МС проучи и научи: Не можем да намерим толкова машини за вота

Правителството се допитало до държави с опит в машинното гласуване
Обновена: 15 фев 2017 14:47 | 15 фев 2017 14:00, Веселина Йорданова
72
МС проучи и научи: Не можем да намерим толкова машини за вота
Снимка: архив Булфото

За предсрочния вот на 26 март правителството се е допитало до държави с опит в машинното гласуване чрез дипломатическите ни мисии.

Проучването било направено преди официалното обяване на обществената поръчка от ЦИК.

"Направеното проучване за съжаление към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", заяви говорителят на кабинета Ирина Белчева.

Още по темата

Оказало се, че в Словения машинното гласуване е само за хора в неравностойно положение.

Във Франция е частично и експериментално, а в Холандия, коментирана като страна, от която можем да вземем или наемем машини, ресурсът е в ръцете на общините и воденето на преговори за краткото време е почти невъзможно.

В събота ЦИК обяви обществена поръчка за осигуряване на 12 500 броя машини за гласуване. Прогнозната стойност на поръчката е 12,5 млн. лв. без ДДС.

Наличието на машини за гласуване във всяка секция при следващите парламентарни избори бе записано в едни от последните промени на Изборния кодекс. ЦИК обаче не обяви обществена поръчка по-рано с аргумента, че тези избори са предсрочни и текстът не важи за тях. Но ВАС се произнесе, че всички трябва да можем да гласуваме с машини още на 26 март.

През уикенда служебният премиер Огнян Герджиков допусна, че ако машинното гласуване се провали, това може да стане основание за оспорване и непризнаване на изборите.

Говорителят обяви, че докладите от ревизиите за състоянието на министерствата, които служебният премиер поръча на министрите, вече са в Министерския съвет. Проф. Огнян Герджиков лично ще обяви резулататите сутринта в петък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Някой сети ли се да пита производителя?
40
8
 
0
 
! Отговори
Гласоподавател преди 7 години
Аз лично искам да гласувам машинно, и ако в секцията в която трябва да гласувам не ми даде такава възможност ще откажа да гласувам и ще подам жалба, затова че не ми е предоставена такава възможност!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то си пише, че ЦИК не е обявила навреме поръчката за машините, какво общо има тогава Герджиков и служебното правителство? Откъде да ви извадят машини в последния момент?!
38
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
ВАС и Реалността 2 различни Вселени! Наистина трябва изобщо да не си в час за да си въобразиш че за такъв кратък период може да се произведът въпросните машини! Тия там абсолютно са се самозабравили!
37
1
 
3
 
! Отговори
Чудя се преди 7 години
Как така изведнъж основен проблем за гласуването станаха машините? Здравия разум някак си ми убягва в това твърдение. Дали аз съм луд или ме правят на луд? Все такива въпроси си задавам.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това правителство го назначиха с основна цел провеждане на едни честни най-обикновени парламентарни избори, а то е на път да се издъни по всички параграфи.Ама от комунисти какво друго да очаква човек!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков им право да смени и конституцията с велико събрание.
34
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Баси! Това ли е проблема на държавата?! Стари хора умират от глад и студ, няма пари да се лекуват децата, разпадат се пътища и тунели, а те тръгнали да харчат милиони за някакви машини! УжасТ!!!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В закона не е казано дали машинките трябва да работят ;-) Наречете принтерите в секциите "машини за електронно гласуване" и ето, че законът ще е спазен ;-)
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служебното правителство се занимава с ревизия, която няма време да направи; започна да руши здравната система, при положение че няма идея как да я подобри; сменя областните оправители, замествайки ги с подозрителни типове;...Но не върши това за което е назначено служебното правителство - да организира честни избори
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става само с уволнения, трябва и акъл...... и работа...Герджика си мисли, че като уволни 100-200 човека и назначи на тяхно място комунисти, ще свърши работа.А трябва само да проведе честни избори. Затова го сложиха там този дърт пенсионер.
30
3
 
6
 
! Отговори
Архангел преди 7 години
Това е тълкуване на закона!! Герджиков, пишеш се юрист... В законът, приет преди 2 години, е ясно казано - машинно гласуване!! Никакво значение няма къде как гласували, друг е въпросът, че в цитираните страни има вече дистанционно електронно гласуване, демек по интернет. Мога ли и аз така да си интерпретирам данъците - не мога да ги плащам, щото са ми много високи и да си определя според дохода, а...!! ПИСНА МИ ОТ ГЛУПОСТИ И НАГЛОСТИ!!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин, да нема начин
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите насрочени от *** пред провал
27
5
 
4
 
! Отговори
Група от чужбина преди 7 години
Тези от това правителство ни вземат за ***.Нямало д. машини...............Що лъжете бе другари? Искате да провалите изборите, за да печелите време за БСП.Че да ви продадем достатъчен брой машини.Даже отстъпка ще направим.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без парламент си може като Живков ги събираше само за 1 месец и после копаеха на нивите.
25
2
 
8
 
! Отговори
Михойчо преди 7 години
А на бас,че последния момент ще излезе фирма?Фирмата се знаеше още преди да се гласува,за електронното гласуване...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оставки и нов МС докато се намерят машини
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президента Радев наруши конституцията, той насрочи избори, които не могат да бъдат проведени според законите на РБ. Единственото което му остава е да подаде оставка
22
4
 
7
 
! Отговори
валери преди 7 години
Какво шикалкавят тия , правят масови чистки , уволняват на ред , лъжи и компромати и как ще подготвят честни избари като нямят време ?