Кандидат-депутатът ни – един новак на средна възраст

В листите на партиите - лекари, юристи, икономисти и много цвят
18 мар 2017 07:30,
42
Кандидат-депутатът ни – един новак на средна възраст
Снимка: архив Reuters

Българският кандидат за депутат е мъж на средна възраст, с висше образование, най-често икономист и ново лице в политиката.

Това е обобщената справка за българските кандидати за народни представители на базата на регистрираните в РИК кандидат-депутатски листи.

44% са новите лица в листите на ГЕРБ. Преобладават лекари, юристи и икономисти. Доста от кандидатите са със собствен бизнес, малък и среден, има и земеделски производители, пише "24 часа".

Още по темата
И в БСП обновлението в партията не е само на думи.  40% от водачите на листите са изцяло нови лица, а 106 души са до 35 г.

Най-много обаче са кандидатите на средна възраст - 165 са между 35 и 50 г. Традиционно за столетницата преобладават над 50-годишните - 192-ма.  20% от листите са икономисти, 15% са инженери, 15% са лекари, 15% са юристи и 15% са педагози.

Останалите 20% са доказали се имена в сферата на културата, журналисти, еколози, социолози и др.

Средната възраст на водачите на листи на Патриотите е около и под 40-те години. През годините в националистическите формации у нас преобладават подчертано млади хора. Славчо Атанасов беше един от най-младите кметове на Пловдив. Днес той отново води листа в града под тепетата. Джамбазки е и от най-младите политици днес. Дни преди изборите ще навърши 38 г.

След като на референдума миналата година хората показаха, че искат нови лица в политиката, партиите се опитаха да отговорят с такива. И вкараха цветен елемент в листите.

Сред най-атрактивните е в червените редици е актрисата и певица Нона Йотова. В листата й в 24 МИР е и професорът по пантомима в НАТФИЗ Александър Илиев.

Втори след соцлидерката Корнелия Нинова в 25-и МИР в София е лекоатлетът без ръце Михаил Христов. Той е трикратен световен шампион в скока на дължина.

В София-област кандидат от БСП е бившият командир на гвардейците ген. о.з. Боян Ставрев. В Смолян пък е преподавателят по история в СУ Христо Беров. В Плевен - бизнесменът и собственик на летище и школа за пилоти Антон Георгиев. В червената листа в Пловдив е включена професорката по реторика от Софийския университет Донка Александрова.

Две емблематични имена от спорта се борят за места в НС от името на ГЕРБ в Пловдив.

Международният рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов е осми в Пловдив-град. След него в списъка е легендарният футболист на “Ботев” Петър Зехтински.

Макар да са на по-задни места двамата имат големи шансове за депутати с преференции, защото в спортните среди ги възприемат като мажоритарни кандидати.

Най-интересното име в листата на ГЕРБ за Благоевградско е на последния - Стефан Апостолов, за когото се говори, че е почти сигурен депутат. 29-годишният Апостолов вече е с ранг на международен съдия и свири в нашата Първа лига. Той е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли, също дългогодишен футболен съдия.

11 може да се окаже щастливото число за 26-годишния треньор и състезател по мотокрос Георги Недев. Той е под №11 в листата на ГЕРБ за Великотърновско и нищо чудно при него да сработи феноменът 11/11.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
0 преди 7 години
имам нулева вяра на тези жадни за власт хитреци, чудя се за кого да гласувам, но вярвам само на патриотичния фронт, те поне мислят за България.В политиката влизат некадърницив професията, няма в нея да видиш един голям творец-автор на сериозни книги в профе-сията му.
5
2
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Коментар 2 е соста точен! Така се започва - истинското забогатяване у нас - ярки примери - безброй .Другарката лъжа го демонстрира - СДС...БСП...по безпринципност, и наглост трудно някой ще я бие! Макарче и от славното време на НДСВ примери не липсват - дойде експерта Милен Велчев ..и за смешните 4 год.награби милиони, и изчезна! Тенденцията се запазва - Трамплинът - народен представител вече се ползва и като другарката Поптодорова - на световно равнище - посланници..евродепутати...сър Ге*й Станишеф
4
3
 
6
 
! Отговори
Дайте пътна приплода преди 7 години
Нови лица от родата. Трънският партизански отряд не може да живее вечно, освен в душите и сърцата на четвъртото поколение. Погледнете "водачите" на листите на БСП - всички са преки наследници на някой пенсиониран шеф на държавна агенция, "народен" представител, десар, назначен милионер, партиен функционер или най-малкото на приватизатор в особено големи размери.
3
0
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
фарс които да зашемети избирателите и после пак същите глупости!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новото лице на депутата в крайна сметка е дете на стар депутат или член на партия. нали ги виждам разни познати съученици и колеги от университета които тяхните са партийни и сега са преложили децата си. нови опаковки но същия пълнеж. Разбира се със сигурност не всички са такива но го забелязвам това като тенденция
1
0
 
24
 
! Отговори
селтак преди 7 години
Кандидатите са мързеливи лица , желаещи да станат милионери по най-бързият начин , без капка пот и труд !!