Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП(БКП) е руска партия и няма място в българския парламент .Да изреждам ли доказателствата ?Ако може някой да ме опровергай да заповяда .
96
4
 
16
 
! Отговори
agronoma преди 7 години
това "проучване" естествено е фалшиво - просто няма как на президентските избори патриотите да има 600 хиляди гласа, а Герб 850 хиляди и изведнъж няколко месеца по-късно Герб да е с 32%, патриотите с 8%. Социологическите агенции така са затънaли в проституция, че вече не спазват елементарни правила и лъжат на килограм в полза на този, който им плати
95
2
 
16
 
! Отговори
Дани преди 7 години
ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ КУПЕНИЯ ВОТ ДА РЕШИ ИЗБОРИТЕ. ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО. УМИШЛЕНО ВИ ДЕМОТИВИРАТ ОТ ИЗБОРИ. ОТИДЕТЕ ДО УРНИТЕ И ПУСНЕТЕ БЮЛЕТИНА.НЕ СЛУЧАЙНО ОТ ТУРЦИЯ ИДВАТ АВТОБУСИ.АКО ИЗБОРИТЕ НЕ СА ВАЖНИ ЩЕШЕ ЛИ ДА Е ТАКА.
94
7
 
23
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
ГЕРБ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СА НА ВЛАСТ С ТАКИВА ДОКАЗАНО КРАДЛИВИ КМЕТОВЕ КАТО ИВАН ТОТЕВ
93
1
 
9
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Искам при следващата анкета да ги попитате тези 1000 човека: "ЗАЩО ще гласувате за тази партия?". Ще има изключително нелепи отговори от типа: "те обещаха да вдигнат пенсиите" и т.н. Народа не мисли дали това е възможно изобщо на този етап и с тази икономика. Обещават му нещо, което го вълнува него и той тича да гласува...
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринаВ мажоритарни президентски избори при двама кандидата основни.
91
12
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До Анонимен 90Ееееееееееееееееее, събрахме се бре! Най-после!! Обединени "патриоти", Доган и БСП!! Суууууууууууупер! И всички заедно към спонсора-"братска " русия!! Вече не е смешно.Щом тази опорна точка директно се пише от троловете...........не е добре........
90
5
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Цецка водеше д 6 процента пък падна с 26
89
14
 
11
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
"Промяна, промяна, промяна"...........Ще ви "променят " бре!!! И още как! др. Гергов -свинаря, Серго-халтурчика, Нинчето-приватизаторката, Р.Овч-дългия инкасатор, Добрев-контрабандиста на цигари/и собственик на ВЕЦ!/Таско-аха да прекара закон в полза на Газпром, Румен Гечев!!!-фалирал банките при Жан Виденов, Доган/Левски/ , Пеевски/ нестандартните решения според Станишев/, Лечева-съпруга на гръмнат мафиот....мога да пиша до утре.....БАХ таз промяна!! Жалко за бабките.......за два чифта чорапи..
88
4
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
***, ***, ама много *** народ !Още 4-ри години ще оплаквате тежката си орисия над чиния шопска салата и чаша домашна ракия !От БСП, ГЕРБ, ДПС, Марешки, Патриотите, не чакайте работеща съдебна система и борба с корупцията, съответно нищо няма да се промени в мизерния ви чалгарски живот ! Ще има просто едно драпане за кокала(евро субсидии и комисиони от енергийни проекти) на мутро-олигархията, а вие ще си тънете в мизерия !За да просперираме трябват инвестиции, а за да дойдат трябват ред, законност и качествено образование !
87
9
 
24
 
! Отговори
Българка преди 7 години
Хей,искам я тази промяна. Писна ми този култ към личността на Бойко Борисов. Видяхме какво свърши и някак лъжовно звучат предизборните му обещания. Логичният въпрос е защо не го направи до сега. Защото не иска. Медиите облъчват хората какви неща е свършил,на принципа -не е важно хората да са добре, важното е да им се втълпи,че са добре. Като Лилето Павлова дето обяснява как било нормално на пролет да цъфне асфалта положен миналата година. Ами,не е нормално. И както се казва по плодовете ще ги п
86
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако БСП, Обединените патриоти и ДПС направят заедно правителство, те имат един -единствен шанс управлението им да се окаже успешно. Ще се случи ако се обърнат веднага към Русия. С нейна помощ да възстановят енергетиката и да направят тока, бензина и газта много по-евтини. И на базата на евтината енергия, да възстановят с ускорени темпове селското стопанство и промишлеността. Както и да излязат на огромния руски пазар. Само че за това се искат силни и бързи решения.
85
27
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Гледах я сутринта Курванделия Нинова. Всъщност за час тя каза само две конкретни неща, естествено популистки.........."Нещо за винетките и ...........уффффффффф, забравих за другото. Всичко останало типично по комунистически.........виевати фрази, много говорене и нищо не казване........стандартната усмивка в края на изречението/ПР-те така са наредили/ Промяна, промяна, промяна........ И КОЙ ще "промяната"??? Курнелката-седесарка, Таско Арменков? К.Добрев контрабандиста? Р. Овч?? Пеевски? Доган?
84
6
 
14
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Тая вечер по БТВ вместо турския сериал дават Курнелчето :)
83
0
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Пилците се броят наесен, а гласовете на 26-ти.
82
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимание! БСП води с 15 %! ГЕРБ се готви да заобиколи народния вот!------------Не, БСП води с поне 35 %,в цялата страна 99,99 % са за БСП и затова ГЕРБ искат да заобиколят народния вот?!
81
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите искат да бъдат управлявани от Българи !НЕ на Рускотурските парти !
80
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до баю - Но.62:Ще ти кажа какво ще стане, ако спечели БСП - едно голямо нищо. Я виж лидерката им - на Костов протежето, през 1997 г. на 28 годишна възраст с по-малко от две години трудов стаж направена изпълнителен директор на Техноимпекс АД и председател на съвета на директорите на Техноимпортекспрт. Работата вони та се не трае, мен! Наистина ли вярваш, че БСП ще направят нещо?
79
8
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Ердоган е диктатор. Факт. Както Путин. Факт.
78
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко маркуча жаби че руча