Мажоритарни избори? Повече от зле, отсече Близнашки

Съветва обаче да ги въведем, за да се изпие горчивата чаша
16 ное 2016 12:22,
62
Мажоритарни избори? Повече от  зле, отсече Близнашки
Снимка: архив "Булфото"

Мажоритарна система на два тура е повече от зле, но тя трябва да бъде въведена още за предсрочните избори, за да се видят последствията, призова бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Нека да изпием горчивата чаша докрай и незабавно да се направят промени в Изборния кодекс и да отидем на избори с мажоритарна система на два тура, за да се видят последствията", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Според него идеята за мажоритарна система е повече от зле, но нека се види ефектът й.

Преди няколко години именно Близнашки беше начело на Инициативен комитет, който предлагаше провеждането на референдум за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Идеята беше хората да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Това, което аз предлагах, беше смесена система 50 на 50 - партиите да запазят своите физиономии, но да ги принудим да изкарат напред авторитетни личности, които да бъдат мажоритарни кандидати", обясни той днес. 

Според него ако сега се премине към мажоритарни избори на два тура, партиите ще бъдат пометени.

"България не е почервеняла, това е голямата заблуда на "Позитано" 20. И едните, и другите ще бъдат задраскани при едни мажоритарни избори. Единственият сигурен опит е горчивият опит. Нека да реформираме Изборния кодекс и да дадем възможност хората да разберат за какво става въпрос", каза още проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Ами да преди 7 години
По същество все едно избори за кметове. Пак ще са си повече партийни . Като цяло отслабва влиянието а евентуална опозиция (щот в парламента ще влизат само такива коитоса си спечелили изборите, гласовете на тези загубили са без значение: няма пропорционален вот- не мисля че е кой знае колко ок). Като промяна може някой местен депутат да влезе в смисъл издигнат от местни полит движения. Казва ли ти някой апокалипсис ли ще е. Дано не е :)
46
0
 
1
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
За това ако гласуват повече - съвсем ще им излезне крива сметката на купувачите.. При по-точна сметка спрямо последните 3 избора, ще трябва да купят поне 800 000гласа..А организацията на купуването..?? За това са толкова уплашени всичките от статуквото - няма как да се случи! Сигурно ще има купени 10-20 депутата - и кво от тва.. Нооо, трябва да има и вариант за отзоваване на депутат, който е стъпил накриво. Да не им е толкова спокойно..Това е изборна длъжност, а не "назначение"!
45
0
 
1
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
Точно така-не може да се купят толкова много гласове при мажоритарните. При район от 30 000гласа- обикновено гласуваме около 50%/последните години/ или за спечелване са необходими най-малкото /но сигурно повече/ поне 7 500гласа, да приемем, големите партии имат около 20- до 30 % сигурни гласа, т.е. остават им още поне 5 700гласа да купят за да имат избран депутат. За поне 100 депутата да кажем ще трябва да купят 570 000 гласа минимум! Или гласували 3 500 000, купени 570 000... НЯМА КАК ДА СТАНЕ!
44
0
 
1
 
! Отговори
експерт преди 7 години
До П.ПетровИ като влязат 100 "купени" какво точно ще направят срещу 140 "некупени" ? точно нищо!!!а кой луд ще плати 100 по 100000 = 10 000 000 ! за нищо?? като правите бакалски сметки, поне ги смятайте докрай !!
43
0
 
2
 
! Отговори
експерт преди 7 години
Леле как се е уплашил, че партиите щели да бъдат пометени!... Ами в този вид е повече от наложително да бъдат изметени *** които неясно защо се наричат партии!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИВан Тотев - крадец и престъпника - 2 мандат кара кмет на Пловдив.Софиянски навремето изкара два мандата и половина, Чомаков - три мандата.Кирил Йорданов - 4 мандата. Това са все МАЖОРИТАРНО избрани личности.ЗА Плевневлиев и Желю Желев да не говорим.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мажоритарен вот за Каракачанов 2016 - 600 00 души. пет години по рано - мажоритарен вот за същия човек 30 000 души. Брей колко сме го заобичали Каракачанов за пет години.Калфин - над осем пъти сме го намразили за пет години. Само не ми разправяйте че няма партиен вот на мажоритарни избори. Ак Цачева я бе предложило БСП нямаше да вземе и 10 процента.
40
2
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Близнашки, *** какво сътвори с евродирективата относно топлофикация?! Вмъкна я тихомълком в ДВ колкото да отчете дейност, но не я въведе на практика. Така ли се прави?! Не се прави така! Не е почтено!
39
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Край Когато народът е ***, за олигархията всички системи са добри и въобще не и пука кого ще подкупи. Положението в България го доказва. Основната причина за състоянието ни е липсата на гражданско общество и граждани. Народът е стадо и няма грам политическа култура. Като шарани си падат по лъскави лампази и през пет години намират нови месии.
38
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен На обикновения човек и без това не му е мястото в парламента. Може да има известна полза от мажоритарните избори, ако се съчетаят с улеснен начин за отзоваване на депутати.
37
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Край, Сега с преференцията пак може да се гласува за конкретни хора, дори да са по-назад в листите и без да е мажоритарен вотът. И какво прави електоратът? Маркира два пъти една и съща цифра за по-сигурно !Разбираш ли, че не избирателната система е виновна за лошите избори ?*** електорат в съчетание с медийна манипулация платена от олигархията в съчетание с купен ц. вот и натиск със страх върху малцинствата!
36
2
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До КрайЕ тези три малки кой, как и защо ги вкарва мислиш? -> Пари -> Реклама -> Покупка на гласове -> Пари ! Кръговратът се затваря ! Мажоритарният вот не води до по-добро, когато електоратът е *** и липсва гражданско общество, което да е коректор на властта !Може би ще се харчат повече пари за избори, но те пак ще отидат в олигарсите, които държат медиите - Гергов, Пеевски, Прокопиев. Да не забравяме на края, че Трифонов работи точно за такава медия !И какво печели народът?-Нищо!Разбираш ли изобщо за какво си гласувал ?!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво лошо - президент Митьо пищова и премиер Славчо шоуто /може да научат български език/ а народа си остава безсмислен материал.
34
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Сега управлението на държавата се формира от партиите. А КАК се формира управлението на партиите. Дали демократично шефа е влязал в Н ската партиина организация и се издигал с години по партиината йерархия. НЕ. Лидерите на партиите са назначени от Олигархията. Олигарси и Партиици са в симбиоза като свински черва.Някой даже са едновременно и двете - Гергов, ББорисов. и пр.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то щото при сегашната пропорционална система не се купуват гласове, пропорционалната система допуска безлични послушковци, както и феномени като бат' Сали които да влязат в парламента с 50-60 гласа и не забравяйте че мажоритарния вот е 2 тура, което до голяма степен ще направи пазаруването трудно а в някой случаи и безмислено
32
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
До ППетров - да с 300 -500 хил лева ще можеш да избереш един мажоритарен кандидат. ЕДИН. Сега с две- три милки си хващаш "лидера" и си спестяваш останалите.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До П.Петровпри пропорционална система се търгуват много повече гласове, и причината е че там трудно може да се проследи основния купувач
30
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До Край 24При избирателна активност около 40% и 240 депутати, за да влезе който и да е в парламента му трябват около 5000 гласа, по 20 лв. на глас 100000 и е вътре !Дори двойно да е после тези 100-200 бона ще си ги избият десеторно с контрабанда, проституция, обществени поръчки.Това вдяваш ли го ?!
29
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не променяйте системата - сегашната си е екстра. Ще се връткат КНинова и ББорисов с някой и друг балансьор и това до края на "Прехода" които всъщност е безкраен. Пеевски Прокопиев, ГРиша Ганчев, Черепа, В Златев и десетина души още ще ви управляват, стрижат, доят и дерат реално. Нищо не променяйте до пълното изчезване на балгарската нация - пък после ще му мислим.
28
0
 
0
 
! Отговори
Ban ki a преди 7 години
* Sadebnata bg systema s krakata nagore - korupciata e pak na rahat :-) * Agentite i chengetata pak sa dovolni ot dimkite...i na rahat :-)