значи си мафиот. няма среден вариант.В САЩ избраах Милиардер, ама не ми разправяй на шапката че Тръмп е честен. нито берлускони, който царува 20 години в Италия -и той бе мафиот.
101
5
 
14
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
С гласуването на т нар "референдум,българина показа за сетен път колко малко мозъГъ има!!!..Все по лесно става да го работят,и то с негово съгласие..27 години чалгия!2 поколения чалгаджии!..това е резултата!
100
4
 
12
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Това ли се нарича Разбиване на статуквото??? В редуване на конфигурациите??: БСП и ДПС +Герб или Герб + БСП + ДПС или БСП и Герб + ДПС + евентуално партийката на някой си Марешки или Трифонов, които ще са в парламента само за присъствието? Това ли се разбира под разбиване на статукво в България ? Това се нарича тежка форма на национална шизофрения.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЩЕ ИМА. НАБИЙ СИ ГО В ЧУТУРАТА ДРУГАРЮ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софиянски усмихнатото лиец на корупцията -2 мандата и половина..калфин се яви на мажоритарни избори ДВА пъти- за пет години той е загубил над 800 000 гласа. Толкоав ли е станал противен. Съмнявам се. това е ПАРТИЕН вот на МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИVАми каракачанов . прединият път - 30 000 гласа - сега 550 хиляди. И той е станал аз 5 години изведнъж симпатичен на хората? И няма нищо общо с това, че патриотите се обединиха? за какви мажоритарни избори говорим?
97
0
 
4
 
! Отговори
И преди 7 години
Който негледа телевизия, пък камоли слави? И откъде на къде ще слушам баш него????Кой е той???
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех,Пешко,Пешко,ти си просто една пешка,нищо повече.
95
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
за 27 години какво направи каракачанов сменяше коалициите и килограмитезащо не спря издаването на бълг документи на 4 и 5 поколение турци и македонцимарешки увеличи цените на лекарствата и изпадна от пенсионерското полезрениев сащ са демократи и консерви в англия са либерали и тори в гърция бяха новадемокрация и пасок сега чак се намеси трета партия ама до кога така че за какво са ни малки партии ако станем с 120 депутати което е достатъчно за малка българия
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в големите градове ще има представителност, но в малките ще спечелят мутрите - Цоко напримерБратя галеви бяах близко до победа в дупница 2009, когато имаше квази-мажоритаран система - в един тур.Ковачки е абсолютен деспот в Димитрогврад, а Гриша Ганчев - Ловеч. Сега като си накупат и депутати от сътветиния регион, направо ще стане непоклатими. Ами Домусчиев? по морето ще се бетонира. да не напомняме за скандалия Кирийл Йорданов - 4 мандата като кмет. ЕВАЛА!
93
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Предложение: Да се избира цялото правителство мажоритарно!Народно събрание за какво ще ни е тогава. И без това гласуват според вождовете си. Само да им плащаме пък те да си играят на котка и мишка, кога ще направят кворум и кога не.
92
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Очаквайте разкази и на тетката от съседния вход как Радев перял гaщите като истински Тимур и неговата команда. Ретро класикаИ с войнишката куртка тръгнал да се разхожда, нарочно го прави по снимките да не е с костюм а с фатмашка униформа. Може така да се покаже и на Европейските колеги в Брюксел ще го гледат и ще се чудят, новия Кастро ли, Чегевара, или Уго Чавес гледат изумено какво ставаАз ще ви гледам по барикадите на кръстовищата по новините в Aв$трaлия
91
2
 
6
 
! Отговори
ДАНИЕЛ МИТОВ JEW 1 преди 7 години
АБЕ НИКОЙ НЕ Е КАЗАЛ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ САМО '''ПАРТИЙЙНО ИЗДИГНАТИ'' КАНДИДАТИ..ТОЛКОВА ЛИ ВИЕ МАЛЪК МОЗЪКА,,.ИМА КВАРТАЛНО ОБЕДИНЕН КАНДИДАТ, ГРАДСКО ОБЕДИНЕН ЗА МАЛЪК ГРАД, ЗАВИСИ ОТ БРОЯ НА МЕСТО ЖИВЕЕНЕ ЗА ЕДИН БРОИ КАНДИДАТ..ДЕЛИМ НА 100...ВИЕ ЩЕ СИ ГО ИЗБЕРЕТЕ ПРЯКО БЕ,КАКТО СЕГА СТАНА С ПРЕЗИДЕНТА.В СОФИЯ ЩЕ ИМА НАЙ-ВЕРОЯТНО КЪМ 30 БРОЯ ДЕПУТАТАИ, ЗАЩОТО ИМА НАЙ-МНОГО НАСЕЛЕНИЕ. КОЙ Е КАЗАЛ ЧЕ ЩЕ СА САМО НА ПАРТИИТЕ КАНДИДАТИ ??ОТВОРЕТЕ СИ РОБСКОТО СМАЧКАНО СЪЗНАНИЕ.
90
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До 1990Специално за малкото партии, представени в парламента!, имам предвид, че така ще са по-ясни политиките им - ляво, дясно, либерали, консерватори - довчера имахме правителство, което разчиташе на поне три партии за всяко свое предложение и в крайна сметка всичко, което се опита, се получи половинчато и с триста зора. При по-малко партии решението би било взето по-лесно (това само предполагам, щото нали обсъждаме)
89
0
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 7 години
ти ен си слушал - взима се за действилен глас ПРИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ.При парментарни не е нака. зеленогорски окреящ гората, какво ще стане ама Цветозар томов само вдигаше рамене.
88
1
 
1
 
! Отговори
Vazovi zavodi преди 7 години
Vseki bulgarin sled voenna slujba s lichnoto si orajie u doma. Vseki bulgarski voinik ima pravo na lichna sigurnost i neprikosnoven lichen jivot u doma si. Taka i sam moje da se opazva ot kradci i poboinici v rodinata si.Polezno e i za usmihnatata uchtivost i lubeznostta na bg grajdanite. :-)
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 процентен праг и 5 процента "Никой" - 9 процента бариера за малките партии - улбиваш от раз Енчев, дончева, АбВ, марешки, ДПС впатриотите взимат 16 процента и не влизат, Влизат БСП и Герб с по 20-ина-25 процента(малки разлика) и имаме двупартиен парламент.
86
1
 
1
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
До пак плашитеАми Радев ще ви докара военни пенсионери, за портала на НС, зс WC-то на НС...само кажете!!
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на парламентарни избори като попълниш квадратчето "Никой" ще убиеш малките партии моето момче. Всеки глас " не подкрепям Никой" на ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ВДИГА БАРИЕРАТА И ТЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ И 10 ПРОЦЕНТА. МОЖЕ ДА СТАНЕ И 15 ПРОЦЕНТА!