Майчиният език – задължителен! И лустрация, декомунизация...

И още от обещанията на Местан: НАТО, ЕС, ВНС и е-гласуване
282
Майчиният език – задължителен! И лустрация, декомунизация...
Снимка: архив "Булфото"

Задължително изучаване на майчин език в училище, декомунизация, лустрация, падане на забраната за агитация на майчин език, свикване на Велико Народно събрание, безплатно лечение за деца с увреждания и др. са залегнали в предизборната платформа на ДОСТ.

В нея има цял раздел, озаглавен майчин език и вероизповедание. Там коалицията на Местан е записала: "Изучаване на майчин език в раздел А на учебния план (общозадължителна подготовка) по съвременни учебници и учебни помагала и пособия".

В момента майчиният език се изучава като свободно избираем предмет в някои училища.

В платформата на Местан има раздел, озаглавен: "Декомунизация".  Там е записано, че ДОСТ ще подкрепя всички действия, водещи до осъждането на комунизма.

"Не можем да замълчим за ужасяващите престъпления на комунизма от близкото минало, сред които и насилственото преименуване на близо 1 000 000 български граждани, преследвани по етнически и религиозен признак", пише в документа.

Заради това ДОСТ обещава да се бори за премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим. Партията на Местан се обявява за въвеждане на лустрация по отношение на "номенклатурния апарат на БКП, ДКМС и репресивните служби на комунистическия режим".

Още по темата

Затова ДОСТ ще променя Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен и в него ще предвиди не само огласяване на имената, а разкриване на цялата истина за репресивната машина на комунизма.

"Реално обезщетение на лицата, пострадали от комунистическия режим и "Възродителните "процеси", е сред другите обещания на Местан.

И още - премахване на всички паметници и символи на комунистическия режим и идеология.

ДОСТ се обявява и за свикване на ВНС, което да закрие институцията на Великото народно събрание, за нова конституция и за електронно гласуване.

Във външната си политика движението на Местан е за засилено партньорство с ЕС и НАТО.

"Загубим ли ЕС и НАТО, губим всичко. Успешното ни развитие като силен член на ЕС и НАТО предполага дълбоки реформи във всички социални системи на държавата", са записали в документа си от ДОСТ.

Движението е против окупацията на  "украински Крим от Кремъл" и смята, че тази позиция е "най-безспорният критерий за демократичността и евроатлантическата идентичност на българските партии, политици и граждани".


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който му се говори турски- моля, границата е отворена
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как си турчин,а си роден в България? Как си турчин,а си с българска лична карта? Офф...
190
0
 
2
 
! Отговори
Източна Тракия преди 1 година
Като дете от фамилия на изселници от Източна Тракия, искам да попитам кога ще ни бъдат върнати земите и обещетенията от изселването? г-н Местан говори за комунистическите нарушения спрямо българските турци, но не споменава нищо за нарушенията на Турция спрямо Българите изгонения от техните родни места. Чисто Български земи, а не "турски". Като гледам се следва идеология, която е удобна и привлича избиратели. А и цели да раздели обществото с тези негови прояви.
189
0
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Тия партии,създадени противоконституционно, само ще лъжат трудолюбивите и съвестни граждани с турско самосъзнание ! Ще ги подстрекават! Ще създават постоянно проблеми на българската държава! Да оставим това, че техните лидери бяха *** на едно друго правителство, на една друга идеолигия !!! И сега / 30 години след 1989 г./ ще правят "лустрации", ще наказвот "виновните" за т.н. "възродителен процес"!?!? Още по-хубаво да изчакат още 30 год. Никой няма да знае, че и те бяхя БКП или ДС членове !
188
0
 
5
 
! Отговори
мамчето фут преди 1 година
Г-н Местан, аз като бъгарска гражданка не искам да ми бъде връщано името от Възродителния процес ,защото съм кръстена с българско ,звучно име.
187
1
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
В България се учи български език, който е официален. Ако всякакви турци или турски *** си мислят че ще променят нещо се лъжат. Тук турско не е било и няма как да стане. Ако стане ще получите втори Кюрдистан. Всяка империя заяла се с българи - изчезва.
186
2
 
11
 
! Отговори
?!? преди 1 година
То значи, че всички майки са българки защото не притежават друго гражданство всичко ще учат български.
185
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До анонимен
А вие , какво правите по широкия свят? Стойте си и вие в България и си ровете в кофите за ***.България - за българите, Германия за германците, Франция за французите и т.н.
Така е господине , тръгнали сте да пишете по форумите но сте си загубили ЧОВЕЩИНАТА.
184
2
 
8
 
! Отговори
Антибългарин преди 1 година
Бо......ът. Евгени Михайлов е по-долен и от Местан.
183
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизмът не е толкова лош.
Трябва да му се направят само някои корекции.
Той е много лош, ама много лош за хленчещата
псевдоинтелигенция.
Майчин език не трябва да е задължителен, а
факултативен. Задължителен е официалният
който е български. Местан е турски слуга.
Целите които преследва са разрушаване на
българската държавност под благовидния
предлог демократизация за баламосване
на наивните.
182
3
 
20
 
! Отговори
един преди 1 година
До Анонимен
По времето на комунизма във ВСИЧКИ специалности на ВУЗ имаше "запазени" за турците места, които бяха между 10 % и 15 % от всички места за студенти.
Ако не ме лъже паметта за местата във ВУЗ-вете за учители и медици блокираните/запазените за турците проценти даже бяха повече.
Като не знаеш или се опитваш да манипулираш съобразявайу че все ооще има хора които ПОМНЯТ, включително и взривеният от турци вагон за майки и деца
181
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
не желая депутати избрани от маичиния език тука е бьлгария които не го е
разбрал да се маха от бьлгария свят широк
180
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГА ЩЕ ОБЯВЯТ ТУРСКИЯ ГЕНОЦИД НАД НАРОДА НИ ЗА ПРЕСТЪПЕН.ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ ЗА ПРЕСТЪПЕН КОГА ЩЕ ОБЯВЯТ ДЕМОКРАТИЧНИЯ РЕЖИМ ЗА ПРЕСТЪПЕН ЧЕ СЪСИПА ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВА СЛЕД 1989г.
179
3
 
11
 
! Отговори
др.Сталин преди 1 година
Каква е тая опозиция в България .Може да иде по дяволите тоя Местан .Заради него да не мисли ,че Америка и СССР ще воюваме ..........
178
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, чудо --сред приетите в медицинските университети имало и турчета. Ами що да не- с рушвети и връзки може и пилоти да станат.
Пожелавам ти здраве, но ако си стоиш зад думите- когато ти се наложи търси да те лекуват точно те:-)))
Впрочем аз до сега турчин лекар не съм видял. Това да не е като да правиш баклави или да калайдисваш тави
177
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ангеле, сега няма привилегии за турците, както никога не е имало, но турците винаги са сред първите класирани по вузовете(можеш да си направиш справка). Ти защо не успя да се класираш никъде?
176
2
 
25
 
! Отговори
1 преди 1 година
Я па тоя! Да се присъединим към Турция, а??? Да си ходи при майчиния език!
175
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма турчета сред децата които редовно носят медали от международни олимпиади по математика и информатика?
...
Може би защото някой като теб не ги допуска в отбора по математика и информатика.
Поинтересувай се за списъците на класираните в медицинските университети, ще се изненадаш, че в топ 10 поне 4-5 са турчета.
174
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се чуе думата Турция, турски, на хората им се повръща! Искали турски език??? Да си говорят в оборите на този език. Тук официалния език е Българският! Не им харесва, ОК, Турция е зад границата. Заминавайте си там и си говорете на този отвратителен език. Да слушаш турски е наказание! Отвратителен! Баси, живеят изолирани, в Средновековието за което сами са си виновни.
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До don

"да знаеш от 9 гр. няма как да се скриеш и в миша дупка"
без публични заплахи, че НСО и ДАНС ще трябва и него да охранява за твоя и моя сметка.