Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!

Да не бързаме, призова политологът Антоний Тодоров
22 ное 2016 10:00,
59
Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Мажоритарната избирателна система ще бъде драматична единствено за преплетените олигархични политико-икономически елити, които в момента управляват тази държава, заяви социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Аз съм радетел на мажоритарния избор. Хората не знаят всички рисковете на мажоритарната система, но тези на пропорционалната вече ги изпитаха на гърба си 27 години. С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление", заяви още Радева.

Според политолога Антоний Тодоров бързането по темата в момента е контрапродуктивно.

"Ако гражданите наистина искат по-добро управление, кой гарантира, че тази промяна в изборното законодателствоще доведе до такова?", попита още той.

Политологът подчерта, че кампания за разясняване не е имало, защото "референдумът беше на същата дата, както президентските избори, които потиснаха тази кампания".

"Дават ни за пример Франция - мажоритарна система с два тура, Великобритания - с един тур и САЩ, защото това е англосаксонската система, както и Канада. Но за Европа пропускат да добавят, че тази мажоритарна система се използва в Беларус, Азербайджан, Македония", настоя Тодоров в ефир.

"Мажоритарната система е силно партийна. Защо даваме за пример тези страни? Първо, защото нашите деца отиват там, а не техните деца идват тук. Просто тези страни имат добро управление", посочи Радева.

Според Антоний Тодоров изборите са стигнали до един лимит, от който "не можем да извлечем кой знае колко много повече".

"Нашата избирателна система има много недъзи. Тя трябва да бъде променена, но не бива да бъде променена спешно и бързо", настоя той.

"Народът се е произнесъл. Аз съм изключително огорчена. Този елит не заслужава народа си. Тоталитарната система не е разградена, тя е в умовете ни, а елитът ни я обслужва", заключи Мира Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, пичове, я помислете! Ако в избирателния район с трийсе хиляди избиратели е имало честни, умни и достойни люде - те отдавна да са се изнесли към по-добро бъдеще, за тях и за децата им. Останахме ти, аз, Атанас и Спас - който и да избереш, ще сбъркаш.
13
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не теоритизирайте против Мажоритарната система - ясно е че има и недостатъци но трябва да се пробва ПРОМЯНА. Тези дето са против май искат да си караме като досега.
12
2
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
А сега как е ? ГЕРБ, БСП, ДПС, просто в различна конфигурация 1, 2, 3 или 2, 1, 3 или 1, 3, 2. Сега е шанса да променим нещата.
11
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
Единствения твърд противник на МИ 2тура и ДПС - сами си отговорете защо преди та тракате по клавиатурките.
10
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Не си прав. ДПС повече от 15 депутата няма да може да вземе. Все пак е важно да видим как ще разделят районите.
9
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Искате да ви управлява ББорисов КНинова и Доган/местан - няма проблем просто им гласувайте по досегашната система. Мажоритарни изори - раздават картите наново и почва нова игра.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гернаджиите да не бързат да потриват ръце защото в България електората на БСП е националистически настроен за разлика от западна европа, където най холемите либерастии са в левите партии. Така че на втория тур да не стане олеле кво стана пак че не познахме...
7
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Напълно подкрепям "номер 1".Може Кунева или бат Сали да не влязат в парламента, но може да си платят на някого и да влезе вместо тях. Толкова ни е пропаднало обществото че каквато и политическа система да направим, депутатите винаги ще са ****.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до изнервенТо пък един елит...
5
1
 
8
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Защото тия в парламента само и единствено лапаха и даваха мило и драго само и само да се докопат до властта. След което трябваше да се отплатят за услугата че са ги избрали.
4
1
 
11
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Тия в парламента да не ревът като ободени мИЕчета. Ами да вземат да се змаислят какво направиха или какво не направиха, че да се стигне до тук.
3
0
 
15
 
! Отговори
Калитко преди 7 години
А, шанс, те се майтапиш. Тези, дето ги избираме, са си наш образ и подобие, ангели има само на небето. Докато избирателите са тези, дето добре се знаем, резултатът ще е винаги същия. Мъдрият китайски народ какво е казал - както и да се въртиш, не забравяй, че *** ти ще е все отзад.
2
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 7 години
Единствената гаранция която дава мажоритарната система е ШАНС да променим управлението. Ако не се възползваме вината си е наша. Сега обаче властта е узурпирана от две партиини върхушки - на Герб и БСП с помощта на по-малките и при избори при сегашната система нищо няма да се промени.
1
6
 
13
 
! Отговори
избирател номер едно преди 7 години
Като знам какви сме избиратели, по каквато и система да избираме, все ще сме недоволни. Иначе сегашната ситуация е от типа "не знам какво искам, но сега го искам". В семейството такива случаи завършват със скандал, два шамара и шумно мачкане на чаршафи.