Кандидат-депутатът ни – един новак на средна възраст

В листите на партиите - лекари, юристи, икономисти и много цвят
18 мар 2017 07:30,
42
Кандидат-депутатът ни – един новак на средна възраст
Снимка: архив Reuters

Българският кандидат за депутат е мъж на средна възраст, с висше образование, най-често икономист и ново лице в политиката.

Това е обобщената справка за българските кандидати за народни представители на базата на регистрираните в РИК кандидат-депутатски листи.

44% са новите лица в листите на ГЕРБ. Преобладават лекари, юристи и икономисти. Доста от кандидатите са със собствен бизнес, малък и среден, има и земеделски производители, пише "24 часа".

Още по темата
И в БСП обновлението в партията не е само на думи.  40% от водачите на листите са изцяло нови лица, а 106 души са до 35 г.

Най-много обаче са кандидатите на средна възраст - 165 са между 35 и 50 г. Традиционно за столетницата преобладават над 50-годишните - 192-ма.  20% от листите са икономисти, 15% са инженери, 15% са лекари, 15% са юристи и 15% са педагози.

Останалите 20% са доказали се имена в сферата на културата, журналисти, еколози, социолози и др.

Средната възраст на водачите на листи на Патриотите е около и под 40-те години. През годините в националистическите формации у нас преобладават подчертано млади хора. Славчо Атанасов беше един от най-младите кметове на Пловдив. Днес той отново води листа в града под тепетата. Джамбазки е и от най-младите политици днес. Дни преди изборите ще навърши 38 г.

След като на референдума миналата година хората показаха, че искат нови лица в политиката, партиите се опитаха да отговорят с такива. И вкараха цветен елемент в листите.

Сред най-атрактивните е в червените редици е актрисата и певица Нона Йотова. В листата й в 24 МИР е и професорът по пантомима в НАТФИЗ Александър Илиев.

Втори след соцлидерката Корнелия Нинова в 25-и МИР в София е лекоатлетът без ръце Михаил Христов. Той е трикратен световен шампион в скока на дължина.

В София-област кандидат от БСП е бившият командир на гвардейците ген. о.з. Боян Ставрев. В Смолян пък е преподавателят по история в СУ Христо Беров. В Плевен - бизнесменът и собственик на летище и школа за пилоти Антон Георгиев. В червената листа в Пловдив е включена професорката по реторика от Софийския университет Донка Александрова.

Две емблематични имена от спорта се борят за места в НС от името на ГЕРБ в Пловдив.

Международният рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов е осми в Пловдив-град. След него в списъка е легендарният футболист на “Ботев” Петър Зехтински.

Макар да са на по-задни места двамата имат големи шансове за депутати с преференции, защото в спортните среди ги възприемат като мажоритарни кандидати.

Най-интересното име в листата на ГЕРБ за Благоевградско е на последния - Стефан Апостолов, за когото се говори, че е почти сигурен депутат. 29-годишният Апостолов вече е с ранг на международен съдия и свири в нашата Първа лига. Той е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли, също дългогодишен футболен съдия.

11 може да се окаже щастливото число за 26-годишния треньор и състезател по мотокрос Георги Недев. Той е под №11 в листата на ГЕРБ за Великотърновско и нищо чудно при него да сработи феноменът 11/11.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо общо с това,което е у нас:през гугъла: Сериал "Байки Митяя", 3-я серия.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта на държавата чрез нейните органи и служители е да осъществява правилна и ефективна организация на дейността на обществото.Всички партии отчитат,че в държавата БГ има огромни проблеми, хаос и организирана престъпност.А те са в резултат на действащите след 1989г закони.Което означава,че организираните престъпници са в държавните органи и Народното събрание-от "Великото", но противоконституционно до последното,признато от всички "сбор от некадърници"!
24
0
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Важното е да се намърдаме в парламента че има още далавери да се свършат,обществени поръчки комисионни трябва да се пребират,а за българина-460 лв минимална заплата,толкоз няма пари ,криза е разберете.
23
0
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
е как бе , аз съм дебел , пожизнен съм там в парламата , не ми трябва и заплата.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СИНЪТ НА КМЕТА НА СИМИТЛИ БИЛ СИГУРЕН ДЕПУТАТ.Защо ли не се учудвам?
21
0
 
3
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Кандидат-депутатът ни - алчен и лаком, на средна възраст
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Електорате, за който и да гласуваш, няма да прокопсаш. 25 години го доказват. Може би след 20 години, пак ще се запее 45 години стигат, но знае ли се.......
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Монтана-кандидат депутат на ДПС е Митко Галата, честен, искрен, забогатял с работа, всичките му пари са законно придобити и доказуеми, както и имуществото му. Само една подробност-даже корумпираните Герб се отърваха от него, съдиха го за ксорупция и влияние, но го оправдаха, тихомълком, след като заплаши, че ще срине Герб, ще си отвори устата, ако влезе в съда. Сега е от ДПС. Такива са навсякъде в листовете, като протежето на Фидосова-Митко Галата.
18
0
 
4
 
! Отговори
аа преди 7 години
Не съм съгласен с тона на статията - няма такова нещо. Бих казал, статията би трябвало да е озаглавена: "Кандидат-депутатът ни - една пионка, често функционално неграмотна, на ... (въведи името на Лидера - с главна буква). Защо мислещите хора на БГ никога не се пробват за политици - риторичен въпрос.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В листите на партиите - лекари, юристи, икономисти .И къде са най-големите проблеми- здравеопазване, съдебна система, икономика.Къде са представителите на средната класа, на обикновения човек- на бай Иван шофьора, на Марин миньора или на шивачката Станка. Ама тях кучетата ги яли.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Циникотносно "другарката" , никой не споменава, че бившя лидер на бсп станишев, като премиер, я беше уволнил заради корупция!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ново лице в политиката"Аз лично нови лица в политиката не виждам много. Все стари които са захапали "кокъла" и на пускат. А когато има нови лица то те са поставени от стари такива. (Щото са осъзнали че са се изтъркали и никой вече не им вярва на лъжите)
14
5
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
До БСП е злеА, ГЕРБ "обогатиха" култовата реплика "Роднина, милиционер, роднина, милиционер .." с нова: "Роднина, мутра, милиционер, роднина, мутра, милиционер .. :)В интерес на истината БСП в момента е по-малкото зло от ГРОБ.И народът започна да проумява това !
13
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Няма никакво значение какви са кандидат-депутатите. След като влязат веднъж в Нардното събрание всички стават еднакви. Повтарят като папагали за евроатлантическата ориентация на България, за борбата с корупцията и други подобни ала-бала приказки.Едно и също слушаме вече 27 години, а нещата не само, че не се оправят, а точно обратното.Разрушихме една подредена държава с работеща икономика и множащ се народ.Изпуснахме питомното, а сега ще гоним дивото ...
12
0
 
2
 
! Отговори
20% са доказали се и преди 7 години
20% са доказали се имена в сферата на културата, журналисти, еколози, социолози и др. Тези ако ги изберат, ще се откажат, за да влязат послушните партийци след тях. Познаваме им идеите. Затова мажоритарните избори са по-добри.
11
1
 
1
 
! Отговори
Добри Джуров преди 7 години
Стига празнежи! Елате и си направете отбор в Managerleague и влезте в Българската лига. Това е най-добрата on-line футболна мениджърска игра стратегия, симулация на национални футболни първенства, купи на страните и евротурнири. В Първа Българска дивизия ви чакат грандовете Ветрен Юнайтед, ФК Джебел, Дондуково, Маниш Даскалово, ЦСКА Люлин, Нафтадон Бургас, Тропанчо, Доростол, Левски България, Големите Топки и други. --------- managerleague/index.pl?ref=968405
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички избори идват нови лица, апетитът им стария.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефката на Бор-*** каза, че се използват адвокати извън парламента.Когато има обмен на депутати, има нови изказани мнение и отношение към определена материя.Ние, гражданите, не всички сме юристи, но имаме представа, когато се приемат лобистки закони.Нелепо е да се смята, че трябва да бъдат вечно едни и същи! Нали за това се нарича избори!?Защо само опитни - нека и други да съберат опит. Предните се изчерпаха.Писна ми от "преоблякъл се Илия и пак в тия"!Трябва да се говори истината!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките със собствен бизнес (сега спонсори, после закона е врата към Полето отвориш ли нея. Нема проблем)
7
2
 
1
 
! Отговори
Да, България преди 7 години
в нея има един сериозен и талантлив юрист, автор на правни книги по международночастно право-доц. и адвокат Боряна Мусева, преподавател от Софийски университет, дано стане депутат.Желае й го колегата от хубава Варна.