Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1
Обновена: 19 мар 2017 16:35 | 19 мар 2017 14:17, Анисия Иванова
188
Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота
Снимка: Галъп

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл".

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат, уточняват от агенцията.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 6,5% и за коалицията "РБ - Глас народен“ - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори. Самата партия ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне. Този вот също няма как да се улови с демоскопски методи.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им. Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3%), и „Нова република“ (1,5%). Сред политическите сили с по-чувствителен резултат личи и коалицията на АБВ и „Движение 21“ - с 2,4%,  За други партии биха гласували 3,1%.  

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е направено от "Галъп интернешънъл" и е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
ге преди 7 години
До Анонимен че какво ти пречи герб човече?
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА КАТО ИЗБЕРЕМ ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ И ЗАПОЧВАТ ИНФЛАЦИЯТА- ЦЯЛА СУТРИН ГОВОРЯТ ЗА СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ЧЕ ЦЕНАТА ИМ ЩЕ СЕ ПОВИШАВА- 2008Г 12.8%- ЧАКА НИ ИНФЛАЦИЯ И СЕ ЧУДЯ КАКВО ЛИ СА НИ ПРИГОТВИЛИ ДРУГАРИТЕ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ- 2013 Г ИЗКАРАХА ХИЛЯДИ НА УЛИЦИТЕ, САМО И САМО ДА РИТНАТ ОНУЙ НЕЩУ, СЕГА ЩЕ НИ СГОТВЯТ ИЗПРУГНАТО- СЛЕДЯ ИМ КАМПАНИЯТА, НЕЩО ГОЛЯМО ГОТВЯТ ТИЯ ДРУГАРЕ ПАК НА НАРОДА СИ- ПАК ША ХРАНЯТ ПРАСЕТАТА ГАЛИБА............
119
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Червената аристокрация(БСП) и недоялия си през комунизма втори партиен ешалон(ГЕРБ) едни на други си дават добър резултат,като естествено за себе си пускат някое предимство!Абе,оу,не сте само вие,колкото и да ви се иска!
118
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб е чумата за българия НИКОГА повече герб
117
8
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
гербарастите са вдигнали на пожар троловете :)
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтоянЛъжеш!
115
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом галъпа са дали 30% на бсп значи реалните са към 10-12 % най-много. Факт
114
4
 
13
 
! Отговори
Peshko преди 7 години
Абе вашта ***-*** къде виждате в БГ комунисти ,всички за капиталисти и сините и червените,Престанете с пропагандата.
113
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с това плашило комунизъм бре. Аз съм живяла до 15 години в комунизъм и имах толкова спокойно и щастливо детсво. Сега треперя от демокрацията и демократите заради които всичко е един голям бърдак
112
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
153, ама като споменаваш Николай Добрев сигурно знаеш за срещите му с Костов на Копитото и какво беше уговорено там. А когато през лятото на 96-та Жан предложи валутния борд Иван Драгалевски с перестройчците в БСП говореха против въвеждането му. А цената на долара, за която се преговаряше беше 1 за 250 лв.
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
142, да добавя и че при Виденов ДПС го нямаше във властта, а 97-*** с Доган бяхте по митинги. Там беше и Илия Павлов, чиято групировка споменаваш
110
2
 
14
 
! Отговори
... преди 7 години
До БСП+ДПС=ПЪЛЕН ФАЛИТ!Бих казал че трябва да се отвори паралелка в училище специално с тея БЪЛГАРИ които гласуват за БКП... Значи НДСВ за 1 мандат изгонехме ЦАРЯ а тея червени принцеси го оставяме от 100 години ... ШИСТОВ газ спряхме го ... СЕГА РУМЪНЦИТЕ ГО ПРАВЯТ ако ще се прецака добруджа ще е цялата ... смешни сме !
109
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
142 само моля те извади Луканов от микса. Той толкова добрини направи. Първо 90-та еднолично спря ненужния АЕЦ Белене, после поръча на Евгени Михайлов танковата касета. И най-важното: още в началото на 95-та тръгна из страната да организира свалянето на омразния ви Жан.Същото ще те помоля да направиш и с ВИС. Щото на него Иван Костов му подари Слънчев бряг, а един друг твой любим бивш премиер Софиянски си пиеше редовно кафето с него.Всъщност Луканов твоите любими икономисти го реабилитираха
108
8
 
11
 
! Отговори
факт преди 7 години
Всичко е ясно - пак Борисов ще е премиер!
107
5
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Христо Иванов.Грантовете - източник на доходи. Нито ден трудов стажДоходите му идват предимно по линия на проекти от неправителствения сектор, финансирани от различни американски фондации и агенции. Нито ден трудов стаж! Нито ден, прекаран в органите на българската съдебна система. Не е влязъл в нито едно съдебно заседание. Не е водил нито едно дело. Не е предоставил нито една юридическа защита. Няма нито един издаден труд или монография в областта на правото.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
139, банка с лихва 8 процента и се ФАЛИРАЛА ПО ДЕФИНИЦИЯ. Това ти е ясно мисля. А за Орешарски ти не го казваш, но някои от тези, за които ще гласуваш го правят.
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за провала на Цецка познахпак ще позная много е ретрограден меркурия за дон Бойкои да се сърди и да се мръщинародът ще му бие шута
104
6
 
4
 
! Отговори
До 136 преди 7 години
Да не забравяме, че съакционер в КТБ беше руската банка ВТБ. Наивно би било да се твърди че под носа им са откраднали милиарди, а те душиците нищо не знаели. Справка -последната им изгодна сделка - купиха БТК почти за без пари. Във всяка многомилардна кражба в България пръст има и Путин и прибилжените му. Не случайно Радев и Нинова искат да му махнат санкциите.
103
1
 
6
 
! Отговори
до 136 преди 7 години
Не съм казал, че Орешарски е фалирал КТБ. Мисля е ясно Кой фалира КТБ. Пеевки с решаващата помощ на Цацаров я фалираха. С кампанията на Пеевските медии, с барети и фалшивите опити за убийство на Пеевски, промотирани от главния прокурор Цацаров. За фалита на КТБ мисля няма спор Кой.
102
5
 
3
 
! Отговори
Безплатен социолог преди 7 години
Със своите "социологически проучвания" *** от Галъп всеки път се опитват да обезсмислят вота на избирателите. А истинските резултати ги съобщават в изборната нощ и винаги има "изненади". Българи, не се връзвайте на платената комунистическа пропаганда. Гласът ви няма да отиде нахалост и от него има смисъл. А грешките ще ги платите от джоба си под формата на нови банкови фалити и нови енергийни проекти с братска Русия. А изхвълянето на България от ЕС и НАТО този път ще е бонус.