Политически дебати по български: Обиди, квалификации

Политолози коментират несъстоялия се лидерски дебат
2 мар 2017 09:37,
33
Политически дебати по български: Обиди, квалификации
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Първата седмица от предизборната кампания показва, че политическите партии са в голяма криза. Поне така смята политологът Калоян Методиев, който коментира вълненията около несъстоялия се дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Още по темата

"Има разлика между този език в Западна Европа, отвъд океана, и този, който е в България - там става въпрос за едно политически некоректно говорене, за едно говорене в прав текст, но в никакъв случай за просташкото говорене, което наблюдаваме в момента в българската кампания, с обидни квалификации, агресивен тон и казване на нищо. Реално те не предлагат някакъв продукт, който да ни изведе от проблемите, които имаме като последна държава в ЕС", коментира Методиев в "България сутрин".

Той отбеляза, че подобно и на други сфери от съвременния живот, маркетингът е навлязъл и в политиката и има решаващо значение за онази част от избирателите, които все още се колебаят за кого да дадат гласа си на 26 март.

От тази гледна точка дебатът между двамата претенденти за министър-председателския пост може да има решаваща роля.

А според социолога Кольо Колев, който също коментира темата в студиото на Bulgaria ON AIR, в дебата не става въпрос толкова за страх, колкото за реална преценка на силите. Той не се съгласи с тезата, че лидерският сблъсък може да се осъществи и на ниво експерти: "Лидерите, това са тези, които определят линията. Ти си шеф на всички тези експерти, ти им даваш линията, в която те да изявят своето експертно начало".

Що се отнася до прогнозите за предстоящия парламентарен вот, Калоян Методиев сподели, че от десните формации най-вероятно реформаторите ще влязат в следващото НС, защото са "сглобка" и там играела математиката.

Кольо Колев не се съгласи с това мнение, като посочи, че не математиката, а доверието на избирателите е от ключово значение в случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че говоренето ще е просташко, все пак бившият ни премиер е човек прочел една книга за Винтету в трети клас и с това си е останал, другото му е от фолкпевиците и прости*утките, които си поръчват по купоните с Пеевски. От такъв човек, културно и смислено изказване ли очаквате или управление на държава! За жалост такива, като него в парламента има много от всякакви партии, защото в България, просташкото говорене от години се толелира и харесва от по-простата част от населението!
8
6
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До *** до вишистоНякой способен ли е да обясни на "социолога Кольо Колев", че неслушането на експертите, своеволията на "лидерите", водят до именно това, което виждаме: разруха. Разбира се - доколкото става въпрос наистина за експерти! Защото "експертите" на БСП са точно по кефа на "социолога Кольо Колев" - послушни изпълнители на волята на "лидера". Между другото - като гледам - в БСП (а и в ГЕРБ) гледат на лидера като на бос (командир) - чиято воля се изпълнява безпрекословно?!
7
8
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До 4 *** Нищо лично,но нали се сещаш колко прецакани негови "приятелчета" са зад тези милиарди мислиш ли,че така лесно ще му се размине където и да отиде. Ясно му е,че единствено тук може да има някаква сигурност и то,ако е премиер иначе пиши го бЕгал.
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 ви. Точно така!А, вижте Караянчева Цветанов и лидерът им.Каква елегантност на изказа,каква добронамереност извира от всяко изречение.Няма агресия няма обидни квалификации.Виждаме умение да се води цивилизован диалог и уважение към опонента.
5
8
 
18
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
До *** Без да съм Ванга мога да ти кажа по кой път е тръгнал и до къде ще стигне с милионите откраднати пари.
4
9
 
16
 
! Отговори
Циник до вишисто преди 7 години
Ъъъъъ...и аз искам да съм "объркан и обречен" като Борисов!Заавлията с неговите милиарди - се чуди кой път да фане...кеф му Щатите , кеф му Швейцария...Съвсем се е притеснил , и объркал!Тцъ..тцъ...тцъййй!
3
12
 
29
 
! Отговори
вишисто преди 7 години
Изражение и поглед на объркан и обречен човек готов на всичко за да запази живота си.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ?Що твоя лидер казва ли ти нещо с това "умно" изражение от снимката
1
28
 
18
 
! Отговори
? преди 7 години
Агресията, потоците отрицателна енергия в НИЩОГОВОРЕНЕ за "промяна"??? я виждаме САМО в Корнелия НИнова.Срамна разлика между държанието на европейски партийни дейци: прилича ми на "организационните работници от ГК(ОК)на БКП в годините 1950-1980"- резки, груби, защото знаеха, че са "одна партия".