Гласуването и смяната на времето – еднакво стресови

Коментар на психолози в предизборното студио на Bulgaria ON AIR
26 мар 2017 09:00, Анисия Иванова
6
Гласуването и смяната на времето – еднакво стресови
Снимка: Bulgaria ON AIR

Местенето на стрелките всъщност е стресово за човешкия организъм. Това коментираха в предизборното студио на Bulgaria ON AIR - "44-ТИТЕ", психолозите доц. Маргарита Бакрачева и д-р Пламен Димитров.

"Разбира се, че ни влияе смяната на времето - ние сме подвластни на тези процеси първо в тялото си, в природата, независимо дали са маркирани от политиците като ритуали или правила", посочи Бакрачева.

Мотивите за смяната на времето са чисто икономически - счита се, че с удължаването на светлата част на деня производителността се увеличава. Същевременно обаче примерите, които показват по какъв начин местенето на стрелките влияе негативно на индивидуално ниво, стават все повече, подчерта още Бакрачева.

Тази адаптация е съизмерима на ниво емоции - също, като при гласуването, посочи от своя страна д-р Пламен Димитров.

"Българският обществено-политически живот има твърде много детайли, които остават в тъмния ъгъл. Времето ни напомня, че ние сме изключителни отговорни за това, което възприемаме и какво поставяме във фокуса на вниманието си. Именно това ще си проличи днес... На мнение съм, че е много важно да обръщаме внимание на емоциите. Думичката емоция значи това, което ме движи. Хората не си спомнят какво са им казали политиците, някой път не си спомнят какво са направили, но си спомнят как са се почувствали. Според мен много важен детайл е какво чувстваме, когато сме в ситуация на избиратели и днес е много важен ден да усетим тази емоция", каза психологът.

Нещо повече - изследванията отчитат, че стресова ситуация за човек се явява не само смяната на времето, но и моментът, след като той е пуснал гласа си.

"Гласуването е само един елемент и някой път самият факт, че си участвал в него те напряга", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 7 години
Имам чуството че съм стреснат от лозунга - Времето е НАШЕ ...Е като беше ваше времето колко банки ограбихте и къде са сга парите от времето ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1: и аз бях така предни години, но сега има малки партии които ми вдъхват повече доверие лт големите и вече доказалите се на какво са " способни"
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смяната на времето няма нищо общо като замисъл за по-добра производителност просто на времето строителен предприемач в Англия заради късия ден не е можел да си играе голфа и решава да промени работното време в фирмата за да му остава време после на всички са ясни папагал ските истории докато не идва и смяната на часът един ден което е доказано че ефекта за производството е нулев ако наваксваш в началото на деня губиш в края и обратното затова много страни не са го въвели заради безмислието
3
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
След изборите ще е още по стресово! Само Баце да не се напрегне да скъса некой минискус!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смених часът, гласувах, обаче изобщо не се стреснах. Нормален ли съм?
1
2
 
7
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Много по- стресиращо е,че имам голям мерак за гласуване,а няма за кой!