Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера ме впечатли Цечка в една телевизия, когато и дадоха 30 секунди за заключителен призив към избирателя! Оцъкли се напълно и призова феновете и в Плевен да не се подвеждат и да зачертаят преференция 2 - нейното място в листата. Кандйдатката за президент - 2!
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та кога Рисърч не се е изказвала в полза на Греб? Най вероятно е този резултат да ви обявят в края, още преди приключването на изборния ден, без да броят реални гласове. А може утре и вдругиден по още 2 - 6 %, та да могат мишките от ОП и Дост спокойно да подкрепят ББ!
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой се връзва вече на бойковата Алфа ДРИСърч.
154
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая табличка е анти руска пропаганда. Няма как русолюбивия български милиет да не гласува за партията за безусловна капитулация пред Москва БСП, няма как многобройните рускомирци у нас и тяхната водачка ездачката на коне и диви магарета Нинова да не спчелят изборите поне с 86% . А как ще бъдат докарани заветните 86%, ами много просто, вече е в ход операция по южната граница и операция срещу българите в чужбина да не се допусне анти путински и анти руски вот на предстоящите избори.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАРОДЕ ИМАШ 27 Г. ЗАД ГЪРБА СИ ,ДОСТАТЪЧНО ЗА ЕДИН РАЗУМЕН ЧОВЕК ДА НАПРАВИ АНАЛИЗ, ДА СЕ СРАВНИ С ЕВРОПЕЕЦА,КЪМ КОИТО СЕ СТРЕМИМ И КЪМ ТЯХНИЯТ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ И ДА ЗАКЛЮЧИМ,ЧЕ НИЕ С ПАРТИИТЕ БСП,ГЕРБ,ДПС И АТАКА,ДОСЕГАШНИТЕ АЛЧНИ АКУЛИ НЯМА ДА НАПРАВИМ И КРАЧКА НАПРЕД.ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ,НО НЕ ЗА ТЯХ КОИТО НИ ОДРАХА ЖИВИ, А ЗА ДРУГА ПАРТИЯ КОЯТО ВИ Е БЛИЗКА ПО МАНТАЛИТЕТ И Е ПО-ЧОВЕШКА ЗА ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.КОРУПЦИЯТА,ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ И СЪД Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО У НА
152
2
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"3 дни преди изборите Цецка Цачева дръпна с 10% на Румен Радев ..."Ко стана после ? :)
151
4
 
9
 
! Отговори
Ахмед преди 7 години
До Осман, Османчо ти май бъркаш живеещите в България турци с анадолските неграмотници които са слуги на ердоган.Тази ердоганска уйдурма дост е толкова партия колкото аз съм трамвай.ДПС е единствената партия на българските турци и тя ще получи 10 %, а вашата уйдурма дост ще е само с 1,3 % ..
150
3
 
14
 
! Отговори
До 158 преди 7 години
Кои са бившите комунисти бе льольо? Мутрата спада ли към тях, още не си е върнал партийната книжка! А партийния секретар Цвецка Цвачева ква е?
149
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ ,КОИТО ИСКАТ ДА ИМА В БЪЛГАРИЯ ЛЯВА ПАРТИЯ ВМЕСТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА БСП ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПАРТИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ С БЮЛЕТИНА 14 ,КОЯТО Е ИСТИНСКАТА,НОВОСЪЗДАДЕНА ЛЯВА ПАРТИЯ ЩЕ ВИДИТЕ КАК БЪЛГАРИЯ ПРАВИ КРАЧКА НАПРЕД ,ЗАЩОТО ТЕ НАИСТИНА СА НА СТРАНАТА НА НАРОДА ,ЗА РАЗЛИКА ОТ АЛЧНИТЕ КОМУНИСТИ ОТ БСП,ГЕРБ И ДПС ДЕТО ЛАПАТ КАТО НЕВИЖДАЛИ !
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези избори ще осигурят на бат Бойко заслужена пенсия и вечна забрава.Къде и как ще си чеша егото, не ми се мисли.
147
7
 
18
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
Партията на продалите България дръпнала.Приведеният на колене пред Ердоган мутролидер готов да подари БГ на Турция.Чстито да избереш ГЕРБ,а да нямаш 2 лв в джоба и банката е все едно църковна мишка да гласува за мултимилиардери.ГЕРБ разрушиха България,армията,здравеопазването.Към полицията няма грам респект.Всичко е заради ГЕрбавите.Изберете НИНОВА за да видите във затвора по Румънски сценарий крадливия търтей.Всеки гласуващ знае ГЕРБ е смърт за България ставаме турско и войната идва.
146
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
80 % от бълг. народ е съпричастен с лявата идея ,обаче в България БСП не е лява партия- тя е АЛЧНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ С ЛЯВО ГОВОРЕНЕ ,НО ДЯСНО ПРАВЕНЕ ЗА ТЯХ. КАКТО ВИНАГИ У НАС ВСИЧКО Е С КРАКАТА НАГОРЕ,НО АЗ ТВЪРДЯ ЧЕ АКО В БЪЛГАРИЯ ИМА ЕДНА ЛЯВА,ЧЕСТНА ПАРТИЯ НЕ РАБОТЕЩА ЕДИНСТВЕНО ЗА СВОЕТО ОБОГАТЯВАНЕ А ЗА НАРОДА СИ ,ТЯ БИ ПЕЧЕЛИЛА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ,ЗАЩОТО НАРОДЪТ Е ТОЛКОВА БЕДЕН И ЖИВЕЕ СКОТСКИ . ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 14
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли вчера кокорчо/Крум зарков/? Аз не разбрах защо е там? На тоя ли млад кадър ва БСП ще разчита цял народ да го управлява? Пази боже.Ама то и няма как да е друго яче, щом патрон му е Краднелия ***.
144
2
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
До ОСМАНОсманците да заминават в Турция. Тук е БЪЛГАРИЯ!
143
1
 
13
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Така беше и преди изборите за Президент. Да ги няма РБ - позора на Синята идеа!
142
2
 
6
 
! Отговори
избор преди 7 години
Ако това проучване е вярно то половината българи искат да ги управляват отново мутри и крадци от ГЕРБ и БСП.
141
4
 
6
 
! Отговори
гласувайте! преди 7 години
Във всяко нормално посттоталитарно общество бившите комунисти не могат да съберат повече от 18% .Такъв процент на червените социолози може да се получи само ако половината българи не гласуват. Гласувайте!
140
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия алфа ресърч (с английското име понеже много ги е еня за Българя) познават колкото и познаха на президентските избори.
139
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗАТОВА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 4 ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !ДОСЕГАШНИТЕ КРАДЦИ ПО ЗАТВОРИТЕ !
138
3
 
8
 
! Отговори
Макс преди 7 години
ПП Възраждане