Политически дебати по български: Обиди, квалификации

Политолози коментират несъстоялия се лидерски дебат
2 мар 2017 09:37,
33
Политически дебати по български: Обиди, квалификации
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Първата седмица от предизборната кампания показва, че политическите партии са в голяма криза. Поне така смята политологът Калоян Методиев, който коментира вълненията около несъстоялия се дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Още по темата

"Има разлика между този език в Западна Европа, отвъд океана, и този, който е в България - там става въпрос за едно политически некоректно говорене, за едно говорене в прав текст, но в никакъв случай за просташкото говорене, което наблюдаваме в момента в българската кампания, с обидни квалификации, агресивен тон и казване на нищо. Реално те не предлагат някакъв продукт, който да ни изведе от проблемите, които имаме като последна държава в ЕС", коментира Методиев в "България сутрин".

Той отбеляза, че подобно и на други сфери от съвременния живот, маркетингът е навлязъл и в политиката и има решаващо значение за онази част от избирателите, които все още се колебаят за кого да дадат гласа си на 26 март.

От тази гледна точка дебатът между двамата претенденти за министър-председателския пост може да има решаваща роля.

А според социолога Кольо Колев, който също коментира темата в студиото на Bulgaria ON AIR, в дебата не става въпрос толкова за страх, колкото за реална преценка на силите. Той не се съгласи с тезата, че лидерският сблъсък може да се осъществи и на ниво експерти: "Лидерите, това са тези, които определят линията. Ти си шеф на всички тези експерти, ти им даваш линията, в която те да изявят своето експертно начало".

Що се отнася до прогнозите за предстоящия парламентарен вот, Калоян Методиев сподели, че от десните формации най-вероятно реформаторите ще влязат в следващото НС, защото са "сглобка" и там играела математиката.

Кольо Колев не се съгласи с това мнение, като посочи, че не математиката, а доверието на избирателите е от ключово значение в случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
В тази тиква мисъл няма! Боко е основният проблем на ГЕРБ. Трябва да ограничат, ако може и съвсем да блокират изявите му. Той им носи само негативи. Има ли нормален човек който да иска още един недовършен мандат. Да не говорим за срама че това нещо ни представя пред Света.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този от снимката, с безумния поглед, не може да свърже 2 приказки, понеже е кух.Затова го е страх от дебати.Но пък краде в огромни размери и затрива държавата!
27
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Този още ли не са го гръмнали?Егати късметлийската тиква!
26
2
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
Аз не искам да гледам как се прави предизборна кампания по време на дебата.Искам да видя как екипите ще защитят това което обещават лидерите.Защото лесно е да обещаваш нещо когато си в предизборна кампания,но е трудно да го изпълниш когато си на власт.Искам да чуя кой министър ще накара банките да дават заеми без лихва, кой министър ще накара големите търговски вериги да продават предимно българскистоки,кой министър ще намали субсидиите на големите земеделци.Това искам да чуя.
25
4
 
6
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Вижте погледа на др.Борисов.Този човек е опасен и за околните и за себе си.Страха е сковал малкото мозъче на голямата Тиква.
24
2
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Чета,че Червен Кольо дава мнение за това,какъв дебат,за какво,кога и по какви въпроси трябва да се състои. По-голяма глупост може да сътвори само социолога Андрей Райчев. Червен Кольо,я вземи да заминеш за Москва,че да ти повторят инструктажа! Не ти е по мярка анализ на политиката - ставаш по-червен!
23
2
 
4
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Ми то дебата не е като да режеш лентички,трябва определено ниво на езикова култура ,богат речник и бърза мисъл.
22
0
 
1
 
! Отговори
Rom преди 7 години
Bulgarska rabota.
21
4
 
1
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Я днес модерни били Mунчовците....Във всеких случай реалистично погледнато изборите ще бъдат спечелени от ГЕРБ или БСП, т.е. от "дясната" или "лявата ръка" на мафията!
20
3
 
16
 
! Отговори
х преди 7 години
бойко поканен за лидерски дебат, а той иска дебат под прикритие. шубе го е човекът. досега никога не сме го виждали и чували на такова сериозно нещо.
19
4
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Така или иначе същата "суровина събирана от титаните по улиците" ще са намести да управлява, а реално ограбва България пак! Изборите такива каквито се прилагат тук са само за легитимирането на грабежа .
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е добра идея - да се кандитатирам. Но, дали съм достоен. Какво съм построил, какво съм засял. Достатъчно ли е това. Или имате предложения.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е доста идея. Ще чакахме рестарта с мажоритарния вот, ако няма други предложения.
16
3
 
3
 
! Отговори
До анонимен преди 7 години
Като ти е омръзнало да гледаш един и същи човек, кандидатирай се, разбира се ако имаш нужната смелост. Отстрани много лесно се коментира. Подозирам, че голяма част от апокалиптично пишещите не са направили труда да гласуват, но са първи по оплюването-
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, Леле, има чувството, че другарката Нинова коментара тук. Като чета някой коментара всеки една тя ги реди тези бисери. Какво честолюбието, че участвам в този дебат.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме включване зад вентилатора на втория ешелон политолози да ни обясняват обяснимото. Нещо разтвора се е втвърдил и сега му сипват разредител - в момента сменят тактиката към директна въоражена борба. Те тая власт с кръв са я взели и мечтаят пак до купони да ни докарат. Но няма шанс. Горива са руски и не могат се скри, електората им разрежда гората с редовно бране.
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече политици от ранга на величието ББ, Цвета К, Деси, Лили и т.н ни навирате от всички екрани, печатни издания и радио ефири, толкова по-груб и опосТачен става езикът на повервалите в себе си незаменими фигуранти! Изборът на журналисти също е силен анти-фактор. Май ни е нужна ваканция от всички горе изброени!
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лидерски дебат да, Но какъв лидер е Нинова. Къде е работила преди да и се е разтворил парашута в Бсп. С крякане, надвикване, лъжи и квалификации с кафяв цвят само в ТКЗС- то когато хвърляха щайги по хората на полето.
11
12
 
20
 
! Отговори
цветанов преди 7 години
Никога повече герб и бойко пожарникаря - никога
10
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете нещо за г-жа Омраза с поръчка да разделя българите, защитница на партия която взривява църкви, гради затвори-концлагери, реже глави на доктори и ги кара да се излекуват, сменя си идеологията до фашизъм само да е на власт.