На финалната права на изборите: ГЕРБ поведе пред БСП с 2%

Социолозите прогнозират три двойки партии с еднакви сили в 44 НС
22 мар 2017 16:16,
125
На финалната права на изборите: ГЕРБ поведе пред БСП с 2%
Снимка: архив "Булфото"

Броени дни преди изборите ГЕРБ води пред БСП с малко повече от 2%. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от агенция "Естат".

То е проведено между 8 и 15 март сред 1000 пълнолетни българи със собствени средства.

Според данните от изследването за ГЕРБ биха гласували 29,7%, а за БСП 27,1% от гласувалите.

Още по темата
Проучването сочи още, че в парламента ще влязат шест формации – ГЕРБ, БСП, "Воля”, Обединените патриоти, ДПС и Реформаторски блок – "Глас народен”, информира bTV.

От "Естат" прогнозират и разпределението на мандатите в 44 Народно събрание на базата на резултатите от проучването. Според социолозите в следващия парламент ще има три двойки формации с приблизително равни сили и еднакви по големина групи.

Общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ, приблизително поравно

Общо 60 мандата за ВОЛЯ и Обединени патриоти, приблизително поравно

Общо 30 мандата за ДПС и Реформаторския блок, приблизително поравно

Декларираната готовност за гласуване е висока – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Очакваната реална активност е между 55 и 60 процента, равняваща се на 3,7 млн. до 3,9 млн. избиратели.

Социолозите са изследвали промените в нагласите по време на самото проучване. Резултатите на двете първи партии – ГЕРБ и БСП, се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП.

Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал на 10 март, коментират от агенцията.

Проучване на електоралните нагласи преди предсрочните парламентарни избори на агенция "Естат” сред 1000 пълнолетни българи между 8 и 15 март 2015 г. Финансирано е със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: БСПизбориГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 81: Повярвай ми, направо бях поразен да прочета, че Бойко бил "една истинска жертва на комунизма". Член на БКП, служител в МВР, бивш пожарникар, охрана на Тодор Живков , приятел на Сретен Йосич и кого ли не от сенчестия бизнес - жертва на комунизма. Просто нямам думи.
79
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Според финалните проучвания, у нас преди президентските избори Цецка водеше срещу ген. Радев, а в САЩ - Хилари Клинтън срещу Тръмп.Добре е социолозите да внимават с прогнозите, защото много често започнаха да бъркат напоследък. Започнат ли да не им вярват, ще секне кранчето и финансиране няма.
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тролчета комунистически ! Дръжте си и Корнелия и Бойко във вашата вмирисана и дърта стогодишна *** !Те са си ваши и по манталитет и по лакомия. Не им стигнаха вече 70 г. танцуване по главите на народа. Народа е вече полумъртъв от тяхните обещания и докато обещават те са вече милиардери и ние ги търпим заедно със Доган -вярното им куче и златният пръст на Волен. БЪЛГАРИ ДА НАПРАВИМ ПРОМЯНАТА : ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 4 И ДА ГИ НАТИКАМЕ ГЛАДНИЦИТЕ ПО ЗАТВОРИТЕ ДА ВИДЯТ КАКВО Е ДА РУЧАШ СУХ ХЛЯБ
77
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гроб доведе народа до просешка тояга.
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига се дотам, че Бойко Борисов присъства лично на откриването на паметника на Живков в Правец, което вероятно е било кулминацията на унижението и принудата за една истинска жертва на комунизма. Сега и Вие му тровите живота с незначителни проблеми в битието и житието му при бандитите и в българската милиция
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По този начин се оказва, че тяхната партия така здраво е опорочила детството, юношеството и младостта на Борисов, че той дори не е искал да я напуска. Мръсните номера на комунистите спрямо Бойко Борисов обаче не свършили с падането на комунизма. По време на прехода тяхната партия принуждава нашия премиер лично да охранява сваления комунистически диктатор Тодор Живков и да му разтрива ушите сутрин, обед и вечер. Така, опорочаването на живота на българския премиер продължава с пълна сила. Стига се дотам, че Бойко Борисов присъства лично на откриването на паметника на Живков в Правец, което
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са думи на българския премиер Бойко Борисов. Опороченото детство на българския премиер, разбира се, не е единствената травма, която му е била нанесена от комунистите. По-късно, като юноша, той е станал комсомолски секретар. Отново насила. А младостта му е била опорочена от насилствено членство в БКП и насилствено учене в милиционерската школа в Симеоново. Мъките на Бойко Борисов обаче не са свършили с падането на комунизма. Както знаем, след промените той е бил принуден да напусне МВР, защото не е искал да напусне БКП.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
о се отнася дядото, убит от комунистите след Девети септември 1944 г. - не се опитвайте да правите личен политически капитал от това, защото историческата и житейската истина може да се окаже съвсем различна. В същност тя си е различна, но не е в интерес на страдащия за дядо си Бойко - това просто и невинно дете на комунизма. Самият той твърди: Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имайте милост към това нещастно дете Бойко Методиев Борисов, той е бил жертва на комунистическия режим и това се отразило на неговата психика, превърнали са го в болен шизофреник, отявлен нарцистичен *** и ревностен радетел за човешки добрини и кражби от бюджета, само да го докопа, оха как само ще краде и ще се облизва, пенсии ли я никакви пенсии, да го духат простите. Той още носи травмата от убийството на дядо му и плаче вечер сам като куче в с.Банкя. Що се отнася дядото, убит от комунистите след Девети септември 1944 г. - не се опитвайте да правите личен политически капитал от това, з
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не искате да получите един голям ***,недейте да гласувате за бай ***.
70
4
 
12
 
! Отговори
% преди 7 години
С тия проценти нали ручаха жабетата на изборите за Президент ...
69
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто ГЕРБ падна от власт МВР се разработи,такова оживление не сме виждали одавна.Почувствахме,че има полиция.Браво.
68
8
 
14
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 години
Трети път в една и съща тиква няма да се спънем.Б.Борисов-срам за България.
67
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да ги баламосвате.И на президентските избори им даваха преднина,пък всички видяхме какво се случи.
66
4
 
6
 
! Отговори
НЕ ЩА преди 7 години
НЕ ЩА НИТО 1 ПАРТИЙКА С 3 ИЛИ 4 БУКВЕНА АБРЕВИАТУРА ДА СЕ МОТА В ПАРЛАМЕНТА..........
65
9
 
3
 
! Отговори
брюки преди 7 години
Трябва ясно да се разграничат 2 периода в българската политика: БППБ и БПСБ. Пояснявам: БППБ - Българската политика преди Бойко и БПСБ - Българската политика след Бойко. Понимали?
64
2
 
6
 
! Отговори
САМО ТАКА преди 7 години
До АнонименТРЯБВА ДА ДОКАРАМЕ МАСТИТЕ ПАРТИЙКИ ДО ПОЛИТИЧЕСКА СМЪРТ...НАГЛЕДАХМЕ СЕ.ЯДОХМЕ И ОТ МЕДА, И ОТ ЖИЛОТО ИМ.
63
14
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Имало нявга една мома. Непорочна/или поне в ушичките/. Та много обичала таз мома да се катери по стълбички. Отначало стълбичката била "синя". Катерила се, катерила...и стигнала 37-мото стъпало./37% от Теноимпекс-6.8 млн.лв./ .Дупето и се виждало, разбира се, ама кой му пука! После се качи на "тютюневта стълба"-Булгартабак -там един батка с голямо шкембе мнооого помогна/после тя му ръкопляскаше за шеф на ДАНС/ . Сега е на "червената" стълба. Мноу червена. Като маймунски ***. И като нейния.
62
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След даването на ДАНС на етническа партия, за мен БСП не съществува ! Даже не ви чувам ...По позорна политическа постъпка не знам дали помни новата ни история.
61
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цър-цър, мяу-мяу, в понеделник Бойко си заминава, дори ако това,ще ни довлече БСП, пак е по-добре !