Спасителят на машинното гласуване – с опит, но...

ЦИК ще проверява може ли "Лирекс" да се справи навреме
23 фев 2017 10:37,
18
Спасителят на машинното гласуване – с опит, но...
Снимка: архив Булфото

Фирмата, която в последния момент поиска да участва в поръчката за машинното гласуване, има опит. ЦИК обаче тепърва ще проверява дали тя ще може да се справи навреме със задачата, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред Bulgaria ON AIR.

"Лирекс" подаде документи малко преди да изтече крайният срок вчера.

Още по темата

Андреев обясни, че в самата процедура по кандидатстване има запитване с какъв опит са фирмите, желаещи да вземат участие в поръчката и с това отговори на появилите се съмнения дали фирмата-изпълнител има достатъчно такъв.

Професор Михаил Константинов също обясни в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че "Лирекс" има "известен опит".

"Аз съм работил с тях при експериментален процес, когато за първи път се прави машинно гласуване и те си свършиха работата. Чух, че фирмата твърди, че може да се справи с поръчката, която е голяма и трудна", каза професорът.

Александър Андреев представи пред Bulgaria ON AIR как ще изглеждат бюлетините, с които ще се гласува на изборите на 26 март.

"Партиите най-много се страхуват какъв ще бъде резултатът от преференциалния избор, да не би някой да им размести къщичката", коментира проф. Константинов.

Експертът по изборни системи смята, че квадратчето "Не гласувам за никого" е само шум в системата и няма никакъв смисъл от него. Той каза, че то трябва да бъде премахнато на следващите избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Енигма преди 7 години
ми едно време тези разносвачи едно замениха зелените паспорти с лични карти в цяла България сигурно имат опит с големи системи.......
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И откога разносвачите на кашони Лирекс имат опит в машинното гласуване?
13
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Машинно гласуване е разумно за следващите избори За тези просто е несериозно да се мисли че може да се органзира защото не е само до машините, които между другото знаете ли колко хиляди трябва да бъдат!? Трябва съответен софтуер и оператор за всяка машина, както и подготвен сервиз... С този напън тези избори да са с машинно гласуване по-скоро се цели то да бъде бламирано с поставен нереалистичен срок за подготовка.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как бе? Как ще има машинни, нали така няма да влезнат нагласените хора! Нали затова не се признава референдума, затова и машини няма да има.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Право на Възложителя е да проверява, да изисква доказателства, референции, гаранции и т.н. и в това няма нищо лошо.Но като се заговори за проверки, се сещам и за "градинката" на ЦИК. Въпросът ми е, нея кой ще я проверява и кой ще носи отговорност, но не на думи и като тази на братята освободители, ако се повтори историята с Арена Армеец от есента на 2015. И тази отговорност не трябва да се изчерпва с уволнението на чистачката, защото имала само един па'рцал и го ползвала навсякъде и за всичко.
10
1
 
9
 
! Отговори
яя преди 7 години
Машинно гласуване! Глупости на търкалета! Нема да стане! Защо не се приеме варианта за електронно - щеше да излезе в пъти по-евтино, но се направи така, че да не може да се осъществи, защото на управляващите няма да им харесат резултатите и няма как да се контролират избирателите...
9
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Фирми свързани с милицията от едно време са с имена завършващи на,, екс" и ,,ком".
8
0
 
7
 
! Отговори
The big щепсел преди 7 години
Ченгеджии са!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много се настояваше да се спази гласуването да е машинно, всеки точеше и бавеше и в 99-тата минута се пръкна фирма и то видиш ли била с опит и много добри и тн.Сигурно и тези избори ще ни излязат златни...
6
0
 
10
 
! Отговори
Службипрофукваданъци преди 7 години
Тези не БЯХА ЛИ ЧЕНГЕДЖИЙСКА ФИРМА ,която внасяше КЕТЧЪРИТЕ -бусовете за подслушване и следене за Цвъцко.Вместо да следят шпиони и терористи ,продължават да вършат частни услуги на влиятелни срещу обикновени граждани .И зато вземат от данъкоплатците по 10 минимални заплати .Хванати шпиони и терористи =00000 ЗЕРО.Освен нобедения за терорист Иван , когото завели да стреля и после му спретнали постановка.Стотици милиони от данъците ни отиват за нулева ефективност и за мръсни частни поръчки.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-вероятно фирмата е свързана с мафията на ГЕРБ и евентуално ще има поредното фалшифициране на изборите.
4
1
 
2
 
! Отговори
маке преди 7 години
не ке да гласувам ни ръчно ни машинно за крадци и разбойниции от старо маке да знаете комунистите ке се врънат след 6 месеца и тогай да не ревете на народнио съд
3
1
 
13
 
! Отговори
Internetlumpen преди 7 години
Изобщо, ама изобщо не ни е ясно от къде се пръкна тая фирма "спасител" в 6 без 5..По имената на фирмите ще ги познаете!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам усещането, че тези избори са умишлено обречени.
1
0
 
18
 
! Отговори
! преди 7 години
Задължително преференция от 8 нагоре! Нека старите лица наредени на първи позиции бъдат изместени